Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Πόσο άρρωστος είναι ο Ερντογάν; Οργιάζουν οι φήμες για την υγεία του

Μήπως έχει καρκίνο; Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του οργιάζουν τα τελευταία χρόνια όμως, η λιποθυμία του κατά τη διάρκεια της προσευχής σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης για το Ραμαζάνι έχει προκαλέσει σοκ στην Τουρκία

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πιστών, ο ισχυρός άνδρας του Βοσπόρου, Ταγίπ Ερντογάν, έχασε χθες, Κυριακή, τις αισθήσεις του ενώ προσευχόταν σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης ενισχύοντας τις φήμες που οργιάζουν εδώ και μήνες για την κλονισμένη κατάσταση της υγείας του.

Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου είναι άρρωστος; Κι αν ναι, είναι σοβαρά; Μήπως έχει καρκίνο; Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του οργιάζουν τα τελευταία χρόνια όμως, η λιποθυμία του κατά τη διάρκεια της προσευχής σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης για το Ραμαζάνι έχει προκαλέσει σοκ στην Τουρκία. Άραγε, μήπως απλά ο οργανισμός του δεν άντεξε από τη νηστεία που ακολουθούν οι πιστοί στη διάρκεια του ιερού μήνα των Μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι;  

Οι σφοδροί επικριτές του «τρίβουν» τα χέρια τους περιμένοντας πώς και πώς να τους αδειάσει τη γωνιά από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας ενώ οι ένθερμοι υποστηρικτές του εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λιποθύμησε στη διάρκεια της προσευχής για το «Eid al-Fitr», που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν τάχιστα στο πλευρό του για τον τοποθετήσουν σε φορείο. Όμως, ο ίδιος ανέκτησε σύντομα τις αισθήσεις του. Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής ο Ερντογάν δήλωσε ότι αισθάνεται καλύτερα στην υγεία του και θα συνέχιζε την ημέρα του όπως είχε προγραμματιστεί.
«Είχα ένα μικρό λιποθυμικό επεισόδιο καθώς έπεσε η πίεση μου λόγω του διαβήτη από τον οποίο πάσχω», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας ακολούθησε πιστά τη νηστεία για το Ραμαζάνι με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να εξασθενήσει.

Ωστόσο, η λιποθυμία του Ταγίπ Ερντογάν, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, ήταν ένα ισχυρό σοκ για τους Τούρκους. Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν, όμως, για πρώτη φορά οι συμπολίτες του είδαν την αδύναμη πλευρά του ηγέτη τους. Χθες το πρωί, ο 63χρονος πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε το τέμενος «Μimar Sinan» για να προσευχηθεί και να γιορτάσει το «Eid al Fitr», μία γιορτή που είναι τόσο σημαντική για τους Μουσουλμάνους όσο σημαντικά είναι τα Χριστούγεννα για τους Χριστιανούς, όπως χαρακτηριστικά γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Κι όταν έχασε τις αισθήσεις του, τότε άρχισαν πάλι να οργιάζουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Πριν από τέσσερα χρόνια, κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Ερντογάν πάσχει από καρκίνο. Υπήρξαν πληροφορίες ότι ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας είχε υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις: η μία τον Νοέμβριο του 2011 και η δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2012. Επισήμως τότε είχε ανακοινωθεί ότι οι γιατροί αφαίρεσαν πολύποδες. Όμως, πηγές της ιατρικής ομάδας που τον χειρούργησε είχαν υποστηρίξει ότι επρόκειτο για κακοήθεις όγκους. Έκτοτε όμως θα μπορούσε να είχε υποτροπιάσει κάτι που δεν συνέβη,όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είχε δείξει ύποπτα σημάδια κόπωσης ή ασθένειας. Ακόμη κι όταν έκανε περιοδεία για το δημοψήφισμα, εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά στην τηλεόραση. Παρά τις τεράστιες απαιτήσεις μιας προεκλογικής  εκστρατείας, δεν υπήρξε κάποιο σημάδι αδυναμίας που να παραπέμπει σε ασθένεια, σχολιάζει η εφημερίδα «Bild».

Ακόμη και το πρόγραμμα του Ερντογάν με τα ταξίδια στο εξωτερικό, δεν δείχνει τα αποφεύγει εξαιτίας κάποιου προβλήματος. Τον περασμένο Μάιο, ο Ερντογάν μετέβη στην Ουάσινγκτον όπου είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Τον Ιούλιο, θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των G20 που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία.

Για την εφημερίδα «Bild», η νηστεία για το Ραμαζάνι είναι επικίνδυνη για τους διαβητικούς.

«Ο 63χρονος Ερντογάν πάσχει από διαβήτη, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Πάσχει εδώ και αρκετό καιρό από την συγκεκριμένη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και εναλλαγές της διάθεσης», σχολιάζει το δημοσίευμα λύνοντας το «γρίφο» για την ασθένεια του Τούρκου προέδρου.  

«Στη διάρκεια του Ραμαζανιού, τα προβλήματα υγείας των διαβητικών αυξάνονται. Η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, με σοβαρές επιπλοκές όπως μόνιμη βλάβη των νεφρών ή των ματιών. Πολλοί πιστοί δεν τηρούν τις συμβουλές των γιατρών τους αγνοώντας τους κινδύνους. Ο Ερντογάν, πάντως, τηρεί ευλαβικά τη νηστεία για το Ραμαζάνι. Για τον λόγο αυτό", όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Bild», «ο Ερντογάν υπέστη υπογλυκαιμικό επεισόδιο ενώ προσευχόταν στο τέμενος».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine Zeitung", λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2014, ακούγονταν διάφορα για την κατάσταση της υγείας του και μάλιστα από χείλη Ευρωπαίων τραπεζιτών σε διάσημο εστιατόριο στην πλατεία Ταξίμ. "Υπήρξαν φήμες ότι ο Ερντογάν δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές (του 2014)", σχολίαζε τότε ένας τραπεζίτης κεντροευρωπαικής χώρας υπό καθεστώς ανωνυμίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα "FAZ". O τραπεζίτης αυτός, γνώστης των τουρκικών θεμάτων, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, είχε πει ότι πλέον θα πρέπει να συζητηθεί στην Τουρκία το θέμα διαδοχής του Ερντογάν. "Έχω απολύτως έγκυρες πηγές. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι άρρωστος. Έχει καρκίνο", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: