Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Αλβανική προβοκάτσια με στόχο ένοπλη ένταση μεταξύ Σερβίας και Σκοπίων καταγγέλλει σερβική εφημερίδα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σερβίας ανησυχούν για κίνδυνο εντάσεων μεταξύ της Σερβίας και των Σκοπίων με αφορμή τους Αλβανούς, γράφει η εφημερίδα Večernje Novosti του Βελιγραδίου.
Στο σενάριο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναπαράγει το Βαλκανικό Περισκόπιο, έχει εμπλακεί και ένα μέρος της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Το σχέδιο, γράφει η εφημερίδα, είναι ότι καλά οπλισμένες ομάδες Αλβανών θα αναπτυχθούν στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Σερβίας και Σκοπίων.
Φαίνεται ότι προφανώς θα είναι ντυμένοι με στολές της σερβικού στρατού και της αστυνομίας.
Σκοπός τους είναι να διασχίσουν τα σύνορα των Σκοπίων και να εισβάλλουν στην επικράτεια και να εγκατασταθούν σε περιοχές της, σύμφωνα με τους Σέρβους πληροφοριοδότες.

Οι πράκτορες αυτοί που θα φορούν σερβικές στολές θα περιφέρονται στις περιοχές δίνοντας την έννοια της κατάληψής της, έτσι η Σερβία θα κατηγορηθεί για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των Σκοπίων, και θα ερμηνευθεί ότι η Σερβία προετοιμάζει εξέγερση στα Σκόπια προκειμένου να λάβει μέρος της επικράτειάς της.
Στη συνέχεια του σχεδίου είναι η ανάπτυξη μια υπόθεσης κατασκοπείας που θα ξεκινούσε με τη «θεαματική σύλληψη» ενός φανταστικού δικτύου Σέρβων στα Σκόπια που σε μεγάλο βαθμό θα είναι πρώην μέλη των σερβικών μυστικών υπηρεσιών που ζουν τώρα σε περιοχές των Σκοπίων.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί σύγχυση και εντάσεις που θα μεταφερθούν στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι το σχέδιο αυτό είναι γνωστό σε ανώτατους αξιωματούχους των Σκοπίων.
Το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, επισημαίνει ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας είναι απλά μια ψευδαίσθηση, αφού η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προωθεί νέες κατηγορίες κατά της Σερβίας.
Εν κατακλείδι, γράφει η εφημερίδα, από την πίεση που ασκεί η Αλβανία στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων φαίνεται να κερδίζουν οι αλβανικές προσδοκίες, ειδικά τώρα, μετά την πρωτοβουλία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς για εσωτερικό σερβικό διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο.
ΠΗΓΗ http://www.tribune.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: