Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Οι "Χρωματιστές" Θάλασσες

Το χρώμα της θάλασσας, κατά κύριο λόγο καθορίζεται από το φως του ήλιου. Η θάλασσα έχει την ιδιότητα, να απορροφά όλα τα χρώματα που συνθέτουν το φως, εκτός του μπλε το οποίο αντανακλάται στην επιφάνεια της ώστε να της δίνει μπλε χρώμα. Κατά δευτερεύοντα λόγο, καθορίζεται από το βάθος της, τους οργανισμούς της (όπως φύκη, πλαγκτόν κλπ) αλλά και από την κατάσταση του ουρανού (δηλαδή, αν είναι νεφοσκεπής ή όχι). Όλα αυτά βέβαια, φαινομενικά.  Στην πραγματικότητα, η θάλασσα δεν έχει χρώμα καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι διάφανο. Υπάρχουν όμως τέσσερις θάλασσες στον Πλανήτη, όπου οι ονομασίες τους παραπέμπουν σε κάποιο χρώμα και αυτό δεν είναι το μπλε. Ας δούμε ποιες είναι και από που προκύπτουν οι ονομασίες τους: 

Η Μαύρη Θάλασσα

Η πρώτη ονομασία της Μαύρης Θάλασσας, καταγράφεται από τον Πίνδαρο τον 5ο αιώνα π.Χ, ως “Άξεινος Πόντος”, που σημαίνει “Αφιλόξενη Θάλασσα”, μια ονομασία η οποία υπήρχε πριν οι Έλληνες αποικίσουν την περιοχή. Η ονομασία αυτή, δεν ήταν τυχαία. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, οι ψυχροί και ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν σε μία μεγάλη και χωρίς νησιά θάλασσα, καθιστούν την ναυσιπλοΐα - ακόμα και σήμερα - δύσκολη. Πόσο μάλιστα, όταν η είσοδος της (ο Βόσπορος), βρίσκεται στις νότιες ακτές, εκεί που ξεσπούν οι καιροί.  Μετά τον Δεύτερο Ελληνικό Αποικισμό, όπου οι Μιλήσιοι, είχαν αρχίσει ήδη να ιδρύουν τις δικές τους αποικίες στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας από τον 7ο αιώνα π.Χ., η ονομασία της αντικαταστάθηκε με τον ευφημισμό “Εύξεινος Πόντος” που σημαίνει “Φιλόξενη Θάλασσα”. Αν και στα Ελληνικά χρησιμοποιείται περισσότερο η ονομασία “Εύξεινος Πόντος”, στις γλώσσες των χωρών που βρέχονται από αυτήν καθώς και στις πιο διαδεδομένες γλώσσες του Κόσμου, χρησιμοποιείται η ονομασία “Μαύρη Θάλασσα”. Η ονομασία αυτή  εμφανίζεται από τον 12ο αιώνα. Η προέλευση της, αν και μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρη, πιθανότατα να αποδίδεται στο σκούρο χρώμα που εμφανίζει συνήθως λόγω της φύσης του βυθού της. 


Η Ερυθρά Θάλασσα

Η Ερυθρά Θάλασσα, από την εποχή του Ηροδότου φέρει αυτή την ονομασία η οποία σήμερα έχει καθιερωθεί διεθνώς. Αν και σε αυτή την περίπτωση η προέλευση της ονομασίας δεν είναι ξεκάθαρη, η πιο αποδεκτή εκδοχή είναι πως οφείλεται σε ένα είδος φυκών που ευδοκιμεί στην περιοχή. Στο είδος Τριχοδέσμιο. Τα φύκη αυτά, έχουν μια κόκκινη απόχρωση. Όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους, αναδύονται στην επιφάνεια της θάλασσας, δίνοντας της έτσι ένα κοκκινωπό χρώμα. Υπάρχει και μια εκδοχή που υποστηρίζει πως η Ερυθρά Θάλασσα - όπως και η Μαύρη Θάλασσα - πήραν τις ονομασίες τους λόγω της τοποθεσίας τους καθώς στον αρχαίο κόσμο αναφερόντουσαν στα σημεία του ορίζοντα με χρώματα. Χαρακτήριζαν τον βορρά με το χρώμα μαύρο, τον νότο με το Ερυθρό, την ανατολή με το πράσινο και την δύση με το λευκό.  


Η Λευκή Θάλασσα

Η Λευκή Θάλασσα, βρίσκεται νότια της Θάλασσας του Μπάρεντς, ανάμεσα στις βορειοδυτικές ακτές της Ρωσίας, εκεί που βρίσκεται η πόλη Αρχάγγελος. Καθώς η θάλασσα αυτή βρίσκεται στα όρια του Αρκτικού Κύκλου, εφτά μήνες τον χρόνο, είναι καλυμμένη από πάγο. Από το γεγονός αυτό, προέρχεται και η ονομασία της.


Η Κίτρινη Θάλασσα



Η Κίτρινη Θάλασσα, βρίσκεται μεταξύ των ανατολικών ακτών της Κίνας και της Κορεατικής Χερσονήσου. Η άμμος που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της θάλασσας από τις αμμοθύελλες της κοντινής Ερήμου Γκόμπι, της δίνει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Από το φαινόμενο αυτό, προκύπτει το όνομα της. 

ΠΗΓΗ http://greatnavigators.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: