Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Gotland: Το θρυλικό νησί των Βίκινγκς

Σύμφωνα με τη σουηδική παράδοση, τον παλιό καιρό το νησί Gotland ήταν έρμαιο της επιρροής κακών πνευμάτων, που το στοίχειωναν αδυσώπητα και βάρβαρα. Κάθε πρωί ήταν καταραμένο να βουλιάζει κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ γινόταν και πάλι νησί μονάχα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η πρωτεύουσα του νησιού, Visby
Η πρωτεύουσα του νησιού, Visby
Κάποιος άντρας, με το όνομα Tjelvar, αποβιβάστηκε ένα σκοτεινό βράδυ στο νησί και άναψε μια μεγάλη φωτιά στο εσωτερικό μιας σπηλιάς κι αυτό έλυσε τα μάγια. Έτσι, η Gotland έγινε πραγματικό νησί για όλο το 24ωρο και ο Tjelvar μπόρεσε να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του εδάφους της για τον εαυτό του, αλλά και για τους απογόνους του.
Ο τάφος σε σχήμα πλοίου που αποδίδεται στον Tjelvar
Ο τάφος σε σχήμα πλοίου που αποδίδεται στον Tjelvar
Γεωλόγοι, βιολόγοι και αρχαιολόγοι χρωστούν πολλά στον Tjelvar. Το νησί είναι όχι μόνο παράδεισος για τουρισμό, αλλά και μοναδική πηγή φυσικής ιστορίας και κουλτούρας. Απέχει 35 λεπτά αεροπορικώς από την πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, και αποτελεί ένα εξόχως ιδιαίτερο περιβάλλον.
Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι όλα ξεκίνησαν πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια. Τα όστρακα αμέτρητων πρωτόγονων θαλάσσιων ζώων σχημάτισαν μια γιγαντιαία ξέρα στον βυθό της θάλασσας, που τότε κάλυπτε μεγάλο μέρος της σημερινής Σκανδιναβίας.
Ψαροχώρι του Gotland
Ψαροχώρι του Gotland
Μετά τον τελευταίο αιώνα πάγου, πριν από 12.000 χρόνια, η ξέρα αναδύθηκε στην επιφάνεια και μαζί της εμφανίστηκαν απολιθώματα πρωτόγονων μαλακίων, κοραλλιών και θαλάσσιων φυτών.
Ένας περίπατος στα ακρογιάλια της Gotland, ιδίως μετά από τρικυμία, αποδίδει πλούσια απολιθωμένα ευρήματα για τους παλαιοντολόγους. Επιπλέον, άνθρωποι της λίθινης εποχής έφτασαν στο νησί πριν από 7.000 χρόνια κι έχτισαν εκεί τα χωριά τους στην ακτή, αφήνοντας λαμπρούς τάφους για να τους θαυμάζουν οι μεταγενέστεροι.
Faro, Gotland
Faro, Gotland
Στη ρωμαϊκή εποχή, η Gotland είχε μετατραπεί σε σπουδαίο εμπορικό κέντρο και συνδεόταν στενά με τους Γότθους κατακτητές, οι οποίοι τρομοκρατούσαν ολόκληρη την Ευρώπη και τελικώς, κατέλυσαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ατρόμητοι Βίκινγκς από τη Gotland εξερεύνησαν τους ρωσικούς ποταμούς, έφτασαν στο Βυζάντιο και έως την αυλή των Χαλίφηδων στη Βαγδάτη.
Οι άφοβοι πολεμιστές και έμποροι έφεραν πίσω στο νησί τους θησαυρούς από ρουμανικό χρυσάφι και αραβικό ασήμι, που έθαβαν στη γη τους σε περιόδους ταραχών. Μεγάλο μέρος της λείας τους ανακαλύφθηκε αργότερα από τους αρχαιολόγους και τοποθετήθηκε στο Μουσείο του Visby, που είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πόλη του νησιού.
Ένας από τους θησαυρούς των Βίκινγκς που εκτίθενται στο Μουσείο του Visby
Ένας από τους θησαυρούς των Βίκινγκς που εκτίθενται στο Μουσείο του Visby
Το 1200 μ.Χ. η Gotland έγινε παγκόσμια δύναμη, ελέγχοντας το εμπόριο μεταξύ της Ανατολικής Ευρώπης και των παλαιών εμπορικών κέντρων της Δύσης. Η δύναμη και η ευμάρεια των γαιοκτημόνων και των εμπόρων εκδηλώθηκε με εκατό θεαματικές εκκλησίες σκορπισμένες μέσα στη μεσαιωνική πόλη Visby, αλλά και έξω από τα Μεγάλα Τείχη που την περιβάλλουν.
Τα Μεγάλα Τείχη του Visby
Τα Μεγάλα Τείχη του Visby
Όμως, επιδρομείς από το Lubeck της Γερμανίας λεηλάτησαν κι έκαψαν όλες τις εκκλησίες του Visby, εκτός από μία, το 1525 μ.Χ. Στην ύπαιθρο υπάρχουν ακόμα αρκετές ενοριακές εκκλησίες της ρωμαϊκής και της γοτθικής περιόδου.
Τα ερείπια του Ναού της Αγίας Αικατερίνης
Τα ερείπια του Ναού της Αγίας Αικατερίνης
Η δόξα και η αίγλη της Gotland έληξαν το 1391, όταν οι Δανοί νίκησαν τον στρατό της έξω από τα Μεγάλα Τείχη του Visby. Το Visby συνθηκολόγησε και γλίτωσε από το ολοκαύτωμα, πληρώνοντας “φόρο πυρκαγιάς” τρία τεράστια βαρέλια γεμάτα χρυσάφι. Το χρυσάφι, όμως, χάθηκε σ’ ένα ναυάγιο στ’ ανοιχτά της Gotland και πολλοί ήταν εκείνοι που εξαπέλυσαν κυνήγι θησαυρού μέσα στα χρόνια, προκειμένου να τον ανακαλύψουν.
Στα επόμενα 300 χρόνια η Gotland άλλαξε κατ’ επανάληψιν χέρια ανάμεσα στους Σουηδούς και στους Δανούς, στους Ιππότες του Τευτονικού Τάγματος και ανεξάρτητους πειρατές. Εν τέλει, το 1679 ενσωματώθηκε στο Σουηδικό Βασίλειο.
Στον 20ο αιώνα, το ερημικό νησί στη μέση της Βαλτικής ανακαλύφθηκε από περιηγητές της ηπειρωτικής Ευρώπης και της Αμερικής. Και ήταν πράγματι μια σπουδαία ανακάλυψη!
Μία από τις πολλές επιτύμβιες στήλες που εκτίθενται στο Μουσείο του Visby
Μία από τις πολλές επιτύμβιες στήλες που εκτίθενται στο Μουσείο του Visby
Έχει τον καλύτερο καιρό και κλίμα σ’ όλη τη Βόρεια Ευρώπη. Οι παραλίες του είναι ατελείωτες και το μαγευτικό τοπίο του είναι στολισμένο με προϊστορικά απολιθώματα, με σταυρούς και γραφικούς ανεμόμυλους. Σε κάθε γωνιά του νησιού νιώθεις την αύρα του παρελθόντος του, της αιματηρής ιστορίας του, αλλά και των ατρόμητων πολεμιστών του, των θρυλικών Βίκινγκς.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 07/12/1966…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", στις 07/12/1966
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 07/12/1966
ΠΗΓΗ https://strangepress.gr/2017/03/19/gotland-to-thryliko-nisi-ton-vikingks/

Δεν υπάρχουν σχόλια: