Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ – Γονατίζει η Ισπανία: Αποσύρεται ρευστό από Ισπανικές Τράπεζες – Aυξάνεται το κόστος δανεισμού – Mεταφέρουν την έδρα τους οι Καταλανικές τράπεζες για να αποφύγουν τον έλεγχο της ΕΚΤ

Γονατίζει οικονομικά η Ισπανία ενώ πλήγμα θα δεχτεί και η Καταλονία. Και οι δύο πλευρές έχουν ετοιμάσει οικονομικά αντίποινα με τις τράπεζες της Καταλονίας να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ισπανίας για να μην είναι υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ ενώ και ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε σχέδιο μεταφοράς ισπανικών τραπεζών εκτός Καταλονίας!
Πάμε ολοταχώς για δημιουργία Καταλονικής Κεντρικής Τράπεζας!
Μεγάλες εταιρείες, τράπεζες και Funds έχουν εκπονήσει σχέδιο «Catalexit», δηλαδή αποχώρηση τους από την Ισπανία μόλις ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία.

Ηδη και οι Ισπανικές τράπεζες ή αποχωρούν ή έχουν έτοιμο το σχέδιο αποχώρησης.
Ισπανικές εφημερίδες αναφέρουν πως οι Banco Sabadell και η CaixaBank αναμένεται να λάβουν τη σχετική απόφαση εντός της ημέρας, ενώ ήδη έχει προβεί σε σχετική ενημέρωση ο όμιλος παροχής τηλεπικοινωνιών και Internet, Eurona, που «μετακομίζει» από τη Βαρκελώνη στην Μαδρίτη.
Οι εταιρικές διευθύνσεις μεταφέρονται οπουδήποτε αλλού στη χώρα για να διατηρηθεί το ρευστό σε περίπτωση Ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Η Banco Sabadell (BNDSY, -7.20%) θα μεταφερθεί είτε σε Alicante ή Μαδρίτη.
Η CaixaBank (CIXPF, -1.47%) μεταφέρεται από την Βαρκελώνη στα νησιά Balearic.
Αν παραμείνει στην Ισπανία, οι τράπεζες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν οι Καταλανοί.
Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών,  Luis de Guindos, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε προβλήματα ρευστότητας ή απόσυρσης καταθέσεων αυτή τη βδομάδα. Oμως σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί έχουν αποσύρει τη βδομάδα που πέρασε ρευστό και καταθέσεις από τις ισπανικές τράπεζες.
Νωρίτερα αυτό το χρόνο κατέρρευσε λόγο αυτού του γεγονότος η  Banco Popular.
Ο De Guindos παραδέχτηκε μόνο ότι οι τράπεζες μετακινούν τις έδρες τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας!
Το κύμα φυγής από την Καταλονία,  θυμίζει… Brexit, παρατηρείται ανάμεσα σε τράπεζες και επιχειρήσεις άλλων κλάδων, εξαιτίας των εξελίξεων που αφορούν σε ενδεχόμενη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.
Την ίδια ώρα, ο Ραχόι δέχεται πιέσεις να εφαρμόσει το άρθρο 155 του συντάγματος που προβλέπει την κατάλυση της αυτονομίας και την κήρυξη ουσιαστικά της Καταλονίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Μάλιστα, η σχετική φημολογία έχει εκτινάξει και την τιμή των μετοχών των εν λόγω εταιρειών στο χρηματιστήριο.
Για του λόγου το αληθές, η μετοχή της Banco Sabadell ενισχύεται ήδη κατά περίπου 3,5% (αν και είχε ανοίξει με απώλειες της συνεδρίαση), ενώ η αντίστοιχη της Eurona καταγράφει κέρδη της τάξης του 8%.
«Την ώρα που ο Puigdemont και ο Junqueras συνεχίζουν να ζουν στον κόσμο του κατακερματισμού της καταλανικής κοινωνίας, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας εγκαταλείπουν την Καταλονία», σχολίασε στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος των Ciudadanos, Albert Rivera.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας να ζητήσει τη σύγκλιση της τοπικής βουλής, ώστε να συζητηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις των κινήσεων της κυβέρνησης μετά το δημοψήφισμα.
Αυξάνει το κόστος δανεισμού
O υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos δήλωσε ότι μια ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα αποτελούσε «κακό προηγούμενο για όλη την Ευρώπη».
Την ίδια στιγμή, οι προσφορές των επενδυτών στη σημερινή δημοπρασία ισπανικών ομολόγων ήταν υπερδιπλάσιες από το δημοπρατηθέν ποσό για κάθε μία από τις τρεις εκδόσεις, αν και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων αυξήθηκαν, κάτι που έδειξε νευρικότητα εν όψει της αναμενόμενης κήρυξης ανεξαρτησίας τη Δευτέρα μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.
Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα, μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες ανόδου.
Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας αυξανόταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο πριν τη δημοπρασία, η οποία πήρε τη μορφή διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ισπανικά στοιχεία ενεργητικού, στο φόντο των νέων εξελίξεων.
Η Ισπανία προτίθεται να διαθέσει με δημοπρασία ομόλογα ύψους έως 5,25 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων ένα νέο πενταετές ομόλογο, ένα ομόλογο με ρήτρα πληθωρισμού που λήγει το 2024 και ένα ομόλογο που λήγει το 2029.
«Περιμένω ότι τα αποτελέσματα της δημοπρασίας θα είναι αδύναμα, δεδομένης της σύγκρουσης για την Καταλονία», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της DZ Bank, Sebastian Felechner, προσθέτοντας: «Οι ανησυχίες για την Καταλονία είναι πιθανόν να βρεθούν στο επίκεντρο».
Σημειώνεται ότι οίκος αξιολόγησης S&P έθεσε αργά χθες υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση το αξιόχρεο της Καταλονίας, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής σύγκρουσης.
Το μακροχρόνιο αξιόχρεο της Καταλονίας είναι Β+, τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης.
«Αν και η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι η καταλανική ανεξαρτησία (ακόμη και αν κηρυχθεί μονομερώς) δεν θα συμβεί, υποψιαζόμαστε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε ακόμη χειρότερα πριν βελτιωθούν και βάζουμε στόχο την επάνοδο του spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων (τη διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά) πάνω από τις 140 μονάδες βάσης (1,4 ποσοστιαίες μονάδες)», ανέφεραν αναλυτές της ING σε σημείωμά τους. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,46%, σε ευθυγράμμιση με τις αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομολόγων της ευρωζώνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: