Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Βόρεια Κορέα: Τριπλή (αποτυχημένη) βαλλιστική δοκιμή

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου (26.08.2017) στην εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς.
Όμως και οι τρεις έπεσαν στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγουν αυτή την περίοδο κοινά γυμνάσια.

Η διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε ότι κατέγραψε την εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα σε διάστημα 20 λεπτών.
Και οι τρεις πύραυλοι καταστράφηκαν, με τον έναν να εκρήγνυται σχεδόν αμέσως μετά την εκτόξευσή του.
Φωτογραφία Αρχείου EPA / ΑΠΕ – ΜΠΕ
Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την ανατολική επαρχία Κανγκγουόν και πέταξαν προς τα βορειοανατολικά της χώρας διανύοντας απόσταση 250 χλμ. πριν πέσουν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με την USPACOM, οι πύραυλοι δεν αποτελούν απειλή για το έδαφος των ΗΠΑ ή το Γκουάμ, το οποίο η Πιονγκγιάνγκ είχε πριν από λίγο καιρό απειλήσει ότι θα σαρώσει με μια «θάλασσα φωτιάς».
Η ένταση φαινόταν τις τελευταίες ημέρες να αποκλιμακώνεται, μετά το πινγκ πονγκ απειλών της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον και την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «φωτιά και οργή» αν απειλήσει τις ΗΠΑ.
Η προηγούμενη δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα, στις 28 Ιουλίου, ήταν αυτή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που έχει σχεδιαστεί για να διανύει απόσταση 10.000 χλμ. και θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ.
Η δοκιμή αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ενέτεινε τους φόβους για έναν νέο πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.
Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν δεν έφθασαν στην ιαπωνική επικράτεια ή στην ΑΟΖ  της Ιαπωνίας.
Ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε να γνωστοποιήσει ότι οΝτόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση των πυραύλων, χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ενημερώθηκε αμέσως για τις εκτοξεύσεις και οι ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν στενά το καθεστώς» της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: