Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις: Ελληνοτουρκική «ναυμαχία» στο Φαρμακονήσι – Φρούριο η νήσος Παναγιά

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκονταν χθες στο Φαρμακονήσι μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και το αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη εξελίσσονταν μία «ναυμαχία» μεταξύ της κανονιοφόρου «Μαχητής» του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφους ανθυποβρυχιακού πολέμου του τουρκικού Ναυτικού.
Το τουρκικό πολεμικό σκάφος βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στην περιοχή και όταν έγινε γνωστό πώς ο κ. Παυλόπουλος προσγειώθηκε στο ακριτικό νησί άρχισε να κινείται προς τα εθνικά χωρικά ύδατα, παραβιάζοντας τα μάλιστα αρκετές φορές. Για να κοπεί ο «τσαμπουκάς» των Τούρκων και να αποχωρήσει το σκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου από τα εθνικά χωρικά ύδατα αναγκάστηκε να παρέμβει η κανονιοφόρος «Μαχητής» που έπλεε στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισε το τουρκικό πλοίο και το κάλεσε μέσω ασυρμάτου να απομακρυνθεί επισημαίνοντας του ότι πλέει εντός των εθνικών χωρικών υδάτων. Το ίδιο σκηνικό ακολούθησε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη επισκέφθηκε το Αγαθονήσι.
Το όλο αυτό σκηνικό που έστησε χθες η Τουρκία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φαίνεται πώς ήταν προσχεδιασμένο και σε καμία περίπτωση τυχαίο, αφού είναι η πρώτη φορά που το αεροσκάφος και εν συνεχεία το ελικόπτερο που μεταφέρει τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενοχλήθηκαν εκατέρωθεν.
Συνδέεται σαφώς με την γεώτρηση που γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ και την απομόνωση της Τουρκίας από μεγάλες και ισχυρές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, οι οποίες αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας.
Αρχικά χθες, παρενοχλήθηκε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος «Legacy» της Πολεμικής Αεροπορίες που μετέφερε τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ευάγγελο Αποστολάκη από την Αθήνα στη Ρόδο (ο Πάνος Καμμένος βρίσκονταν στην Ικαρία και μετέβη από εκεί με ελικόπτερο «Χιούι» στη Σύμη, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και την Χίο).
Τα τουρκικά ραντάρ κάλεσαν μέσω ασυρμάτου τους χειριστές του «Legacy» ενώ προσέγγιζε την Ρόδο και τους ζήτησαν να συντονιστεί και να λάβει οδηγίες από τους ίδιους, καθώς πετούσε σε «τουρκικό FIR». Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι αμφισβήτησαν τα όρια του FIR Αθηνών και έθεσαν θέμα αποστρατιωτικοποίησης της Ρόδου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Θυμίζουμε πώς είχε παρενοχληθεί και το VIP αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό πριν από μερικούς μήνες. Οι Τούρκοι είχαν απαγορεύσει να πετάξει πάνω από τουρκικό έδαφος από την στιγμή που προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στη Ρόδο.
Οι Τούρκοι ωστόσο δεν σταμάτησαν στην παρενόχληση της πολιτικής πτήσης με επιβαίνοντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά συνέχισαν και όταν αυτός επιβιβάστηκε σε μεταφορικό ελικόπτερο «Σινούκ» προκειμένου να μεταβεί από την Σύμη στο Φαρμακονήσι. Οι χειριστές του ελικοπτέρου δέχθηκαν κλήση μέσω ασυρμάτου με την οποία οι Τούρκοι τους ζητούσαν να απομακρυνθεί από την περιοχή «καθώς παραβιάζει τουρκικό εναέριο χώρο».
Τόσο οι χειριστές του Legacy όσο και του ελικοπτέρου «Σινούκ» αγνόησαν τους Τούρκους και συνέχισαν την πτήση τους. Το γεγονός ωστόσο ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχων της Ελλάδας παρενοχλείται δύο φορές στον αέρα και στήνεται «ναυμαχία» στη θάλασσα σημαίνει πώς η Άγκυρα έχει πλέον χάσει το μέτρο και είναι έτοιμη για όλα. Ακόμη και να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο βλέποντας ότι τα σχέδια της καταρρίπτονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Μην ξεχνάμε πώς η προκλητική αυτή συμπεριφορά ήρθε μετά το χαστούκι που έριξαν οι Αμερικανοί στην Τουρκία με το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George Bush» να τυφλώνει τουρκικά μαχητικά τα οποία προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλατφόρμα «West Capella». Είναι προφανές επίσης πώς οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας πώς στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο έχει ενοχλήσει το καθεστώς Ερντογάν.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται και σήμερα σε ετοιμότητα, αφού ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τη νήσο Παναγιά, την Λήμνο και τον Άη Στράτη. Μία επίσκεψη με νόημα και μήνυμα προς την απέναντι πλευρά, η οποία επίσης θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου και αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Παναγιάς.
Στην περιοχή θα βρίσκονται πολεμικά πλοία για παν ενδεχόμενο, μαχητικά αεροσκάφη θα περιπολούν στην περιοχή για την αναχαίτιση «απρόσκλητων επισκεπτών» εξ ανατολών, ενώ και τα αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού θα είναι σε ετοιμότητα. Η Τουρκία δείχνει πώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να στήσει κρίση στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιτελείς του Πενταγώνου.
ΠΗΓΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: