Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας: «Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία»

«Η κυβέρνηση της Καταλονίας αναζητά να διακηρύξει την ανεξαρτησία της, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Δημιουργήθηκε κοινωνικός διαχωρισμός και η συμπεριφορά των διοργανωτών είναι ανεύθυνη», δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε.

Βασιλιάς Φελίπε: «Όλοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, ακολουθώντας πάντα τον νόμο»

«Τα ισπανικά θεσμικά όργανα πρέπει να ενεργήσουν για να διασφαλίσουν και να διατηρήσουν το κράτος δικαίου. Στην Ισπανία έχουμε δημοκρατία και όλοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, ακολουθώντας πάντα τον νόμο.
Προς όλους τους Καταλανούς που προβληματίζονται με την επιθετικότητα κατά της ισπανικής δημοκρατίας, το μήνυμά μου είναι αυτό: δεν είστε μόνοι. Πιστεύουμε στη χώρα μας και είμαστε περήφανοι για τη δημοκρατία μας που μας έχει δώσει ελευθερία και ευημερία. Θα υποστηρίξω την ενότητα της χώρας μας» είπε.

 Έκλεισαν δρόμους γύρω από τη Βαρκελώνη οι υποστηρικτές της καταλανικής ανεξαρτησίας​

Στο μεταξύ πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στη Βαρκελώνη, όπου και διαδηλώνει για τα απίστευτα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν από αστυνομικούς σε πολίτες με εντολή Ραχόι.
Οι κύριοι δρόμοι προς τη Βαρκελώνη και την ανατολική Καταλονία μπλοκαρίστηκαν σε περίπου 17 σημεία, καθώς οι διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας πραγματοποίησαν μια επίδειξη δύναμης παράλληλα με μία γενική απεργία, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Το εθνικό πρακτορείο κυκλοφορίας της Ισπανίας ανέφερε ότι οποιαδήποτε πιθανή εντολή για απομάκρυνση των διαδηλωτών θα πρέπει να προέρχεται από την αστική αστυνομία Mossos D’Esquadra. Ένας εκπρόσωπος του Mossos είπε ότι δεν είχε λάβει εντολές για να ανοίξει τους αυτοκινητοδρόμους.
Ορισμένες ομάδες υπέρ της απόσχισης και μικρά συνδικάτα ζήτησαν γενική απεργία στην περιοχή των 7,5 εκατ. ανθρώπων, αν και τα μεγαλύτερα συνδικάτα πιέζουν για μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, το Comisiones Obreras και το UGT, υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες για τη δράση της αστυνομίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία το περασμένο Σαββατοκύριακο. δημοψήφισμα Καταλονία
Νωρίτερα την Τρίτη, οι διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού στη Χιρόνα, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων που βρίσκεται βόρεια της Βαρκελώνης και περίπου 70 χιλιόμετρα νότια των γαλλικών συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: