Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Τουρκία: Πώς οι τουρκικές αναταράξεις επηρεάζουν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Υπό πίεση τελούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το κόστος δανεισμού να απομακρύνεται περαιτέρω από το ψυχολογικό όριο του 4%. Πιέσεις σ' όλη την Ευρωζώνη από τις τουρκικές αναταράξεις.

Επιδείνωση παρουσιάζουν σήμερα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθώς οι αναταράξεις στην τουρκική οικονομία ασκούν σημαίνουσες πιέσεις σ' όλη την Ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξάνεται κατά 6,1 μονάδες βάσης ή κατά 1,45%, ενισχυόμενη στο 4,203%. Την ίδια ώρα, στο 5ετές ομόλογο καταγράφεται άνοδος κατά 2,1 μονάδες βάσης ή κατά 0,65%, με την απόδοση να αυξάνεται στο 3,228%.

Μάλιστα, η επιδείνωση του κόστους δανεισμού της χώρας επέρχεται παρά τις προσδοκίες αναβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας βρίσκεται στο «Β», με τους αναλυτές να θεωρούν σχεδόν σίγουρη την αποψινή αναθεώρησή της σε «Β+».

Ωστόσο, το ευοίωνο κλίμα «αντιστρέφεται» από τις ανησυχίες για την κατάσταση στην τουρκική οικονομία, η οποία το τελευταίο διάστημα παραπαίει. Η τουρκική λίραδιολισθαίνει σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί άνω του 20%.

Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν υποχωρεί σε χαμηλό αρκετών ετών μετά τη συμφωνία του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να περιορίζεται κάτω του 3,8%, εν όψει και της προσδοκώμενης επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Ανησυχίες εξέφρασε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε για την υψηλή έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικά assets. Το πρόβλημα μάλιστα, είναι εντονότερο στην ισπανική BBVA, στην ιταλική UniCredit και στη γαλλική BNP Paribas.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες κατά 0,88%, ενώ η πτώση σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο προσεγγίζει το 2%. Το ευρωπαϊκό νόμισμα, από την πλευρά του, καταγράφει μείωση κατά 0,64% στα 1,1450 ευρώ ανά δολάριο.

Πηγή: Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια: