Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΜΑ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΘΑ ΜΑΥΡΙΣΕΙ - ΜΙΑ ΔΟΞΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 
Κάτω στην Κρανιά των Τρικάλων, πιο πέρα από τις ταβέρνες και τα παντοπωλεία με τα ηλεκτρικά φανάρια , τις νύχτες του χειμώνα , όταν το χιόνι κλείνει το δρόμο , και πριν τα εκχιονιστικα συνέργεια φτάσουν από το κάμπο , οι παλιοί του χωρίου , πριν πέσουν για ύπνο , κρύβουν στη δεξιά τους χούφτα ένα κρίκο μαυρισμένο από μαγιάτικη φωτιά. Ο γανωματής του χωρίου κυλάει σε όλους τους δρόμους έναν μπρούντζινο τέντζερη , διάτρητο , που πάνω του είναι γραμμένα τα ονόματα των θεών του χώματος κι εκεί μέσα μαζεύει το χτικιό που ανασαίνει με την παγωνιά.

    Η συντεχνία των γεφυρομαστορων αποφεύγει αυτό το χωριό , ακόμη και το καλοκαίρι. Μια φορά ένας πρωτομάστορας είχε αναλάβει να φτιάξει ένα τρανό γεφύρι , πέτρινο , που να ενώνει τις δυο πλαγιές του φαραγγιού.Πήγε με τα μαστοροπαιδια, έριξαν τα θεμέλια και τις πλάκες , και κάθισαν να ξεκουραστούν κάτω από τις συκιές , παρόλο που οι χωριανοι τους προειδοποίησαν πως ο ίσκιος αυτών των δέντρων είναι καταραμένος. Ξύπνησαν μες στο βράδυ και τα δάχτυλα στο δεξι τους χέρι ήταν σαν άχρηστα , μαζεμένα και καρβουνιασμενα, λες και τα είχε δουλέψει ο Διάβολος στο μαγκάλι του.Τους έζωσε απελπισία.Σαν κοίταξαν καλύτερα , είδαν και μια μικρή φωτιά να φέγγει μέσα από τα θεμέλια.Στο φως της είδαν ένα χέρι τεράστιο να σαλεύει και να κοπανίζεται μέσα στα σπλάγχνα της γης , ενώ πάνω του ήταν γατζωμένοι πέντε Λεβέντες Παλαιοί, ένας σε κάθε δάχτυλο , που του ροκάνιζαν το κρέας.
    Θα χάνονταν στα σίγουρα οι μαστοροι , μα είχαν τύχη καλή  , και πλησίασε κοντά ένας αράπης που έβοσκε τα φλουριά του, που 'ταν μεγάλα σαν πρόβατα , κατακίτρινα, και έσερνε από πίσω μια γουρούνα. Σαν άκουσαν το χαλασμό οι Παλαιοί , σκιαχτηκαν , γιατί τα φλουριά του αράπη είναι βυζαγμενα από πλάσματα που κρύβονται πίσω από τους καθρέφτες , και αφήσανε το χέρι και χώθηκαν μέσα στη γη , στους τάφους που τους περίμεναν. Όσο για το χέρι ,αυτό σύρθηκε μέσα στα χώματα και μπήκε μέσα στα νερά ,ενώ τα χέρια των μαστόρων εγιαναν , αλλά έμειναν για πάντα μαύρα.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪΛΗΣ ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: