Κυριακή 27 Μαΐου 2018

«Forza Italia» : Ρότα για εθνικό νόμισμα και Turk Stream – Εχθρός του Βερολίνου ο νέος ΥΠΟΙΚ – Πραξικόπημα επιχειρεί η Γερμανία

Ανελέητο πόλεμο δέχεται ήδη η ιταλική κυβέρνηση εντός και εκτός χώρας με τα γερμανικά ΜΜΕ να λυσσάνε. Οι εντολοδόχοι Βερολίνου προσπαθούν ήδη να πετύχουν ένα πρώτο «πραξικόπημα» εντός Ιταλία. Εκτός από το παράλληλο νόμισμα , ακόμη μια απόφαση της Ιταλίας φαίνεται να γεμίζει με οργή ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Ρότα για την Μόσχα έβαλε ήδη η νέα ιταλική κυβέρνηση…
Τρόμο στο Βερολίνο προκαλεί ο 81χρονος Πάολο Σαβόνα – «Είναι εχθρός της Γερμανίας» – Οργή στην Ιταλία
Ένας διάσημος αντίπαλος της Γερμανίας θα μπορούσε να γίνει ο νέος υπουργός οικονομικών της Ιταλίας. Ο πρόεδρος θέλει να το αποτρέψει. Μπορεί να υπερισχύσει;

Η επιθυμία για έναν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως αυστηρός ευρω-αντίπαλος και εχθρός της Γερμανίας, έχει οδηγήσει σε ακινησία στην Ιταλία κατά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση.
Ο υποψήφιος για την ηγεσία των δύο υπουργείων είναι ο Πάολο Σαβόνα, ο 81χρονος οικονομολόγος με ένα λαμπρό βιογραφικό σημείωμα.
Ωστόσο, βλέπει το ευρώ ως την ολοκλήρωση των γερμανικών ιδεών υπεροχής στην Ευρώπη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι επιμένει σε αυτόν τον υποψήφιο υπουργό Οικονομικών .
Ο Ματαρέλα αντιτίθεται στο διορισμό του Σαβόνα
Υπάρχει προφανώς έντονη αντίθεση στο διορισμό του Σαβόνα από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διπλωματική-τυπική προσέγγιση για το σχηματισμό κυβέρνησης, υπήρξε μια δήλωση που απέρριψε όποιον «υπαγορεύει» για την εκλογή μελλοντικών υπουργών.
Ο πρόεδρος προσπαθεί σκληρά να μην εμφανιστεί ως απλός συμβολαιογράφος για τους εταίρους του συνασπισμού.
Αντίθετα, ο συνασπισμός του κινήματος διαμαρτυρίας «Πέντε Αστέρια» και η δεξιά Λέγκα συμφώνησαν πρώτα για ένα πρόγραμμα, στη συνέχεια τον κατάλογο των υπουργών και τον υποψήφιο για πρωθυπουργό.
Ο Ματαρέλα από την άλλη πλευρά, μπορεί να κάνει λίγα πράγματα.
Σαλβίνι: «Είμαι πραγματικά θυμωμένος»
«Είμαι πραγματικά θυμωμένος, έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook την Παρασκευή και πήρε ένα «Like» από τον εταίρο του στον συνασπισμό, τον επικεφαλής των Πέντε αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.
Το Σάββατο ο Σαλβίνι τα έβαλε με τη Γερμανία: «γερμανικές εφημερίδες και οι πολιτικοί μας προσβάλλουν ως ιταλούς ζητιάνους , τεμπέληδες και αχάριστους», έγραψε αυτή τη φορά στο Twitter.
«Και πρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό Οικονομικών που τους ταιριάζει; Όχι, ευχαριστώ!»
Η Λέγκα προωθεί επιστροφή στο εθνικό νόμισμα
Η Λέγκα υπό την ηγεσία του Σαλβίνι, προωθεί τώρα την επιστροφή στην εθνική κυριαρχία της Ιταλίας με το δικό της νόμισμα.
Ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών Πάολο Σαβόνα είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για αυτές τις ιδέες.
Επειδή σε αντίθεση με τους άλλους καθηγητές και επιχειρηματικούς ομιλητές της Λέγκα, έχει ένα σπουδαίο βιογραφικό σημείωμα, ειδικά για τα πρώτα του χρόνια.
Μεταξύ άλλων, ο Σαβόνα σπούδασε στο περίφημο αμερικανικό ΜΙΤ της Μασαχουσέτης Εργάστηκε στο οικονομικό τμήμα της Banca d’Italia και στη συνέχεια για πολλά χρόνια ήταν γενικός διευθυντής της ιταλικής επιχειρηματικής ένωσης Confindustria.
Ο Σαβόνα συγκρίνει την εισαγωγή του ευρώ με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών
Ο Σαβόνα προέρχεται από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του μικρού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, του Ουγκο Λα Μάλφα.
Ωστόσο, η εχθρική στάση του Σαβόνα για την Ευρωζώνη και τη Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με τη στάση των πατέρων της ιταλικής ευρωμεσογειακής ένωσης.
Ο Σαβονα έγραψε σε πρόσφατο βιβλίο του ότι οι συνθήκες για το ευρώ στην Ιταλία είχαν το ίδιο αποτέλεσμα όπως το 1918 η Συνθήκη των Βερσαλιών για τη Γερμανία.
Από τη σκοπιά της Σαβόνα, η Ιταλία χρειάζεται ένα «Σχέδιο Β» για απόσυρση από το ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει ουσιαστικές παραχωρήσεις από τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους της νομισματικής ένωσης.
Για τον Σαβόνα, αυτό προφανώς περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση των ορίων ελλείμματος, τα οποία θεωρούνται από αυτόν ως εντελώς αυθαίρετα.
Επανήλθε ο Turk Stream 
Ο Ιταλός βουλευτές  μέλος του κοινοβουλίου από την «Λίγκα » Paolo Grimoldi δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti, κατά την διάρκεια του  Διεθνούς  Οικονομικού  Φόρουμ (SPIEF) στην Αγία Πετρούπολη, ότι θεωρεί ρεαλιστική την επέκταση του αγωγού «Turk  Stream» από τη Βουλγαρία προς την Ιταλία, καθώς και την στροφή της πολιτικής της χώρας προς την Μόσχα ως εταίρου μαζί με τις ΗΠΑ .
Το  «Κίνημα 5 αστέρων» και η «Λίγκα του Βορρά » δημοσίευσαν το τελικό κείμενο του «συμβολαίου» με το λαό, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς το πρόγραμμα δράσης της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού.
Το τμήμα που αφορά τις διεθνείς υποθέσεις, αναφέρει ότι η Ιταλία επιβεβαιώνει την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «προνομιακή  σύμμαχο», αλλά επισημαίνει το άνοιγμα της χώρας προς τη Ρωσία, η οποία «δεν αποτελεί απειλή, αλλά ένα όλο και πιο σημαντικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο»,  καθώς και  «στρατηγικό συνομιλητή για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων (Συρία, Λιβύη, Υεμένη)».
Από αυτή την άποψη, το επίσημο έγγραφο υποδεικνύει τη σκοπιμότητα άρσης των οικονομικών κυρώσεων της δύσης στην Μόσχα.
«Τι πρέπει να κάνουμε; Τώρα η Ρωσία συμμετέχει επίσης στον αγωγό φυσικού αερίου «Turk Stream» και η Βουλγαρία ενδιαφέρεται επίσης.
Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για τον αγωγό που θα επεκτείνει τον αγωγό από τη Βουλγαρία προς την Ιταλία για να διέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο στην χώρα, διότι η Μόσχα δεν έχει μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον.
Αγοράζουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο προέρχεται από την επικράτεια της Ουκρανίας», δήλωσε ο Grimoldi στο φόρουμ  SPIEF.
Ο Ιταλός πολιτικός σημείωσε ότι η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου είναι αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση.
«Γιατί δεν φτιάχνουν το Nord Stream «κάτω από την Βαλτική Θάλασσα και γιατί ο «Turk Stream» δεν  έχει σχεδιαστεί  ώστε, μετά την  Βουλγαρία να έρθει στην Ιταλία μιας και δεν απέχει πολύ »,  πρόσθεσε ο  Grimoldi.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ιταλία έχει οικονομικό συμφέρον σε αυτό.
«Αλλά φυσικά χρειαζόμαστε συμφωνίες:
Με τη Σερβία, και με άλλους που μπορεί να ενδιαφέρονται γι’ αυτό, όπως  ίσως η Αυστρία η οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί μας , για αυτό  χρειαζόμαστε νέες συμφωνίες για το θέμα »,  είπε ο πολιτικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις καλές σχέσεις με την Ευρώπη παρά για τα συμφέροντα της χώρας.
«Η νέα κυβέρνηση, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχει ως  πρώτο σημείο του προγράμματός της  την φροντίδα των ιταλικών  συμφερόντων και θα συνεργαστεί άμεσα με τη Ρωσία και την κυβέρνησή της »,  πρόσθεσε Grimoldi.
Τα ίδια λέγανε όμως και άλλοι και κάηκε η Αθήνα , το Βερολίνο άστραψε και βρόντηξε και φόρτωσε την Ελλάδα μνημόνια και συνέβησαν κατά τύχη πολλά και διάφορα απρόοπτα …
Με την Ιταλία εκτιμάμε ότι θα γίνουν τα ίδια και χειρότερα, εκτός και αν διαλυθεί πρώτα η ΕΕ .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε πως οι Ιταλοί είναι συνειδητοποιημένοι τι ακριβώς πάνε να πολεμήσουν αυτή την στιγμή, που δεν είναι άλλο από την γερμανική οικονομική μπότα που καταστρέφει όχι μόνο κάθε έννοια ενότητας εντός της Ευρώπης, αλλά οποιαδήποτε σκέψη για μελλοντική ενίσχυση της ένωσης των ευρωπαϊκών κρατών, ένωση με τους όρους της Γερμανίας απλά δεν υφίσταται. Μάλλον έχουμε να δούμε πολλά και η αναταραχή που αρχίζει στην Ιταλία θα δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις για τους πλέον εξαρτημένους από τον ευρωπαϊκό-γερμανικό κορβανά όπως είμαστε εμείς, αλλά στο τέλος μπορεί όλο αυτό να σταθεί αφορμή να αποτινάξουμε τον οικονομικό ζυγό των διεθνών τοκογλύφων και των ευρωπαίων ολιγαρχών οραματιστών μιας ευρώπης τριών και τεσσάρων κατηγοριών πολιτών...