Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Οι Ολμέκοι, ο αρχαιότερος πολιτισμός της Αμερικής

Μετά από δεκαπέντε χρόνια επίπονων μελετών, οι επιστήμονες αρχαιολόγοι και ιστορικοί της προκολομβιανής εποχής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατέληξαν σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τους Ολμέκους, προσπαθώντας να αντικρούσουν ή να αποδεχθούν τελικώς τα πορίσματα των Μεξικανών συναδέλφων τους.

Γλυπτό του 1200-900 π.Χ.
Γλυπτό του 1200-900 π.Χ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει, χρησιμοποιώντας την ασφαλή μέθοδο χρονολόγησης του περίφημου “άνθρακα 14”, αποφάνθηκαν ότι ο πολιτισμός των Μάγιας, ο οποίος μέχρι τότε θεωρούνταν ο “πρώτος ιστορικός πολιτισμός του Νέου Κόσμου”, ήταν στην ουσία κληρονόμος ενός άλλου, εξ ίσου αναπτυγμένου και σπουδαίου πολιτισμού: των Ολμέκων, οι οποίοι προηγούνταν των Μάγιας 16 ολόκληρους αιώνες!
Η Αμερικανική ήπειρος υποδέχθηκε την είδηση αυτή ως μια επιστημονική επανάσταση, που άλλαξε εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν πλέον την ιστορία του τόπου τους, αλλά και την παγκόσμια ιστορία της χαραυγής των λαών και της πορείας τους μέσα στους αιώνες.
Βωμός των Ολμέκων, Λα Βέντα, Μεξικό
Βωμός των Ολμέκων, Λα Βέντα, Μεξικό
Τα στοιχεία, που σχετίζονταν με τον πολιτισμό των Ολμέκων, βρέθηκαν στην περιοχή Λα Βέντα της Μεξικανικής Πολιτείας του Ταμπάσκο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα αριστουργήματα της φυλής των Ολμέκων και η χρονολόγησή τους απέδειξε ότι ο πολιτισμός τους άκμασε αιώνες πριν από τους Αζτέκους και τους Μάγιας.
Η παλαιότερη αναπαράσταση φτερωτού ερπετού, Λα Βέντα, Μεξικό
Η παλαιότερη αναπαράσταση φτερωτού ερπετού, Λα Βέντα, Μεξικό
Αρχικά, οι Αμερικανοί επιστήμονες δε μπορούσαν να δεχθούν ως αληθή τα συμπεράσματα των Μεξικάνων συναδέλφων τους, αμφισβητώντας τη συνταρακτικότητα των μελετών τους. Άλλωστε, πρώτοι οι Μεξικανοί επιστήμονες είχαν χρονολογήσει με ακρίβεια τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Λα Βέντα και έσπευσαν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του πολιτισμού των Ολμέκων ως τον αρχαιότερο στην Αμερικανική ήπειρο, κλονίζοντας τα θεμέλια της καθεστηκυίας αρχαιολογικής αντίληψης.
Έτσι, οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί της προκολομβιανής εποχής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχρεώθηκαν να ομολογήσουν πως οι συνάδελφοί τους είχαν απόλυτο δίκιο, μετά και από τις δικιές τους πολυετείς έρευνες.
Τάφος των Ολμέκων
Τάφος των Ολμέκων
Εφόσον οι Ολμέκοι ήταν πράγματι ο παλαιότερος πολιτισμός της Αμερικής, ποιος πολιτισμός άραγε θα είχε προηγηθεί και από τον οποίον κληρονόμησαν στοιχεία, που τους επέτρεψαν να ακμάζουν; Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα που τώρα πια βασανίζει τους ειδικούς.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 08/03/1963…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ", στις 08/03/1963
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 08/03/1963

Δεν υπάρχουν σχόλια: