Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Βόμβα: Δημοσιεύτηκε χάρτης απόσχισης της Β.Ηπείρου – Ξεκίνησε η διάλυση ολόκληρων κρατών της ΕΕ – Ποιες χώρες θέλουν να αποσχιστούν

Aνοιξαν οι πύλες διάλυσης για ολόκληρη την ΕΕ.  Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί θέλουν μικρές και ανίσχυρες χώρες κάτω από μια υπερεθνική ελίτ τραπεζοβιομηχάνων. Ο κατάλογος είναι συγκλονιστικός και δείχνει τι έρχεται ενώ έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Κανείς πλέον δεν μιλά για δημοψήφισμα… «Μούγκα» στην ΕΕ…
Ο χάρτης που δημοσιεύτηκε(κεντρική φωτογραφία άρθρου) περιλαμβάνει αυτονομιστικά και αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη. Ο χάρτης επεξεργάστηκε από την αμερικανική τράπεζα Merill Lynch.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο χάρτη αυτόν εμφανίζεται αυτονομιστικό κίνημα και στη Βόρεια Ήπειρο.
Στα Βαλκάνια, τα άλλα κινήματα που περιλαμβάνονται στο χάρτη είναι στο Σαντζάκ, και στη Βοϊβοντίνα στη Σερβία.
Η Σκωτία, η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων, η Φλάνδρα και το Βένετο είναι μεταξύ των περιοχών που ζητούν αυτονομία ή απόσχιση.

Στην έκδοση 2017 του ετήσιου Transforming World Atlas –η οποία χρησιμοποιεί χάρτες και άλλες απεικονίσεις δεδομένων για να απεικονίσει σημαντικά παγκόσμια ζητήματα– η αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch επικεντρώνει σε έναν χάρτη στο αυξανόμενο αποσχιστικό κίνημα σε ολόκληρη την ήπειρο.
«Πολλές περιοχές στην Ευρώπη έχουν έντονα αποσχιστικά κινήματα (π.χ. Σκωτία, Καταλονία, Βάσκοι, Φλάνδρα, Βένετο) ή έχουν πολιτικά κόμματα που ζητούν μεγαλύτερη κυβερνητική αυτονομία της κυβέρνησης», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.Ο όρος Βόρειος Ήπειρος χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά στις 17 Μαϊου 1914 με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, προσδιορίζοντας το αυτόνομο κράτος που δημιουργήθηκε στην περιοχή. Σήμερα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από τους ανωτέρω κύκλους, ενώ η χρήση του αποφεύγεται στην Αλβανία για ευνόητους λόγους.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι Αλβανοί αναγνώριζαν την αυτονομία της Β. Ηπείρου και δεσμεύονταν για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία αλλά και την θρησκευτική ελευθερία του ελληνικού πληθυσμού.
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας ποτέ δεν τέθηκε σε ουσιαστική εφαρμογή, γεγονός όμως που ανακινεί ξανά ο χάρτης!
Δείτε αναλυτικά τη λίστα
Κορσική
Η Κορσική είναι η μοναδική γαλλική κοινότητα εκτός των υπερπόντιων κτήσεων και εδαφών, που απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος.
Επειτα από δεκαετίες ένοπλης δράσης, το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης της Κορσικής (FLNC) ανακοίνωσε το 2014 ότι καταθέτει τα όπλα.
Χάρη σε μία συμμαχία αυτονομιστών-μετριοπαθών, οι εθνικιστές έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο από το 2015.
Τον Ιούνιο, η Κορσική εξέλεξε τρεις εθνικιστές βουλευτές στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Το κοινοβούλιο της Κορσικής έχει ζητήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η αναγνώριση της κορσικανικής ως επίσημης γλώσσας μαζί με τη γαλλική και η θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.
Ωστόσο, μόνον η μετατροπή της από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε ενιαία εδαφική κοινότητα που θα διαθέτει τοπικό κοινοβούλιο και εκτελεστικό συμβούλιο έγινε δεκτή από το Παρίσι.
Στις 22 Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Κορσικής αναγνώρισε την «αναμφισβήτητη νομιμότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας».
Σκωτία
Ημιαυτόνομη περιοχή του «Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας» από το 1998, η Σκωτία είπε «όχι» στην ανεξαρτησία με 55% των ψήφων κατά το δημοψήφισμα του 2014.
Όμως το Brexit έφερε και πάλι στο προσκήνιο το πρόγραμμα των εθνικιστών.
Οι βαριές απώλειες που κατέγραψε το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) -σοσιαλπατριωτικό κόμμα- στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ανάγκασαν ωστόσο την τοπική πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον να αναβάλει την απόφαση για την εκ νέου διενέργεια δημοψηφίσματος, το οποίο σχεδιάζε για το φθινόπωρο 2018.
Μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία, η Νίκολα Στέρτζον κάλεσε την Ισπανία «να αλλάξει προσανατολισμό» και καταδίκασε την επέμβαση της ισπανικής Αστυνομίας.
Φλάνδρα
Η Φλάνδρα, ολλανδόφωνη περιοχή του βορείου Βελγίου, έχει αναλάβει κατά τις τελευταίες δεκαετίες σειρά εξουσιών και κυριαρχεί στην πολιτική και οικονομική σκηνή.
Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) ενσάρκωση του φλαμανδικού εθνικισμού, ενίσχυσε τη θέση της ως πρώτο κόμμα της χώρας κατά τις βουλευτικές εκλογές το 2014 και έγινε κύριος εταίρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του γαλλόφωνου Βαλόνου Σαρλ Μισέλ.
Υποστηρικτής της ίδρυσης μίας φλαμανδικής δημοκρατίας, η N-VA θα επανεκκινήσει την πορεία προς την αυτονομία το 2019.
Ο Γκεερτ Μπουρζουά, αυτονομιστής πρόεδρος της Φλάνδρας, ζήτησε την Κυριακή από τη Μαδρίτη να σταματήσει τη βία και να προσέλθει σε διάλογο με «τους νόμιμους ηγέτες ενός ειρηνικού λαού».
Νήσοι Φερόες
Οι Νήσοι Φερόες, στο αρχιπέλαγος της Δανίας στον Βόρειο Ατλαντικό, θα οργανώσουν τον Απρίλιο 2018 δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα που θα τους δίνει δικαίωμα αυτοδιάθεσης.
Οι Φερόες απέκτησαν καθεστώς αυτονομίας το 1948, ενώ διαθέτουν κοινοβούλιο και χωρικά ύδατα. Ομως η εξωτερική και η αμυντική πολιτική αποτελούν αρμοδιότητα της Δανίας.
Χώρα των Βάσκων
Η αυτονομιστική ένταση αμβλύνθηκε στη Χώρα των Βάσκων, που μοιράζεται ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, από τότε που το κίνημα Batasuna, πολιτική πτέρυγα της αποσχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ETA, ανακοίνωσε την διάλυσή του τον Ιανουάριο 2013.
Η αυτονομιστική οργάνωση, που θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια ένοπλης βίας 40 ετών, είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο 2011 τον τερματισμό της ένοπλης δράσης.
Όμως το αυτονομιστικό κίνημα δεν έχει εκλείψει. Η αριστερή, αυτονομιστική συμμαχία EH Bildu είναι η δεύτερη σε μέγεθος τοπική πολιτική δύναμη.
Η Χώρα των Βάσκων απολαμβάνει προνομιακού φορολογικού καθεστώτος, ανάλογο αυτού που διεκδικούν οι Καταλανοί.
Την Κυριακή, 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπιλμπάο σε υποστήριξη του καταλανικού δημοψηφίσματος.
Ο τοπικός πρόεδρος Ινίγκο Ουρκουλού (εθνικιστής και συντηρητικός) ζήτησε στις 24 Σεπτεμβρίου την αναγνώριση του καταλανικού και του βασκικού έθνους.
Νέα Καληδονία
Η Νέα Καληδονία, στο γαλλικό αρχιπέλαγος του νότιου Ειρηνικού, θα οργανώσει το αργότερο τον Νοέμβριο 2018 δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση, 20 χρόνια μετά τις συμφωνίες της Νουμεά, οι οποίες έθεσαν σε εφαρμογή μία διαδικασία σταδιακής αποαποικιοποίησης.
Δεδομένου του εκλογικού χάρτη, νικητές της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι οι αντι-αυτονομιστές.
Λομβαρδία-Βένετο
Δημοψήφισμα για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου βαθμού αυτονομίας για τις ιταλικές περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου.
Όμως η ψηφοφορία δεν είναι αντίστοιχη με το καταλανικό δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος της Λέγκας του Βορρά, τόνισε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί «στο πλαίσιο που τίθεται από την εθνική ενότητα» και ότι δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας.
Η εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Βορρά, η οποία αρχικά προέβαλλε ως διεκδίκηση την ανεξαρτησία της «Παδανίας», έχει πλέον επικεντρωθεί σε μία ρητορική κατά του ευρώ και των λαθρομεταναστών.
Κομισιόν: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία – Απαράδεκτη η βία
Δεν ήταν έγκυρη ούτε νόμιμη η ψηφοφορία που έγινε χθες στη Καταλονία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέσω του εκπροσώπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά παρέθεσε μια ανακοίνωση λέγοντας πως το εν λόγω ζήτημα αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας το οποίο πρέπει να λυθεί βάση του νόμου και του συντάγματος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, οποιαδήποτε οντότητα δημιουργούνταν ως απόρροια ενός νόμιμου δημοψηφίσματος θα ήταν και αμέσως εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέραν των νομοθετικών ζητημάτων, προέχει η ενότητα και η σταθερότητα, καλώντας στη συνέχεια όλους του εμπλεκόμενους να ξεκινήσουν έναν διάλογου και λέγοντας πως η βία δεν είναι η λύση.
Τέλος στην ανακοίνωση του ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως τώρα η κυβέρνηση Ραχόι θα πρέπει να διαχειριστεί τη δύσκολη αυτή κατάσταση με πλήρη σεβασμό στο Ισπανικό δημοψήφισμα.
Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η χλιαρή αυτή αντίδραση της Επιτροπής προκάλεσε πυρ ομαδόν από τους δημοσιογράφους οι οποία ρωτούσαν πιεστικά τον εκπρόσωπο Τύπου ως προς το γιατί δεν τοποθετείται ανοιχτά επί των φαινομένων βίας τα οποία προκλήθηκαν μονομερώς από την ισπανική αστυνομία και όχι τους πολίτες.
Δημοσιογράφοι εγείραν ερωτήματα για το κατά πόσο η Επιτροπή συνεχίζει να είναι ο θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών συνθηκών, δεδομένου πως μια από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπει τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη τα οποία καταπατήθηκαν χθες στη Καταλονία.
Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου δεν απάντησε αν η καταδίκη στη βία αφορά την κυβέρνηση Ραχόι, παραπέμποντας επανειλημμένα στη προηγούμενη δήλωση του.
ΠΗΓΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: