Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Αναπτύσεται ο ελληνικός Στόλος στο Αιγαίο – Επί ποδός πολέμου οι ειδικές δυνάμεις – Oι Τούρκοι απειλούν ευθέως και τη Κύπρο με πόλεμο

Mεγάλος αριθμός φρεγατών και πυραυλακάτων του ελληνικού στόλου που βρίσκονταν στο νότιο Αιγαίο εντελώς «συμπτωματικά» στο πλαίσιο των Ασκήσεων «Αστραπή» και «Βροντή» πήραν διαταγή να λάβουν θέσεις μάχης απέναντι από τον τουρκικό Στόλο.
Οι Τούρκοι μιλούν για συνολικά 8 ελληνικά πλοία και άγνωστο αριθμό υποβρυχίων.
Ταυτόχρονα φυλάκια ενισχύονται διαρκώς με καταδρομείς και όλοι ξαναζούν ημέρες 1996.
Ας ελπίζουμε αυτή τη φορά να τους δώσουμε αυτό που τους αξίζει.
Σήμερα το πρωί πλοία του ΠΝ ήταν στο Μυρτώο για τη διεξαγωγή σεναρίων των ασκήσεων και στη συνέχεια έλαβαν διαταγή να αναπτυχθούν στις Κυκλάδες.

O Τσαβούσογλου απειλεί την Κύπρο: Εάν δεν πάρουμε μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες θα επιτεθούμε
O Μέβλουτ Τσαβούσογλου απειλεί ξανά την Κύπρο.
«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τα αποθέματα φυσικού αερίου με τους Τουρκοκυπρίους» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του από το Κουβέιτ.
Και συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μέχρι σήμερα δεν πλησίασε σε λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «και ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαιώματα στα αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο».
«Εάν και αυτό δεν θέλετε να το μοιραστείτε τότε θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, της (παράνομης) “τδβκ” και της Τουρκίας», ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλουν να συνεχίσουν τη φιλία και τις σχέσεις καλές γειτονίας με την Ελλάδα και γι αυτό χρειάζεται οι κινήσεις να γίνονται με κοινή αντίληψη.
Ταυτόχρονα, σε επιφυλακή έθεσε το ΓΕΕΘΑ την Διακλαδική Δύναμη Αμεσης Επέμβασης, την γνωστή «Δύναμη «Δ»» στο πλαίσιο των εντεινόμενων προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας και της διαφαινόμενης διάθεσης της τουρκικής ηγεσίας να αυξήσει ακόμα περισσότερο την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Οι δυνάμεις Αμφίβιων Καταδρομών, πάντως, που εδρεύουν στα νησιά έχουν αναλάβει στην παρούσα φάση πρωταγωνιστικό ρόλο.
Γενικότερα το κλίμα στην περιοχή μυρίζει «μπαρούτι»….
Θρίλερ για γερά νεύρα στην κυπριακή ΑΟΖ
Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τις πληροφορίες της La Repubblica πως η Ιταλία στέλνει στην περιοχή μετά από τις τουρκικές προκλήσεις.
Ιταλική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως επί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο και είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος σε διπλωματικές διεργασίες. Μάλιστα, σημείωσε πως δεν έχει πληροφόρηση για την αποστολή ιταλικής φρεγάτας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όλες οι ενέργειες γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε ασφαλώς σε άμεση επαφή με την κυπριακή Κυβέρνηση, σημείωσε η ίδια πηγή. Ερωτηθείσα για τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεσήμανε πως όλα τα πιθανά κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά και «λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε διπλωματικό επίπεδο», σημειώνοντας, παράλληλα, πως «δεν είμαστε οι μόνοι που ενεργούμε επί αυτού του θέματος».
Υπενθυμίζεται πως το γεωτρύπανο της ENI για τέσσερις μέρες βρίσκεται εγκλωβισμένο στην κυπριακή ΑΟΖ από τουρκικά πλοία που δεν το αφήνουν να μετακινηθεί.
Ιταλική φρεγάτα στην Κύπρο;
Ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του NATO «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται επικαλούμενο την εφημερίδα La Repubblica.
Αυστηρό μήνυμα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών
Την ίδια ώρα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιλυθεί άμεσα η αντιπαράθεση που εμποδίζει την ιταλική εταιρεία στις ερευνές της. Η Ιταλία «αναμένει να βρεθεί μια λύση που να συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κυπριακών κοινοτήτων» τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Οι δύο υπουργοί, που βρίσκονται στο Κουβέιτ σε συνάντηση της Συμμαχίας κατά του ISIS, συμφώνησαν ότι η σχέση εμπιστοσύνης των δύο χωρών δεν πρέπει να διακυβευθεί λόγω και πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής των ερευνών
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αεριού στην Κυπριακή ΑΟΖ αφήνει εν τω μεταξύ η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας ο πρόεδρος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκλάζι εξέφρασε έκπληξή για το μπλοκάρισμα των εξορύξεων μέσα στην Οικονομική Ζώνη της Κύπρου από τα τουρκικά πλοία.
Όπως είπε, δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί σε αντίστοιχη εξόρυξη μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν είχαμε καμία αντίδραση. Εκτίμησε πως η αντίδραση των Τούρκων έχει άλλα κίνητρα.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: