Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ελληνικά χωριά με περίεργα ονόματα

 
Αν σκεφτεί κανείς να καταγράψει όλα τα χωριά της Ελλάδας με παράξενα ονόματα, θα έπρεπε να συμπληρώσει τόμους. Ακολουθεί ένα μικρό, πολύ μικρό μόνο δείγμα με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στο "Επίτομο Γεωγραφικό Λεξικό της Ελλάδας" των Μιχαήλ Σταματελάτου και Φωτεινής Βάμβα Σταματελάτου από τις εκδόσεις Ερμής.
Το άσπρο είναι το χρώμα του φωτός και της αισιοδοξίας, αλλά και πηγή έμπνευσης για δυο βραχονησίδες των Κυκλάδων, που έχουν την ονομασία Ασπρονήσι, όπως και για δύο χωριά, που ονομάζονται... Άσπρο! Το ένα βρίσκεται στο νομό Πέλλας με πληθυσμό πάνω από 800 κατοίκους και το άλλο στα Χανιά με τους κατοίκους του να μετριούνται στα δάχτυλα. Λεπτομέρεια: μέχρι το 1961, το Άσπρο Χανίων είχε την καθόλου "άσπρη" ονομασία.. Κοπράνα, που χωρίς το σημάδι του τόνου παραπέμπει σε κάτι... τελείως περίεργο για ονομασία χωριού!
Τι να σκέφτονταν άραγε οι κάτοικοι δυο χωριών - το ένα στα Γιάννενα και το άλλο στην Αργολίδα - όταν σκέφτηκαν να τα ονομάσουν Αβγό; Υπάρχει κάποιο βουνό σε τέτοιο σχήμα ή... τι άλλο τους παρακίνησε; Πάντως το χωριό του ν. Αργολίδας σήμερα είναι ακατοίκητο. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και μια βραχονησίδα εμπνευσμένη από το παράγωγο των πουλιών κι έτσι κάπου στα Δωδεκάνησα βρίσκεται και το.. Αυγονήσι!
"Όταν πηγαίνω στο χωριό, στην αυλή, κάνουμε κάτι γλέντια..." "Και πώς το λένε το χωριό σου;" "Μα, μόλις σου είπα!"
Ένας πιθανός διάλογος του παραλόγου, που πιθανόν να έχετε με κάποιον που κατάγεται από το χωριό Αυλή του νομού Καβάλας είτε από την Αυλή Ηρακλείου!
Αν ποτέ περιπλανηθείτε στις πλαγιές του Τυμφρηστού στην Ευρυτανία και στη συνέχεια περιγράψετε τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες, αν αναφωνήσετε "Πόσο μ' αρέσει το Βούτυρο!", φροντίστε να διευκρινίσετε ότι αναφέρεστε σ' ένα χωριό της περιοχής και όχι στο... βούτυρο που φάγατε στο ξενοδοχείο!

Φυτρώνουν τα μαρούλια σε υψόμετρο 400 ή κάτι άλλο είχαν υπόψη τους οι ιδρυτές του οικισμού Μαρούλι στη βορειοδυτική Εύβοια;

Σε αναζήτηση του κεφαλιού πρέπει να προχωρήσουμε για να καταλάβουμε το λόγο που ένα χωριό στη δυτική όχθη των Πρεσπών (ν. Φλώρινας) ονομάζεται.. Λαιμός.

Καθόλου φιλοτουριστική δεν είναι η ονομασία Κουρέλι ενός οικισμού στην Άνδρο, αλλά και πού να ξέρουν οι ξένοι τη σημασία της λέξης...

Εν τω μεταξύ αναζητούνται οι κουνιάδοι, χάρη των οποίων ένας οικισμός στην Ικαρία έχει το περίεργο αυτό όνομα (Κουνιάδοι), η κόρη στην οποία αναφέρεται ο οικισμός.. Κόρη του ν. Τρικάλων, όπως και ο κουρεμένος, που παρέσυρε τους ιδρυτές του οικισμού Κουρεμένος του ν. Λακωνίας να βαφτίσουν έτσι τον τόπο τους.
Και δεν πρέπει να παραλείψουμε ν' αναφέρουμε τα χωριά με ανθρώπινα ονόματα, όπως η ακατοίκητη Αλίκη του ν. Έβρου, η Αλεξάνδρα του Κιλκίς, ο Αλέξανδρος της Λευκάδας, ο Αλέξης του ν. Εύβοιας, ο Αντώνης Αιτωλοακαρνανίας, η Αντιγόνη Κιλκίς (που εδώ και πολλά χρόνια δεν κατοικείται), ο Αριστομένης, ο Βλάσης και η Ηλέκτρα του ν. Μεσσηνίας (και τα τρία χωριά!), ο Γρηγόρης της Αχαΐας, ο Ηλίας του ν. Καρδίτσας, η Σούλα του ν. Καρδίτσας, η Σούλα του ν. Ξάνθης κλπ., ενώ πολύ δημοφιλή ονόματα αποδεικνύονται η Βασιλική και η Μαρίνα. Έχουμε και λέμε: υπάρχουν 7 "Βασιλικές" σε Τρίκαλα, Ιωάννινα, Λευκάδα, Ηράκλειο, Λασίθι, Λακωνία και Αχαΐα, καθώς και 5 "Μαρίνες" σε Ημαθία, Φλώρινα, Μεσσηνία, συν δύο ακατοίκητοι οικισμοί στα Ιωάννινα.

Και πώς να μην αναφέρει κανείς τον Καημένο στο ν. Λασιθίου, την Καημένη Χώρα στα Μέθανα, το Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας ή το Καινούργιο Φθιώτιδας, τον Κήπο Κοζάνης (που μέχρι το 1928 ονομαζόταν με την αντίστοιχη τούρκικη λέξη Μπαξέ), τα Μαγαζιά των Παξών (που ένας Θεός ξέρει πόσα μαγαζιά πραγματικά υπάρχουν εκεί), την Ζου - τι θέλει να πει ο ποιητής; - Λασιθίου, το Ωρολόγιο Εύβοιας, το Παλούκι Ηλείας,τη Γέννα του ν. Ρεθύμνης, το Γένι της Λευκάδας, το Ηλιόλουστο του Κιλκίς κλπ.!


Και βέβαια, αν επεκτείνουμε τις αναφορές σε βραχονησίδες, θα δούμε απίστευτα ονόματα, όπως δύο βραχονησίδες με την ονομασία Γριά (σε Άνδρο και Ρόδο), Βαρβαρονήσι, Ασχημονήσι, Αβάπτιστο , Φούστα ή Φουστανοπήδημα (ανατολικά της Κέρκυρας) κ.ά.
ΠΗΓΗ http://ola-ta-kala.blogspot.gr/2014/09/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: