Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία – Ανεξαρτησία Live: Το κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία

Οι εξελίξεις στην Ισπανία είναι καταιγιστικές μετά από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου - Το κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία μέσα σε κλίμα πανηγυρισμών - Η Γερουσία έδωσε την εξουσία στον Ραχόι που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της Καταλονίας - "Η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί" προαναγγέλλει ο Ραχόι - Πανηγυρισμοί και συγκίνηση από τους Καταλονούς -

Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.
Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος.
Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η αντίδραση Ραχόι

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία.»
«Δεν μας αφήνετε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε στην διακήρυξη μιας νέας Δημοκρατίας». Αυτό είναι το μήνυμα που είχε στείλει η Καταλονία στη Μαδρίτη… πριν από λίγες μέρες μετά από το δημοψήφισμα που κατέληξε… σε φιάσκο!

Η μοιραία «πρώτη»

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας πραγματοποιήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2017. Το δημοψήφισμα σημαδεύτηκε από απίστευτα περιστατικά βίας, καθώς οι αστυνομικοί με εντολή Ραχόι δεν επέτρεπαν στους Καταλονούς να ψηφίσουν.
Οι εικόνες ήταν σοκαριστικές… Άνθρωποι όλων των ηλικιών γεμάτοι με αίματα στην προσπάθεια τους να ψηφίσουν.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Οι κάλπες έκλεισαν και ανακοινώθηκε ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα στην Καταλονία.
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτός ο αριθμός σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 7,5 εκατομμύρια.
Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.
Ειδικότερα, από τα 2,262,424 ψηφοδέλτια που δεν κατασχέθηκαν «ναι» ήταν τα 2,020,144. Τα ψηφοδέλτια του «όχι» ήταν 176,566 ενώ «λευκά» ήταν 45,586. Άκυρα θεωρήθηκαν 20,129 ψηφοδέλτια.
Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες κόσμου.
Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται στην Ισπανία η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο το 1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια: