Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ MERKEL(στον Β’ ΠΠ)!!!

Ο γερμανός κατάσκοπος που απελάθηκε από την Ελλάδα

Για την Ελλάδα το όνομα Merkel έχει μία πικρή ιστορία. Και δεν είναι μόνο της Angela Merkel.  Το όνομα Merkel έχει μια θλιβερή ιστορία από τα χρόνια του Β’ ΠΠ. Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, έφτασε από το Βερολίνο στην Ελλάδα ο Rolph Merkel, μέχρι τότε ήταν διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Klangfilm, θυγατρικής του συγκροτήματος Siemens-Telefunken. Η άφιξή του στην Αθήνα(1938) θεωρήθηκε περίεργη και αρχικά συνδυάστηκε με την ίδρυση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, ύστερα από συμφωνία που είχε υπογράψει ο τότε υφυπουργός Συγκοινωνιών και μεταπολεμικός δήμαρχος Αθηναίων, Κων. Νικολόπουλος, με τον πληρεξούσιο διευθυντή του γερμανικού συγκροτήματος Ιω. Βουλπιώτη.

 Στη συνέχεια, ο τελευταίος, ως γενικός αντιπρόσωπος της Telefunken στην Ελλάδα, ανέλαβε την πρωτοβουλία και ίδρυσε παράρτημά της στην Αθήνα, για τη στελέχωση του οποίου ζήτησε να έρθει επιλεγμένο προσωπικό από τα κεντρικά γραφεία του Βερολίνου. Ένα από τα στελέχη αυτά ήταν ο Rolph Merkel, ο οποίος ήρθε «φυτευτός». Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα χωρίς να του δοθούν ιδιαίτερα καθήκοντα, αν και του νοικιάστηκε από την εταιρεία μια έπαυλη στο Ψυχικό για να μένει με την οικογένειά του. Στην πραγματικότητα επρόκειτο κάλυψη για να αναπτύξει ένα ανεξάρτητο δίκτυο κατασκοπείας. Κατασκοπευτικό δίκτυο Αμέσως, εμφανίστηκε επίσημα ως ενδιαφερόμενος να αναπτύξει τις εξαγωγικές δραστηριότητες της Telefunken. ’ρχισε να πραγματοποιεί αεροπορικά ταξίδια σε χώρες της Μέσης Ανατολής. 

 Με έδρα την Αθήνα ταξίδεψε και εγκατέστησε εκεί πράκτορες σε Μαρόκο, Σουδάν, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν και στις υπό βρετανική κυριαρχία Κύπρο και Μάλτα. Στόχος του ήταν να οργανώσει ένα ανεξάρτητο κατασκοπευτικό δίκτυο και ταυτόχρονα να προετοιμάσει τοπικές αραβικές εξεγέρσεις που θα ανέτρεπαν τη βρετανική επιρροή στις χώρες αυτές. Στην Κύπρο χρησιμοποίησε ελληνικές συστάσεις για να έρθει σε επαφή με Ελληνοκύπριους που θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμοι, αλλά οι βρετανικές Αρχές τον έδιωξαν εγκαίρως, πολύ πριν το Σεπτέμβριο του 1939. Όταν(τέλη Μαρτίου 1939) ακριβώς 5 μήνες πριν από την κήρυξη του πολέμου, πραγματοποίησε ξαφνικό ανεπίσημο ταξίδι στην Αθήνα ο Joseph Goebbels, υπουργός Προπαγάνδας του Hitler, φιλοξενήθηκε στη βίλα της οικογένειας Merkel.

  Έδωσε στο Γερμανό κατάσκοπο, συγκεκριμένες οδηγίες πως έπρεπε να ενεργήσει στις αραβικές χώρες για να οργανώσει τις εξεγέρσεις. Από την Αθήνα ο Goebbels συνέχισε το ταξίδι του, συνοδευόμενος από τον Merkel, με επόμενο σταθμό την τότε ιταλοκρατούμενη Ρόδο, όπου έγιναν συσκέψεις με ’ραβες που ήδη είχε στρατολογήσει ο Merkel. Όπως ήταν επόμενο, οι κινήσεις του Merkel υπέπεσαν στην αντίληψη της ελληνικής αντικατασκοπίας και όταν ένα χρόνο αργότερα την τελευταία στιγμή αποκαλύφθηκε μια συνωμοσία Ελλήνων γερμανόφιλων σε εξέλιξη, ο υπουργός Ασφάλειας, Κων. Μανιαδάκης, έλαβε δραστικά μέτρα και ζήτησε να απομακρυνθεί αμέσως ο Γερμανός κατάσκοπος. Έτσι, ο Βουλπιώτης κλήθηκε επειγόντως τον Ιούλιο του 1940 απ’ τον Μανιαδάκη, με τον οποίο συνδεόταν με προσωπική φιλία και του ζητήθηκε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.  Από την Ελλάδα στην… Τουρκία 

 Ο Έλληνας αντιπρόσωπος της Telefunken διευκρίνισε ότι δεν ήταν δική του επιλογή η παρουσία στην Ελλάδα του Merkel ούτε είχε ο τελευταίος ανάμειξη στα της εταιρείας όσον αφορά στις ελληνικές δραστηριότητες της γερμανικής εταιρείας.  Ο Merkel υποχρεώθηκε μαζί με την οικογένειά του να εγκαταλείψει κακήν κακώς την Αθήνα. Αλλά, αντί να επιστρέψει στη Γερμανία, μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετέφερε την έδρα του, πάλι με «κάλυψη» την εταιρεία Telefunken. Όμως, μόλις έφτασε στην Τουρκία, έστειλε μια αναφορά στο Βερολίνο καταγγέλλοντας τον Μανιαδάκη για την προσβλητική μεταχείρισή του και τον Βουλπιώτη, που δεν τον υποστήριξε.  Ο Rolph Merkel απομακρύνθηκε από την εταιρεία Telefunken στα τέλη του 1941, όπως προκύπτει από επιστολή που έστειλε το Μάρτιο του 1942 ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Martin Schwab στον Ιω. Βουλπιώτη, ο οποίος ενδιαφέρθηκε ιδιωτικά να μάθει τι απέγινε ο Γερμανός αρχικατάσκοπος

ΠΗΓΗ https://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: