Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Σύννεφα πολέμου: Αίτημα των ΗΠΑ για πλήρη και ελεύθερη διακίνηση νατοϊκών δυνάμεων στην ΕΕ – Σκοπός η γρήγορη περικύκλωση της Ρωσίας

«Σκούρα» τα πράγματα στην γηραιά ήπειρο η οποία εισέρχεται σε δεινή θέση μετά το επίσημο αίτημα των ΗΠΑ για πλήρη και ελεύθερη διακίνηση νατοϊκών δυνάμεων στην ΕΕ…χωρίς περιορισμούς και γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις».
Η Ουάσιγκτον περικυκλώνει συνεχώς την ρωσική ομοσπονδία με στόχο την πλήρη απαγόρευση κινήσεων των ρωσικών δυνάμεων,  ενώ η όρεξη   των «γερακιών» που ελέγχουν και τον νυν Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ …έχει ανοίξει πολύ.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί  του ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Άμυνας φέρονται σύμφωνα με ρωσικό άρθρο να ζήτησαν την δημιουργία μιας «στρατιωτικής ζώνης Σένγκεν» που θα επέτρεπε στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να κινούνται μέσα και γύρω από την Ευρώπη χωρίς περιορισμούς, παρά τα πραγματικά γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν σε περίπτωση πλήρους πολεμικής σύγκρουσης.
Η πρωτοβουλία αυτή «καθοδηγείται» από την Ολλανδή  υπουργό Άμυνας Jeanine Hennis-Plasschaert, η οποία σε δήλωση της ανέφερε ότι τα στρατεύματα και το υλικό πρέπει να είναι σε θέση να «κινούνται γρήγορα σε οποιοδήποτε σημείο όπου υπάρχει απειλή».
Για ποια ακριβώς απειλή ομιλεί  η εν λόγω ΥΠΑΜ..μα φυσικά για την Ρωσία.
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν εδώ και καιρό ζητήσει τη δική τους ελευθερία κινήσεων στην Ευρώπη, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στην πρόσκληση, χρησιμοποιώντας την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για το θέμα.
Οι συγκροτημένες προσπάθειες άσκησης πίεσης  αυξήθηκαν σημαντικά, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τέτοια δομή πριν από το τέλος του 2017.
Σύννεφα πολέμου: Αίτημα των ΗΠΑ για πλήρη και ελεύθερη διακίνηση νατοϊκών δυνάμεων στην ΕΕ – Σκοπός η γρήγορη περικύκλωση της Ρωσίας - Εικόνα0
Η απελπισμένη εξόρμηση για την δημιουργία μιας «στρατιωτικής ζώνης Σένγκεν»,  με αναφορά στην συμφωνία του 1985 μεταξύ 26 ευρωπαϊκών κρατών, που εξασφαλίζει μετακινήσεις χωρίς σύνορα για τους περισσότερους Ευρωπαίους, τώρα και για τα νατοϊκά στρατεύματα   είναι μια φαινομενικά περίεργη κίνηση που υποδηλώνει πολλά .
Με την πάροδο των ετών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την άρση των εσωτερικών νομικών εμποδίων στις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, ο Αμερικανός στρατηγός Curtis Scaparrotti, ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη προειδοποίησε τους συμμάχους  ότι σε περίπτωση πολέμου, απλώς θα  αναπτύξει  δυνάμεις αναλόγως, χωρίς να ζητήσει έγκριση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις .Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι στόχοι αποτροπής του ΝΑΤΟ απαιτούν από τη συμμαχία να επιδεικνύει συνεχώς τις δυνατότητές της εκτός των θεάτρων πραγματικών συγκρούσεων, οπότε και αυτά πρέπει να καταργηθούν.
Ειδικότερα, οι ανώτατοι αξιωματικοί των ΗΠΑ ανέφεραν την ενόχλησή τους διότι χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να μεταφέρουν τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Γερμανία στην Πολωνία λόγω των απαιτήσεων της κυβέρνησης  .
Στην ουσία, οι εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ που διατηρούν την εξουσία τους τους κανονισμούς των συνόρων τους θα χάσουν κάθε δικαίωμα από την στρατιωτική  ηγεσία των ΗΠΑ.
«Ακόμα και οι συνήθεις και όχι υπερβολικά χρονοβόρες υποχρεώσεις θα πρέπει να θυσιάζονται, προκειμένου να ενισχυθεί η στρατιωτική ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα  προφανώς σε περίπτωση πιεστικής ανάγκης σε χρόνο ειρήνης», αναφέρει το άρθρο .
Από την άλλη πλευρά , η γεωγραφία και η υποδομή της Ευρώπης δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού, διότι υπάρχουν  πολλοί δρόμοι, γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές,  που είναι απλά πάρα πολύ αδύνατο  να φέρουν το βάρος τόσων δυνάμεων, ενώ υπάρχουν σήραγγες χαμηλού ύψους που αποτελούν εμπόδιο στην κίνηση  μεγάλων οχημάτων.
Η παρουσία αμερικανικών βάσεων και πυραύλων  όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, υποδεικνύουν σχέδιο που προσομοιάζει όμως με επερχόμενο παγκόσμιο πόλεμο .
Η προοπτική των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, κυρίως αμερικανικής καταγωγής, να κινούνται τολμηρά και εύκολα όπου επιθυμούν στην Ευρώπη, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει  ακόμα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια.
Σύννεφα πολέμου: Αίτημα των ΗΠΑ για πλήρη και ελεύθερη διακίνηση νατοϊκών δυνάμεων στην ΕΕ – Σκοπός η γρήγορη περικύκλωση της Ρωσίας - Εικόνα1
Επιπλέον, αυτή η  ελευθερία κινήσεων του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής περιόδου για να αντιμετωπιστούν  πιθανές απειλές,  δεν είναι λογικά αποδεκτή  από κανέναν και πιθανόν να τεθούν  ερωτήματα για το λόγο για τον οποίο η ανάγκη αυτή είναι τόσο πιεστική, εάν πρόκειται αποκλειστικά για στρατιωτικούς ελιγμούς και Προγράμματα κατάρτισης, καθώς και  ζητήματα που ενδεχομένως είναι ακόμη αναπάντητα, τουλάχιστον επίσημα.
Σύννεφα πολέμου: Αίτημα των ΗΠΑ για πλήρη και ελεύθερη διακίνηση νατοϊκών δυνάμεων στην ΕΕ – Σκοπός η γρήγορη περικύκλωση της Ρωσίας - Εικόνα2
Ως  γνωστόν εδώ και μήνες οι ΗΠΑ αναζητούν την δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ και στην Βόρεια Ελλάδα με σκοπό να ελέγξουν τα Βαλκάνια ( ΠΓΔΜ, Αλβανία κτλπ) αλλά στην ουσία θέλουν να ελέγξουν ολόκληρη την περιοχή της διαδρομής του αγωγού Turk Stream.
Στον ελληνικό τύπο αναφέρθηκε ότι αμερικανικό έγγραφο έφτασε εδώ και δύο μήνες στις ελληνικές αρχές α που περιγράφει μια σειρά από αμερικανικές απαιτήσεις που αφορούν την χρήση των στρατιωτικών υποδομών του ΠΝ-ΠΑ-ΣΞ σε διάφορα σημεία της χώρας.
Αλώνονται τα σύνορα των χωρών της ΕΕ και καταργούνται όλοι εθνικοί στρατοί …με τέτοιες κινήσεις…απλά πράγματα.
Πολλοί, ίσως σωστά, σίγουρα θα συνδέσουν τα νατοϊκά ένοπλα στρατεύματα και οπλικά συστήματα  που θα κινούνται στους ευρωπαϊκούς  δρόμους,  ενδεχομένως  με ένα είδος στρατιωτικής  δικτατορίας ή κακόφημης  ξένης κατοχής  πολλών δεκαετιών του παρελθόντος στην γηραιά ήπειρο.
ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια: