Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΑΥΤΗ η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ;

Μία εντυπωσιακή σαρκοφάγος ήρθε στο φως στην Άβυδο της Αιγύπτου.
Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψε τον τάφο ενός ελάχιστα γνωστού  Φαραώ Sobekhotep I της 13ης Δυναστείας, στον αρχαιολογικό χώρο της Άβυδου 300 μίλια νότια του Καΐρου. Η ομάδα που ανακάλυψε την τεράστια σαρκοφάγο από κόκκινο χαλαζία των 60 τόνων το 2013, κατάφερε να ταυτοποιήσει τον ιδιοκτήτη της, ένα χρόνο μετά, όταν βρήκαν θραύσματα μιας στήλης που αναφέρονταν σε αυτόν.

Επίσης βρήκαν κομμάτια από κανοπικά αγγεία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διατήρηση των εσωτερικών οργάνων του σώματος, αλλά δεν φαίνεται να βρέθηκε η μούμια!
Αυτή η σαρκοφάγος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα επειδή η ιστορία των ηγεμόνων της 13ης Δυναστείας είναι αρκετά νεφελώδης κι αυτό γιατί οι ιστορικοί δεν είναι σίγουροι για το πότε ξεκίνησε η δυναστεία. Οι ημερομηνίες 1803 π.Χ. και 1781 π.Χ. είναι βασικές υποψήφιες χωρίς, επίσης, να είναι σίγουροι για το ποιος κυβερνούσε τότε καθώς ακόμα και οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.
Πέρα, όμως, από αυτήν την σύγχυση ως προς την ιστορική και χρονολογική της τοποθέτηση, φαίνεται να υπάρχει και κάτι ακόμα για το οποίο δεν γίνεται κουβέντα.
Σύμφωνα με το livescience.com η σαρκοφάγος, παρά το τεράστιο βάρος της, φαίνεται να έχει μετακινηθεί από την αρχική της θέση, ενώ κάποια στιγμή οι ίδιοι οι Φαραώ λεηλάτησαν τον τάφο για άγνωστους λόγους.
Φαίνεται να ξεπερνάει σε μέγεθος ακόμα και την μεγαλύτερη σαρκοφάγο που έχει βρεθεί, του Merneptah (4μ. μήκος, 2,3μ πλάτος και 2,5μ ύψος)
Είναι γνωστή η «υπερβολή» των Αιγυπτίων για τα μεγέθη, τόσο των αγαλμάτων όσο και των κτιριακών δομών, ωστόσο η 60 τόνων σαρκοφάγος του Sobekhotep I, όπως αποδίδεται, φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Είναι, άραγε, απλά μία οφθαλμάτη λόγω σύγκρισης με τους εργάτες, ή απλά προοριζόταν για να τοποθετηθεί μέσα σε αυτήν ένα αρκετά μεγαλύτερο σώμα;
Κατά ένα περίεργο τρόπο αυτά τα ερωτήματα δεν απασχόλησαν τους αρχαιολόγους…
ΠΗΓΗ diadrastika.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: