Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία: Αυτονομία τέλος η «απάντηση» Ραχόι στον Πουτζδεμόν

Το Σάββατο θα ενεργοποιήσει η Μαδρίτη το άρθρο 155 του Συντάγματος - Καταργεί την αυτονομία και αναλαμβάνει τον έλεγχο στην Καταλονία - Αυτή ήταν η απάντηση του Ραχόι στο τελεσίγραφο Πουτζδεμόν - Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης της Καταλονίας είχε ζητήσει διάλογο αλλιώς θα ενεργοποιούσε την απόφαση για ανεξαρτησία
Καταλονία, ώρα μηδέν. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν «απάντησε» με απειλή στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης. Και ο Μαριάνο Ραχόι «σήκωσε το γάντι». Και έκανε αυτό για το οποίο είχε κι εκείνος απειλήσει: αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας.

Όλα θα γίνουν το Σάββατο (21.10.2017) όταν η ισπανική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος. Με αυτό, η Μαδρίτη θα πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας, καταργώντας την αυτονομία της!

Θα είναι η πολιτική κατάργηση της αυτονομίας της Καταλονίας. Γιατί τον οικονομικό έλεγχο, τον έχει πάρει εδώ και καιρό η Μαδρίτη.

Το τελεσίγραφο Πουτζδεμόν

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε διορία μέχρι τις 10.00 (τοπική ώρα) σήμερα για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία.
Το έκανε. «Απάντησε» το πρωί της Πέμπτης (19.10.2017) στο τελεσίγραφο του Μαριάνο Ραχόι. Αλλά το έκανε με ένα… δικό του τελεσίγραφο! Και κυρίως δεν απάντησε στο μέγα ερώτημα: κήρυξε η Καταλονία ανεξαρτησία ή όχι;
Στην επιστολή του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας διεμήνυσε στην ισπανική κυβέρνηση πως θέλει διάλογο. Και πως για την ώρα, η αναστολή της ανεξαρτησίας παραμένει. Αν όμως, η Μαδρίτη δεν δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του και να γίνει διάλογος, τότε, θα κηρύξει την ανεξαρτησία!

Απειλή στην απειλή

Ο Μαριάνο Ραχόι τήρησε σκληρή στάση από την αρχή. Έδωσε τελεσίγραφο έως την Τρίτη και μετά έως σήμερα. Ζήτησε σαφή απάντηση: κήρυξε η Καταλονία την ανεξαρτησία της από την Καταλονία ή όχι; Απάντηση δεν πήρε ούτε την πρώτη φορά ούτε τη δεύτερη.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Όπως εκείνο του Ραχόι. Είπε ότι η Βουλή της Καταλονίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της, αν δεν γίνει διάλογος με τη Μαδρίτη. Κι αν η κυβέρνηση Ραχόι συνεχίζει την καταστολή.
Και αυτή τη φορά, όμως, δεν διευκρίνισε αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι.
«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.
ΠΗΓΗ  ΑΠΕ – ΜΠΕ

1 σχόλιο:

OMIROS ERMIDIS είπε...

ΟιΑνήθικοι της παγκοσμιοποιήσεως όπως ο Ραχόι, που φτωχοποίησε την Ισπανία, θέλει να καταστρέψει και την Καταλωνία, όπου έχει μια ιστορία για την αυτονομία της εδώ και 300 χρόνια !!
Επίσης είναι η πλουσιώτερη περιφέρεια της Ισπανίας, έχει δική της διοίκκηση, νόμους, σύνταγμα κ.λ.π.
Και οι νοών νοείτω !!!