Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Γεμάτος χρυσάφι ήταν ο τάφος στην Αμφίπολη

Οι εξελίξεις στην ανασκαφή στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη έχει στρέψει το ενδιαφέρον όλων στις ειδικές εξετάσεις που θα οδηγήσουν στην ταυτότητα του νεκρού.
Σύμφωνα και με το Υπουργείο Πολιτισμού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης έχει γίνει «παρέλαση» τυμβωρύχων, που επαληθεύεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίο σάρωσαν κάθε κτέρισμα και αντικείμενο μεγάλης αξίας.

«Πρέπει να σήκωσαν πολύ χρυσάφι. Ο τάφος πρέπει να ήταν από το φέρετρο ως την οροφή γεμάτος αγγεία και πιθανόν όπλα. Πάντως σίγουρα ήταν πολυτελής, αν κρίνουμε από τα ελάχιστα διακοσμητικά του φέρετρου που βρέθηκαν», δήλωσε έμπειρος αρχαιολόγος την Παρασκευή στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Ο αρχαιολόγος περιγράφει πώς έδρασαν οι τυμβωρύχοι, οι οποίοι πρέπει να μπήκαν στον τάφο περισσότερες από μια φορές. Την πρώτη φορά μάλλον πήραν ένα πολύτιμο τεφροδόχο αγγείο και κτερίσματα που μάλλον υπήρχαν στον τρίτο θάλαμο.
«Οι επόμενοι», συνεχίζει ο αρχαιολόγος, «αναζητώντας επίσης χρυσό κατέστρεψαν το ψηφιδωτό για να διαπιστώσουν αν κρύβεται από κάτω θησαυρός και στη συνέχεια πιθανόν να διαπίστωσαν ότι ήταν αδύναμο στο συγκεκριμένο σημείο το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, το έσπασαν και πήραν ό,τι βρήκαν».

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: