Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ποια η σχέση της Ζώνης του Ωρίωνα με τις πυραμίδες της Αιγύπτου;

Στο παρελθόν, πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί είχαν μία ιδιαίτερη σχέση με την αστρονομία και την αξιοποιούσαν συχνά στην ανοικοδόμηση των κτιρίων τους.
Πολύ συχνό φαινόμενο ήταν ο προσανατολισμός των κατασκευών τους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και κάτω από αυτή την προοπτική μελετήθηκαν και οι πυραμίδες της Αιγύπτου.
Εξετάζοντας τις πυραμίδες αστρονομικά, θα δούμε πολλές αναφορές στο ουράνιο στερέωμα, προκαλώντας μας τον θαυμασμό και συγχρόνως πολλά ερωτηματικά για τις γνώσεις που διέθεταν εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν την δεκαετία του ’70, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα φρεάτια που βρίσκονταν στο εσωτερικό της μεγάλης πυραμίδας του Χέοπα, έβλεπαν σε δύο πολύ σημαντικά αστέρια. Το φρεάτιο από τον θάλαμο του βασιλιά έδειχνε τον Alnitak, αστέρι της ζώνης του Ωρίωνα και του θαλάμου της βασίλισσας τον Σείριο. Ο αστερισμός του Ωρίωνα αντιπροσώπευε για τους αρχαίους Αιγύπτιους τον θεό Όσιρι  και ο Σείριος την θεά Ίσιδα, το πρώτο βασιλικό ζεύγος στην αιγυπτιακή μυθολογία.
Ο μηχανικός Robert Bauval μετά από μελέτες που αφορούσαν την χωροταξική διάταξη των πυραμίδων, διαπίστωσε πως η θέση τους είναι ίδια με εκείνη των άστρων της ζώνης του Ωρίωνα και μάλιστα κατ’ αναλογία με τη σχετική φωτεινότητά τους.
Η πιο μικρή πυραμίδα αντιστοιχεί στο πιο θαμπό άστρο του αστερισμού και βρίσκεται σε μικρή απόκλιση από την νοητή ευθεία που ορίζουν οι δύο μεγαλύτερες, με την ίδια αξιοθαύμαστη ακρίβεια που έχει το σχετικό άστρο με τα δύο μεγαλύτερα!
Εξίσου εντυπωσιακό είναι πως το σχήμα του Νείλου στην περιοχή των πυραμίδων μοιάζει εκπληκτικά με το σχήμα του γαλαξία μας (Milky Way) στην περιοχή της ζώνης του Ωρίωνα, ενώ ο προσανατολισμός των τριών άστρων της ζώνης προς τον γαλαξία, είναι παρόμοιος με τον προσανατολισμό των πυραμίδων προς τον Νείλο.
Μυστήρια και ανεξήγητη θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αντιστοιχία που έχουν τα τρία άστρα με τα δύο πυραμοειδή βουνά του Άρη και το πρόσωπο στη Κυδωνία...
Παρόλο που ο Bauval έχει αποκτήσει αρκετούς υποστηρικτές ανάμεσα στους αστρονόμους και στους αιγυπτιολόγους, η θεωρία του εξακολουθεί μέχρι σήμερα να δέχεται μεγάλη κριτική.
Πολλοί αιγυπτιολόγοι αμφισβητούν ότι ο Ωρίωνας ήταν γνωστός στους αρχαίους χτίστες και τον κατηγορούν για τον αστρικό χαρακτήρα που θέλει να δώσει στα μνημεία.
Η διαμάχη συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τον Bauval να απαντάει με πλήθος άρθρων στους επικριτές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: