Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ασπιρίνη: Ποιους τύπους καρκίνου καταπολεμά

Μια ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ασπιρίνη, όταν λαμβάνεται σε χαμηλή δόση για τουλάχιστον έξι μήνες, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης ορισμένων τύπου καρκίνου κατά σχεδόν 50%.
Από ποιους τύπους καρκίνου προστατεύει η ασπιρίνη
Η μελέτη, που έγινε σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους, έδειξε, ότι η ασπιρίνη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική σε σχέση με τους τύπους καρκίνου, οι οποίοι αρχίζουν στο πεπτικό σύστημα. Συνοπτικά βρέθηκε ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για:

  • καρκίνο στο ήπαρ κατά 47%
  • καρκίνο στον οισοφάγο κατά 47%
  • καρκίνο στο στομάχι κατά 38%
  • καρκίνος στον πνεύμονα κατά 35%
  • καρκίνο στο πάγκρεας κατά 34%
  • καρκίνο στο παχύ έντερο κατά 24%
  • καρκίνο του αίματος κατά 24%
  • καρκίνο στον προστάτη κατά 14%
Τι λένε οι επιστήμονες για την ημερήσια δοσολογία
Ο καθηγητής Kelvin Tsoi, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, δήλωσε: “Η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης σε δοσολογία 80 mg ημερησίως μπορεί να μειώσει σημαντικά την συχνότητα του πεπτικού καρκίνου. Παρόμοια οφέλη παρατηρήθηκαν σε μερικούς άλλους μη-διεγερτικούς καρκίνους. Τέτοιοι ήταν η λευχαιμία, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του προστάτη. Η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης έδειξε σημαντική μείωση κατά 24%-47% των κύριων καρκίνων στον γαστρεντερικό σωλήνα. Τέτοιοι είναι οι καρκίνοι σε παχύ έντερο, ήπαρ, οισοφάγο, πάγκρεας και στομάχι».
Δεν υπήρχε σημαντική προστασία κατά του καρκίνου του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού και του πολλαπλού μυελώματος.
Πώς έγινε η έρευνα
Η ασπιρίνη λειτουργεί ως παυσίπονο παρεμποδίζοντας τη φλεγμονή στο σώμα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία των 618.884 ασθενών μέσης ηλικίας 67 ετών. Από αυτούς οι 206.295 λάμβαναν ασπιρίνη και οι 412.589 δεν το έκαναν.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια. Εκείνοι που έπαιρναν ασπιρίνη, το έκαναν για τουλάχιστον έξι μήνες με μέση διάρκεια λήψης τα 7,7 έτη και ημερήσια δόση τα 80mg.
Ο καρκίνος διαγνώστηκε σε 98.533 άτομα κατά την περίοδο της μελέτης. Ο καθηγητής Tsoi δήλωσε: “Η ασπιρίνη είναι αντιφλεγμονώδης, αλλά αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης. Δηλαδή, δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο γιατί φαίνεται η ασπιρίνη να βοηθάει στην πρόληψη των καρκίνων του γαστρεντερικού σωλήνα. Μόνο ότι σίγουρα βοηθάει”.
Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν επισήμως στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γαστρεντερολογίας, στην Βαρκελώνη.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, όταν λαμβάνεται παράλληλα με τα νέα φάρμακα ανοσοθεραπείας, η ασπιρίνη εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα από το “κρύβονται”. Αυτό επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα εντοπίζει και να καταστρέφει τους όγκους. Πιστεύουν ότι η δεκαετής μελέτη με τίτλο “Add-Aspirin”, που λαμβάνει χώρα σε 100 νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσε να αποφέρει θεραπείες που θα αλλάξουν ριζικά την αντιμετώπιση πολλών καρκίνων.
Η δρ. Jasmine Just, του οργανισμού Cancer Research UK, ο οποίος συγχρηματοδοτεί την μελέτη μαζί με το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία, δήλωσε: “Αν και υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε μερικούς ανθρώπους, ακόμη και με αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για άλλους καρκίνους”.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΝΟΠΑΙΑΣ ΑΤΡΑΠΟΥ : ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ. ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: