Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Το μυστηριώδες μεγαλιθικό μνημείο του Burnt Hill

Στο Γκρίνφιλντ της Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ, στην κορυφή ενός βουνού, σε απόσταση 19 χιλιόμετρα από την πόλη αυτή, υπάρχουν στημένοι μερικοί λίθοι, που το μέγεθός τους είναι μικρότερο ενός άντρα, αλλά μεγαλύτερο ενός παιδιού, ενώ η κυκλική τους διάταξη φαντάζει μυστηριώδης και περίεργη.


Ο λίθινος κύκλος του Burnt Hill
Ο λίθινος κύκλος του Burnt Hill
Το μνημείο του Burnt Hill, όπως ονομάζεται, εξακολουθεί να προβληματίζει τους αρχαιολόγους. Η σημασία και η καταγωγή των ανθρώπων που τους τοποθέτησαν εκεί, αποτελούν αντικείμενα εικασιών. Μα, για μερικούς επιστήμονες συνιστούν πρόσθετες αποδείξεις για την εγκατάσταση ενός αρχαίου ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Αμερική, πολύ πριν τη διάπλευση του Ατλαντικού Ωκεανού από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

"Η έμπνευση του Χριστόφορου Κολόμβου", πίνακας του Jose María Obregon, 1856
“Η έμπνευση του Χριστόφορου Κολόμβου”, πίνακας του Jose María Obregon, 1856
Οι όρθιοι λίθοι είναι παντελώς αντίθετοι με το αρχαιολογικό παρελθόν της Νέας Αγγλίας. Ορισμένοι αρχαιολόγοι διατρανώνουν πεισματικά ότι δεν υπήρξε καμιά απολύτως επικοινωνία της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, πριν τον Κολόμβο.
Μα, πολλοί έγκριτοι αρχαιολόγοι, όπως και ο αρχαιολόγος James Whittall, Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Νέας Αγγλίας, θεωρούσαν ότι η παρουσία των συγκεκριμένων όρθιων λίθων στην περιοχή ήταν άκρως παράδοξη. Ο ίδιος ο Whittall ανέφερε ότι είχε δει όμοια αρχαία μνημεία στις βρετανικές νήσους, σε μέρη δηλαδή όπου άκμασε ο μεγαλιθικός πολιτισμός, πριν από χιλιάδες χρόνια.

James Whittall
James Whittall
Ο James Whittall είχε πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες έρευνας στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να διαπιστώσει τυχόν σχέση μεταξύ του περίεργου σχηματισμού λίθων της Αμερικής και του βορειοευρωπαϊκού μεγαλιθικού πολιτισμού.
Ο συσχετισμός των μνημείων της Ευρώπης και του Burnt Hill είναι προφανής. Η πεποίθησή του βασιζόταν στη μέθοδο της διάταξης των λίθων. Επίσης, οι λίθοι βρίσκονται στην κορυφή ενός όρους ύψους 566 μέτρων, όπου υπάρχει απρόσκοπτη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι αρχαίοι μεγαλιθικοί πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν παρόμοιες τοποθεσίες για αστρονομικούς και θρησκευτικούς σκοπούς.

Κοντινή άποψη του μνημείου
Κοντινή άποψη του μνημείου
Οι ιεροφάντες των αρχαίων μεγαλιθικών πολιτισμών επέλεγαν τοποθεσίες σε μεγάλο υψόμετρο, ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στους ουρανούς. Από την κορυφή του Burnt Hill, η θέα είναι ανεμπόδιστη για περίπου 64 χιλιόμετρα. Επιπλέον, η εν λόγω θέση είναι εξαιρετικά κατάλληλη για την παρατήρηση του Ήλιου, της Σελήνης και των αστέρων.

Λίθινος σχηματισμός που μοιάζει με βάρκα
Λίθινος σχηματισμός που μοιάζει με βάρκα
Ο αρχαιολόγος James Whittall επεσήμανε πως οι λίθοι είχαν λαξευτεί, πριν τοποθετηθούν στη γη. Αυτό είχε τεράστια επιστημονική σημασία, μιας και οι περισσότεροι λίθοι, ύψους 1,2μ. έως 1,5μ., είχαν οξυνθεί στη μία άκρη, όπως ακριβώς και οι λίθοι που ανευρέθηκαν στημένοι στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Λίθινος σχηματισμός λευκού χαλαζία
Λίθινος σχηματισμός λευκού χαλαζία
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγγλίας έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 200 παράδοξους λίθινους μεγαλιθικούς σχηματισμούς. Έτσι, ενισχύεται η θεωρία ότι ένας αρχαίος πολιτισμός κατόρθωσε να διαπλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, εκατοντάδες ή ίσως και χιλιάδες χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 22/08/1971…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", στις 22/08/1971
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 22/08/1971

Δεν υπάρχουν σχόλια: