Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Τo «βιάγκρα» της φύσης

Το τριβόλι είναι βότανο με αγκαθωτούς σπόρους και ανθίζει κάθε χρόνο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το τριβόλι (Tribulus terrestis) έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια (Ινδία για περισσότερο από 3.000 χρόνια) για τη θεραπεία σοβαρών και μη παθήσεων. Αν και η φαρμακοδυναμική του δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως σε ανθρώπους, θεωρείται ότι συμβάλει θετικά στην υγεία με την αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης μέσω της διέγερσης της πρόσθιας υπόφυσης



Όπως όλα τα βότανα, έτσι και το τριβόλι περιέχει πολλά δραστικά συστατικά. Ωστόσο, οι στεροειδείς σαπωνίνες, αλκαλοειδή και φλαβονοειδή, όπως το Protodioscin, πιστεύεται σήμερα, ότι είναι το κύριο δραστικό θρεπτικό συστατικό που προέρχεται από το τριβόλι.


Το τριβόλι μπορεί να διαφέρει όσον αφορά τα δραστικά συστατικά του, από είδος σε είδος, ανάλογα με το κλίμα και τη γεωγραφική περιοχή. Όπως ακριβώς και με το κρασί που παράγεται από το ίδιο είδος του σταφυλιού, αλλά καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου… θα διαφέρει σημαντικά, έτσι και όλα τα είδη τριβολιού δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι ταυτόσημα.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις δραστικών συστατικών τριβολιού τείνουν να προέρχονται από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Αντίθετα, τα δραστικά συστατικά του τριβολιού από την Ινδία, την Κίνα και το Βιετνάμ έχουν αναφερθεί σε σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν το τριβόλι στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση, την υγεία τους όπως προβλήματα του καρδιαγγειακού (χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση) και κυκλοφορικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά, διαταραχές του δέρματος (ατοπική δερματίτιδα), πεπτικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα καθώς και σεξουαλικά θέματα (πρόωρη εκσπερμάτιση, στύση κ.α.).

Έρευνες
Περιορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τριβόλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της στηθάγχης και στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Υπάρχουν επίσης κάποιες μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη του τριβολιού σε ορισμένα σεξουαλικά προβλήματα, στην αύξηση της τεστοστερόνης (αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης ή της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης) και σε άτομα που πάσχουν από στειρότητα.

Αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι όντως το τριβόλι βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης, του σακχάρου του αίματος, της αρτηριακής πίεσης και του άγχους (αντικαταθλιπτικές επιδράσεις). Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις (προστατεύει συκώτι και νεφρά), προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος που εκτίθενται σε ακτινοβολία UVB, αυξάνει τη λίμπιντο (σεξουαλική επιθυμία) και τη στύση.

Τα αποτελέσματα των ερευνών όσον αφορά την μυϊκή ανάπτυξη και την αθλητική αντοχή είναι διφορούμενα. Για παράδειγμα την εποχή που Βούλγαροι αρσιβαρίστες ήταν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, κατανάλωναν συμπλήρωμα τριβολιού και σε ελέγχους αντι-ντόπινγκ βρέθηκε ότι γινόταν τη χρήση αναβολικών-ανδρογόνων στεροειδών, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν 11 αρσιβαρίστες από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008. Βέβαια, το πιθανότερο είναι να μην υπήρχαν μόνο συστατικά από το τριβόλι, αλλά να είχαν μολυνθεί με επιπλέον αναβολικές ουσίες.

Αρκετά εμπορικά σκευάσματα με τριβόλι υπόσχονται αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας, με άμεσα αποτελέσματα από 5 έως 28 ημέρες. Παρόλα αυτά, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία σε παίκτες του ράγκμπι, μετά από λήψη συμπληρώματος τριβολιού, δεν παρατηρήθηκε καμία επιπλέον αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας. Παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική σε αθλητές αντίστασης (βάρη), μετά τη χορήγηση συμπληρώματος τριβολιού (8 εβδομάδων) δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης.

Τριβόλι συμπλήρωμα
Αναζητήστε εκχύλισμα τριβόλι σε συμπλήρωμα με ποσοστό άνω του 6% σε protodioscin και μεταξύ 40% και 45% σε σαπωνίνες συνολικά. Και πάλι, ιδανικό είναι το φυτό από το οποίο παρασκευάζεται το συμπλήρωμα, να προέρχεται από την Τουρκία, την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία.

Τριβόλι δοσολογία
Λόγω των περιορισμένων ερευνών είναι δύσκολο να σαφηνιστεί η ασφαλής δοσολογία για το τριβόλι. Η κατάλληλη δόση για το τριβόλι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία, και διάφορες άλλες παραμέτρους. Ακολουθείστε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη χρήση.

Επίσης, η ποιότητα και τα ενεργά συστατικά στα συμπληρώματα τριβολιού, μπορούν να διαφέρουν ανάλογα την κάθε εταιρία. Ωστόσο, ένα τυποποιημένο εκχύλισμα τριβόλι μπορεί να καταναλωθεί σε δόση των 85 έως 250 mg ημερησίως με τα γεύματα και θεωρείται ασφαλής. Τις ημέρες προπόνησης, μπορείτε να καταναλώνετε μια δόση όταν ξυπνάτε το πρωί, και άλλη μια δόση πριν από την προπόνηση. Τις ημέρες που δεν έχετε προπόνηση, καταναλώστε τη δεύτερη δόση το μεσημέρι.

Τριβόλι παρενέργειες
Η λήψη τριβολιού ως συμπλήρωμα διατροφής για ένα σύντομο χρονικό διάστημα είναι ασφαλής, με την προϋπόθεση ότι είστε υγιείς και δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Οι παρενέργειες από το τριβόλι περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο και ακανόνιστες περιόδους. Εργαστηριακές δοκιμές σε πειραματόζωα συνδέουν το τριβόλι με προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Για αυτό το λόγο, να μην λαμβάνετε τριβόλι εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένες αρνητικές ενδείξεις ανάμεσα στο τριβόλι και προβλήματα του προστάτη (καλοήθη υπερτροφία του προστάτη ή καρκίνο του προστάτη).

Η κατανάλωση των αγκαθιών που καλύπτουν το καρπό του τριβολιού δεν θεωρείται ασφαλής, διότι έχουν υπάρξει αναφορές σοβαρών παθήσεων των πνευμόνων που συνδέονται με την κατανάλωσή τους.

Τριβόλι αλληλεπιδράσεις- ανεπιθύμητες ενέργειες
Δεν φαίνεται να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ του τριβολιού και άλλα τρόφιμα, βότανα και συμπληρώματα διατροφής.

Το τριβόλι μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα. Μπορεί να αυξήσει την επίδραση ορισμένων αντιυπερτασικών και καρδιαγγειακών φαρμάκων, όπως: βήτα-αποκλειστές, διγοξίνη, αναστολείς των διαύλων ασβεστίου και διουρητικά.

Εάν λαμβάνετε διαβητικά φάρμακα, το τριβόλι ίσως να μειώσει το σάκχαρο του αίματος σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, θα πρέπει να διακοπεί η λήψη του τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Μπορεί επίσης να αυξήσει την επίδραση που έχουν τα στεροειδή στο σώμα σας.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: