Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΑΤΟικό θρίλερ: «Κυνήγι του ρωσικού Κόκκινου Οκτώβρη» από τις νορβηγικές ακτές έως την Γαλλία – Ολόκληρος Στόλος προσπαθεί να το εντοπίσει!

Το θέμα της γνωστής επιτυχημένης ταινίας Το «κυνήγι του Κόκκινου  Οκτώβρη» που παρουσιάστηκε πριν αρκετά χρόνια…. διαδραματίστηκε στα νορβηγικά Φιόρδ πραγματικά αυτήν την φορά, ανάμεσα σε ένα ρωσικό υποβρύχιο κλάσεως Yasen «Καζάν» και αγέλη νατοϊκών υποβρύχιων και αεροσκαφών …που για ακόμη μια φορά ξευτελίστηκαν και απέτυχαν να το εντοπίσουν.   

Σύμφωνα με το νορβηγικό τύπο, η αναζήτηση ρωσικών υποβρυχίων  έχει καταστεί ένα από τα αγαπημένα χόμπι .
Εδώ και μερικές ημέρες αλλά και σήμερα , είχαμε εκτεταμένες έρευνες και ένα έντονο κυνήγι για ένα τρομερό ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο  που «σουλατσάριζε» ανενόχλητο όπως φαίνεται κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ΝΑΤΟ προσπάθησε να εντοπίσει ένα ρωσικό υποβρύχιο κατά μήκος της νορβηγικής ακτογραμμής.
Ο πιθανολογούμενος στόχος ήταν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο  Καζάν (K-561), το  οποίο απέπλευσε  πρόσφατα από το ναυπηγείο Sevmash στην πόλη  του  Severodvinsk, ανέφερε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων Aldrimer.

(Περιοχή αναζήτησης του ρωσικού υποβρυχίου )
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων , το κυνήγι του ρωσικού υποβρυχίου ….έφερε  υποβρύχια και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας  από  ΗΠΑ,  Καναδά, Γαλλία, Γερμανία και  Νορβηγία. 
Οι πτήσεις περιπολίας των αεροσκαφών ΑΦΝΣ  διεξάγονται από την νορβηγική ακτή  Andøya και το Bodø, έως την περιοχή Keflavik στην Ισλανδία, και το Lossiemouth στη Σκωτία και φτάνουν έως την γαλλική επικράτεια.
Ανώτατοι αξιωματικοί  του ΝΑΤΟ ανέφεραν στο νορβηγικό πρακτορείο Aldrimer ότι ο σκοπός των εκτεταμένων πτήσεων είναι να εντοπιστεί η σημερινή θέση του ρωσικού υποβρυχίου  «καζάν», ενός ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου κλάσεως Yasen που ξεκίνησε το ταξίδι του στις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Οι ίδιες πηγές έδειχναν  την αγωνία του  ΝΑΤΟ , ότα;ν χάθηκε εντελώς το ίχνος του ρωσικού υποβρυχίου, το οποίο φημολογείτο ότι παρακολουθούσε την αμερικανική-βρετανική άσκηση του Βόρειου Ατλαντικού Saxon Warrior 2017.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ , οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνέβαλαν ακόμη και με  τα αεροπλανοφόρα USS George H. W. Bush,  και   HMS Queen Elizabeth, μαζί με αρκετές φρεγάτες, πυραυλακάτους και καταδρομικά στην αναζήτηση του πιο επικίνδυνου τύπου υποβρυχίου στον κόσμο.
Εν τω μεταξύ, το Νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό συνέβαλε με την φρεγάτα KNM Helge Ingstad .
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γαλλία είναι υπεύθυνες για την αναζήτηση των νότιων τμημάτων της τεράστιας περιοχής αναζήτησης, ενώ η Νορβηγία και η Γερμανία απέστειλαν αεροσκάφη P-3C Orion που εκτελούν από κοινού αποστολές σε περιοχές βόρεια .
Ο προκάτοχός του ρωσικού τρομερού υποβρυχίου Kazan, το υποβρύχιο Severodvinsk, το οποίο είναι η  ναυαρχίδα της κλάσεως Yasen, με εκτόπισμα  13.800 τόνων, μήκος 119 μέτρα, μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα  31 κόμβους την ώρα, ακόμη και κάτω από το νερό ενώ μπορεί να φτάσει σε βάθος  600 μέτρα, αποτελώντας το απόλυτο «υποβρύχιε εφιάλτη» για το ΝΑΤΟ.
Τα υποβρύχια της κατηγορίας Yasen θεωρούνται ευρέως ως φοβεροί  αντίπαλοι , έχουν πολύ μικρό ακουστικό στίγμα και είναι σχεδόν τα πιο αθόρυβα υποβρύχια στον κόσμο .

Τα υποβρύχια αυτής της κλάσης  διαθέτουν 8 τορπιλοσωλήνες (4 των 650 mm και 4 των 533 mm) και 24 σωλήνες κάθετης εκτόξευσης πυραύλων cruise που βρίσκονται όπισθεν της γέφυρας του σκάφους. Οι πύραυλοι cruise με τους οποίους είναι εξοπλισμένα αυτά τα σκάφη είναι της  κατηγορίας 3Μ51  και P-800 Oniks
Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει  τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσεως  Yasen με 24 βαλλιστικούς πυραύλους BULAVA για να ενισχύσει τον υποβρύχιο στόλο της.
Η πρακτική των Ρώσων να αποστέλλουν υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας στις ΗΠΑ Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία και Βαλτικές χώρες αφορά όχι μόνο στην συλλογή πληροφοριών αλλά κυρίως  στην δοκιμή του μηχανισμού άμεσης αντίδρασης των  χωρών αυτών, και στην αξιολόγηση της αποφασιστικότητας των ηγεσιών τους για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν την παρουσία των ρωσικών υποβρυχίων και αεροσκαφών.
Το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό αν και ευρίσκεται σε φάση μεταμόρφωσης και αναβάθμισης παραμένει άκρως επικίνδυνο για το ΝΑΤΟ, ενώ νατοϊκοί επιτελείς  εκτιμούν ότι  εάν περατώσει τα περισσότερα προγράμματα του,  θα καταστεί πραγματικά πάρα πολύ επίφοβο.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου  Global Firepower, η Ρωσία καταλαμβάνει την  δεύτερη θέση ανάμεσα σε άλλα 133 έθνη στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την  στρατιωτική δύναμη.
Σύμφωνα με την κατάταξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση  , ενώ η Κίνα βρίσκεται πίσω από τη Ρωσία στην τρίτη θέση. Οι υπόλοιπες χώρες στις πρώτες 10 θέσεις  είναι η Ινδία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Τουρκία, η Γερμανία και η Αίγυπτος.
ΠΗΓΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: