Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Σε εφαρμογή τα Κυπριακά επιχειρησιακά σχέδια απόκρουσης τουρκικής επίθεσης – Ενώνονται Τουρκία-Κατεχόμενα

Μέσα σε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση έντασης λόγω της διένεξης Κούρδων –Ιρακινών και Σύρων-Ισραηλινών,   οι Κύπριοι διεξάγουν μια πολυεθνική άσκηση η οποία συγκεντρώνει τα «βλέμματα» όλων των παραγόντων στην περιοχή της Α.Μεσογείου.
Στην πολυεθνική άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από το  Ισραήλ,  Γαλλία,  Ελλάδα και  Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ο  Ευρωπαϊκός  Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) .
Κύριος σκοπός της  είναι η αντιμετώπιση τυχόν τουρκικών προκλήσεων ,  η οποία εντωμεταξύ υλοποιεί μεγαλόπνοα σχέδια με πρώτο την επικείμενη  διασύνδεση  με καλώδιο ηλεκτρικής τροφοδοσίας των  κατεχομένων  με το  Akkuyu στο οποίο ετοιμάζεται η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Σκοπός της Άγκυρας  η προσπάθεια πλήρους προσάρτησης των κατεχομένων και ο ενεργειακός εκβιασμός των Ελληνοκυπρίων,  ενώ θα υπογραφεί  συμφωνία με τα κατεχόμενα για την διερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θα «φέρει» σύντομα  την νοτιοκορεατική πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αύριο  Τρίτη, για τέταρτο συνεχόμενο έτος θα διεξαχθεί  η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση “NEMEΣIΣ – 2017”.
Η άσκηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ,  θα διεξαχθεί εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με προσομοίωση της κατάστασης σε πλατφόρμα εξόρυξης και με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A.
Τον γενικό συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΚΔ και των συμμετεχόντων χωρών.

Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της ΚΔ, καθώς και με γειτονικά και φίλια κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις νηοψίας από Ομάδες ΟΥΚ της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε πλοία και πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης, μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της ΚΔ και των φιλίων κρατών, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ από το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος (EMSA).
Κατά την άσκηση θα δοκιμαστούν τα Ειδικά Εθνικά σχέδια της Δημοκρατίας «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΟΡΦΕΑΣ», καθώς και διακρατικές συμφωνίες Ε-Δ με γειτονικά και φίλια κράτη.
Η επίσημη έναρξη της Άσκησης θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 π.μ. στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο θα τοποθετηθεί καλώδιο τροφοδοσίας Τουρκίας-Κατεχομένων που  συνδέει τις γραμμές ηλεκτρισμού Akkuyu & Teknecik
Ο υπουργός Τουρκοκυπριακής Οικονομίας και Ενέργειας κ. Sunat Atun ανακοίνωσε σήμερα  Δευτέρα την δημιουργία σύνδεσης μέω νέας  γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων .
Μιλώντας στο Πρακτορείο Anadolu σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος , ο Ατούν δήλωσε ότι η γραμμή ρεύματος θα συνδέει τον νέο  σταθμό μετασχηματισμού   στο Ακούγιου (Τουρκία) , όπου θα κατασκευαστεί και το πυρηνικό εργοστάσιο και ανήκει στην επαρχία Μερσίνας,  και στο σταθμό  Teknecik που βρίσκεται στην  κατεχόμενη Κύπρο .
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί σε λίγους μήνες μεταξύ της Τουρκίας και κατεχομένων .

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή του διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά αφορά και την ανανέωση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάπτυξη της ασφάλειας εφοδιασμού με ηλεκτρισμό, την αμοιβαία συνεργασία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την  εφαρμογή των κανονισμών της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την διερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Η τελική συμφωνία θα υπογραφεί πριν από την έλευση του  2018 και η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ  την επόμενη μέρα», δήλωσε ο Atun.
Η διαδρομή της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα διαφέρει από εκείνη του έργου ύδρευσης μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων , η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια. Το έργο αυτό προμηθεύει  την κατεχόμενη Κύπρο με 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο.
«Η κατασκευή του καλωδίου θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο και η τοποθέτηση του θα απαιτήσει δύο μήνες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
«Τα κατεχόμενα πληρώνουν  100 εκατομμύρια δολάρια για 2.000 τόνους αργού πετρελαίου κάθε χρόνο. Οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας και οι διεθνείς διαφοροποιήσεις των τιμών,  μπορεί να μεταβάλλουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, θα είμαστε σε θέση να δίνουμε στα (κατεχόμενα) ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία βασιζόμενοι  σε μια σταθερή τιμή,», δήλωσε ο  Ατούν.

«Η προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους αλλά και στους Ελληνοκύπριους», δηλώνει ο ίδιος.
Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίζεται ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου θα συμβάλει και στο ζήτημα του Κυπριακού.
«Είναι η πρώτη φορά που είμαστε σε θέση να προμηθεύουμε ηλεκτρική ενέργεια από και προς την  Ελληνοκυπριακή πλευρά », είπε ο ίδιος.
Σημείωσε δε ότι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση μέσω των υπηρεσιών  της  παράγει επίσης ηλεκτρική ενέργεια  μέσω  πετρελαίου και αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα παραγωγής και ρύπανσης.
«Το καλώδιο που θα παρέχει ρεύμα από την Τουρκία μπορεί να καλύψει  το σύνολο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου . Η προμήθεια μπορεί να γίνει όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για τους Έλληνες Κύπριους », πρόσθεσε.
Με έδρα το Akkuyu, θα  βρίσκεται ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, ενώ ο σταθμός μετασχηματιστών θα βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου. Το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει με πλήρη ισχύ μέχρι το 2025.

Την περασμένη εβδομάδα,  ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας B. Albayrak είπε  ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, θα ξεκινήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους, το αργότερο.
Όλα έτοιμα λοιπόν για την παροχή ενέργειας στην Κύπρο και σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε διένεξη , όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά ειδικά αρχές του 2018, στην κυπριακή ΑΟΖ .
ΠΗΓΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ , ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: