Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΥΕΘΑ: Ξεκινάει ο εκσυγχρονισμός F-16 και η προμήθεια Μαχητικών 5ης γενιάς

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και μετά από εισήγηση των επιτελείων ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S 300.

Eιδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο αίτημα παροχής πληροφοριών διαθεσιμότητας (Letter of Request/LOR) αναφέρεται στο ενδεχόμενο προμήθειας 20 μαχητικών 5ης γενιάς F-35A ενώ ζητείται και η έναρξη αναβάθμισης μαχητικών F-16.


Σημειώνεται ότι η ΠΑ έχει ξεκινήσει από το 2009 τη διαδικασία για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των F-16, έχοντας ζητήσει επανειλημμένα στοιχεία κόστους και διαθεσιμότητας τόσο από την Αμερικανική κυβέρνηση όσο και από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, η οποία παρείχε όλες τις τεχνικές και επιχειρησιακές λεπτομέρειες για την αναβάθμιση σε διαμόρφωση Viper (με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, νέο κεντρικό υπολογιστή, νέες οθόνες απεικόνισης, κλπ.).

Στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η φονικότητα του αεροσκάφους , η επιβιωσημότητα, η διαλειτουργικότητα, η βελτιωμένη επίγνωση μάχης για τον χειριστή προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή με παράλληλη βελτίωση του τομέα  της τεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας.

Ειδικότερα έμφαση δίνεται στη  χρήση νέου ραντάρ σε συνδυασμό με αναβάθμιση του πιλοτηρίου με την τοποθέτηση μιας νέας οθόνης (CPD) που θα συμβάλουν στην δραματική αύξηση της επίγνωσης τακτικής κατάστασης σε συνδυασμό με το σκοπευτικό επί κάσκας JHMCS, διόπτρες NVG,  το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS και ζεύξη δεδομένων Link 16.

Κύκλοι της ΠΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα μηδενικού ρίσκου καθώς βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και για άλλους  διεθνείς πελάτες του F-16 ενώ είναι πλήρως πιστοποιημένο από την κατασκευάστρια εταιρία. Επιπλέον η αναβάθμιση αυτή θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με εγχώριες δοκιμές όλων των πρωτοτύπων (αφορά τα Block 30/50/52+/Advanced).

Η ΠΑ έχει αναγνωρίσει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υψηλή επιχειρησιακή αναγκαιότητα και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, καθόσον μόνον ένας αναβαθμισμένος στόλος από F-16 θα είναι ικανός να επιχειρεί και να «συνεργάζεται» στο μέλλον με τα μαχητικά F-35.

Εξίσου σημαντική για την ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας θα είναι η συντήρηση-αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, για τα οποία υπήρχε άμεση απαίτηση εκτέλεσης των εργασιών αυτών εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: