Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Μέσα στο «Σπήλαιο των Νεκρών» – Εκεί που θυσίαζαν παιδιά στην Εποχή του Χαλκού

Το «Σπήλαιο των Νεκρών». Από τα αρχαία χρόνια θεωρούνταν ως το μέρος των νεκρών και το σημείο τουλάχιστον μιας φρικιαστικής ανθρωποθυσίας παιδιού.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα ψηφιακό μοντέλο από το «Σπήλαιο των Νεκρών». Ελπίζουν ότι θα ρίξει φως στο μυστηριώδες σπήλαιο και τα σύμβολα που το περιβάλλουν.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1860 κοντά στη βάση εντυπωσιακών βράχων όπου το Moray Firth συναντά τη θάλασσα.
Από τότε οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει μια σειρά αντικειμένων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο σπήλαιο. Αλλά και ανθρώπινα λείψανα. Κυρίως παιδιών.

Θυσίες στο «Σπήλαιο των Νεκρών»

Στην είσοδο του σπηλαίου βρέθηκαν θραύσματα κρανίου και άλλα οστά που υποδηλώνουν ότι είχε πραγματοποιηθεί ανθρώπινη θυσία.

Τώρα οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Bradford έχουν δημιουργήσει την ψηφιακή μορφή του ανατριχιαστικού σπηλαίου.
Όχι μόνο καταδεικνύει το μέγεθος και τη διάταξη της σπηλιάς, αλλά τονίζει και τα σύμβολα Pictish που βρίσκονται στους τοίχους.
Ο καθηγητής Ian Armit δήλωσε πως πρόκειται για συναρπαστική τοποθεσία γνωστή εδώ και δεκαετίες για τον πλούτο της αρχαιολογίας και τα ασυνήθιστα γλυπτά Pictish γύρω από την είσοδό του.
«Αυτό το σχέδιο μας επιτρέπει να μελετάμε λεπτομερώς τα γλυπτά και να τα παρουσιάζουμε στο κοινό στο ίντερνετ και σε εκθέσεις μουσείων. Εξασφαλίζει επίσης ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε ψηφιακά το σπήλαιο και τα γλυπτά για να τα μελετήσουν οι επόμενες γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: