Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Τα μυστήρια της Αιγύπτου

Ο θάνατος ενός Αιγυπτίου αρχαιολόγου το 1959, ο οποίος αυτοκτόνησε πέφτοντας στο Νείλο, στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση γύρω από το θέμα της “Κατάρας των Φαραώ”.
Στο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Καΐρου υπήρχε ένας φάκελος, ο οποίος αναφερόταν στο ζήτημα της “Κατάρας”, της άποψης δηλαδή που υποστήριζαν ορισμένοι εξωεπιστημονικοί κύκλοι, ότι στους τάφους των Φαραώ υπήρχε ένα μυστηριώδες δηλητήριο, το οποίο ήταν θανατηφόρο για τον πρώτο που θα παραβίαζε τον τάφο.


Η Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ της Αιγύπτου
Η Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ της Αιγύπτου
Ένας Επιμελητής Αρχαιοτήτων, ο οποίος ασχολούνταν με την έρευνα στην “Κοιλάδα των Βασιλέων”, στην Άνω Αίγυπτο, ανακάλυψε έναν ξεχασμένο Φαραωνικό τάφο. Χωρίς να έχει εντολή, άνοιξε τον τάφο και προχώρησε στο θολωτό υπόγειο, αλλά ξαφνικά ένιωσε μία αδιαθεσία και έπεσε λιπόθυμος.
Κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο εξέπνευσε, πριν προλάβουν οι γιατροί να τον εξετάσουν. Ο θάνατος αυτός ήταν ο δέκατος όγδοος κατά σειρά, από τότε που άρχισαν να ανοίγονται Φαραωνικοί τάφοι στην Αίγυπτο.
Το πρώτο θύμα της “Κατάρας των Φαραώ” υπήρξε ο Αρχαιολόγος Κάρτερ, ο οποίος το 1906 είχε αρχίσει την προσπάθειά του να ανακαλύψει τον τάφο του Τουταγχαμών. Ένας μυστηριώδης πυρετός, όπως αυτός του Επιμελητή Αρχαιοτήτων, έστειλε τον Κάρτερ στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε, έχοντας στο πλευρό του τον φίλο του συγγραφέα Έντγκαρ Ουάλλας, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που μίλησε για την “Κατάρα των Φαραώ”.
Δεν πέθαναν, όμως, όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τους Φαραωνικούς τάφους.

O Χάουαρντ Κάρτερ (09/05/1874 - 02/03/1939), εξετάζοντας τη μούμια του Τουταγχαμών, το 1922
O Χάουαρντ Κάρτερ (09/05/1874 – 02/03/1939), εξετάζοντας τη μούμια του Τουταγχαμών, το 1922
Πέραν των λαϊκών θρύλων που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτούς τους μυστηριώδεις θανάτους, υπήρξε και μία επιστημονική ερμηνεία. Μέσα στους τάφους, οι Φαραώ φρόντιζαν να τοποθετούν ένα μυστηριώδες δηλητήριο το οποίο “αρωμάτιζε” την ατμόσφαιρα και του οποίου η εισπνοή προκαλούσε τον ανεξήγητο πυρετό.
Το δηλητήριο τοποθετούνταν για να προστατεύεται ο τάφος από τους τυμβωρύχους της εποχής, οι οποίοι άνοιγαν τους τάφους για να κλέψουν τα χρυσά κτερίσματα, που τοποθετούνταν στον νεκρό για να “πληρώσει” τον Θεό του Θανάτου.
Αμερικανοί ειδικοί προσπαθούσαν να ανακαλύψουν την πηγή του δηλητηρίου αυτού σε έναν πρόσφατα ανοιγμένο τάφο. Το δηλητήριο αυτό θα το χρησιμοποιούσαν σε σκύλους, τους οποίους θα έκλειναν σε θαλάμους. Αν οι σκύλοι προσβάλλονταν από πυρετό, τότε θα είχε λυθεί το αίνιγμα της “Κατάρας των Φαραώ”, που επί τόσα χρόνια απασχολούσε τους αρχαιολόγους και το οποίο έφερε στην επικαιρότητα η αυτοκτονία του Αιγυπτίου αρχαιολόγου.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”, στις 23/01/1959
ΠΗΓΗ https://strangepress.gr/2016/05/23/ta-mystiria-tis-aigyptoy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: