Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Προσπάθησαν να πυρπολήσουν το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη

Η εμπρηστική επίθεση έγινε στο κτίριο που κάποτε ήταν το σπίτι του Εμμανουήλ Καπετανάκη. Το κτίριο στην ιστορική προκυμαία στη Σμύρνη είχε πρόσφατα ανακαινιστεί για να φιλοξενήσει, ξανά, τις δραστηριότητες του ελληνικού Προξενείου στην περιοχή.
Το περιστατικό επιβεβαίωσαν κύκλοι του ελληνικού προξενείου. Το χαρακτήρισαν «μεμονωμένο» και πρόσθεσαν ότι για τον εντοπισμό των δραστών διενεργούνται έρευνες από τις τουρκικές αρχές.

Αιχμές για απαθή στάση από τις τουρκικές αρχές

Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης που επισκέφθηκε, ανήμερα των Φώτων, τη Σμύρνη συμμετέχοντας στον εκεί εορτασμό του αγιασμού των υδάτων από το Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.
Μιλώντας σε εκδήλωση κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές για «απαθή στάση». «Μακριά από ‘μένα κάθε εθνικιστική ή ακραία άποψη και αντίληψη των πραγμάτων. Όμως επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η χώρα μας και ο λαός μας έχει ιστορική μνήμη. (…) ξέρει πολύ καλά να τιμά τη φιλία με τις γείτονες χώρες αλλά ξέρει και πάρα πολύ καλά να στέκεται απέναντι σε προκλήσεις και να απαντά με τον τρόπο τον οποίο μας επιβάλει η ιστορία μας και τα διεθνή δίκαια αλλά και το δίκαιο του λαού μας».

Η ιστορία του κτιρίου στη Σμύρνη

Το κτήριο, βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στη περιοχή Πούντα (Αλσαντζάκ) στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ. Είναι από τα λίγα του παραλιακού μετώπου που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη.
Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922.
Το ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτήρια. Τελευταία, στεγαζόταν σε κτήριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955.
Στις 24 Οκτωβρίου 1955 το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Καπετανάκη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ και politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: