Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Απόσπασμα από το περίφημο “Λεξικό της Κολάσεως”

Ένα από τα πιο παράξενα βιβλία που έχει γραφτεί ποτέ ήταν το περίφημο “Dictionnarie Infernal” ή “Λεξικό της Κολάσεως”. Ήταν ουσιαστικά ένα σύγγραμμα δαιμονολογίας, που περιέγραφε λεπτομερώς τους δαίμονες και την ιεραρχία τους.

Dictionnaire Infernal, έκδοση του 1826
Dictionnaire Infernal, έκδοση του 1826
Η πρώτη του έκδοση πραγματοποιήθηκε το 1818, ενώ η πιο διάσημη έκδοσή του ήταν εκείνη του 1863, η οποία περιελάμβανε 69 παραστατικές εικονογραφήσεις, που κυριολεκτικά προκαλούσαν τρόμο.
Μερικές από τις εικονογραφήσεις που περιέχονταν στο "Λεξικό της Κολάσεως"
Μερικές από τις εικονογραφήσεις που περιέχονταν στο “Λεξικό της Κολάσεως”
Ο συγγραφέας του, ο Γάλλος αποκρυφιστής Jacques Collin de Plancy, ανέφερε, μεταξύ άλλων ιδιαιτέρως περίεργων περιστατικών, κι ένα καταπληκτικό γεγονός, που ο ίδιος βεβαίωνε ως απολύτως πραγματικό.
Ο Jacques Collin de Plancy, συνομιλώντας με τον Διάβολο, γκραβούρα του 1825
Ο Jacques Collin de Plancy, συνομιλώντας με τον Διάβολο, γκραβούρα του 1825
Σύμφωνα με τον de Plancy, ο γνωστός Φλωρεντίνος Φιλόσοφος και Αστρολόγος Marsilio Ficino συνήθιζε να συζητά επί ώρες με τον αγαπημένο μαθητή του, Michele Mercati.
Σε μια από τις συζητήσεις τους αυτές κατέληξαν σε μια ιδιότυπη συμφωνία. Όποιος από τους δυο τους πέθαινε πρώτος, θα εμφανιζόταν στον άλλον, για να τον πληροφορήσει εάν πράγματι υπήρχει ζωή μετά θάνατον.
Ο Φλωρεντίνος Φιλόσοφος και Αστρολόγος Marsilio Ficino
Ο Φλωρεντίνος Φιλόσοφος και Αστρολόγος Marsilio Ficino
Πέρασε κάμποσος καιρός. Ένα βράδυ που ο Michele Mercati είχε μείνει μόνος του μέχρι αργά στο δωμάτιό του και μελετούσε, άκουσε έξαφνα γοργούς καλπασμούς αλόγου έξω από το παράθυρό του και τη φωνή του φίλου του, που του φώναζε:
Η αθανασία της ψυχής είναι αληθινή!
Ο Mercati άνοιξε το παράθυρό του διάπλατα, για να δει καλύτερα και διέκρινε μες στα σκοτάδια τον δάσκαλό του, τον Marsilio Ficino, ο οποίος, καβάλα πάνω σ’ ένα κάτασπρο άλογο, απομακρυνόταν καλπάζοντας.
Ο Michele Mercati του φώναξε τότε να σταθεί, μα ο δάσκαλός του εξακολούθησε τον δρόμο του, μέχρι που χάθηκε από τα μάτια του.
Michele Mercati
Michele Mercati
Ο νέος, κατάπληκτος, έτρεξε αμέσως στο σπίτι του Φιλοσόφου. Εκεί, όμως, τον πληροφόρησαν ότι ο Ficino είχε πεθάνει λίγες ώρες νωρίτερα. Ο μαθητής απόμεινε εκστασιασμένος…
Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 08/09/1927…
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", στις 08/09/1927
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 08/09/1927
ΠΗΓΗ https://strangepress.gr/2018/02/21/apospasma-apo-to-perifimo-lexiko-tis-kolaseos/

Δεν υπάρχουν σχόλια: