Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Διπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού Δυτικού Νείλου σε μια εβδομάδα – Ανησυχία στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Δυναμικά εμφανίζεται ο ιός του Δυτικού Νείλου, μέσω μολυσμένων κουνουπιών, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου έχουν διπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα και ανέρχονται πια σε 43 –  22 ήταν τα κρούσματα μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, έναντι 14 που είχαν δηλωθεί στις 19 Ιουλίου και 9 κρουσμάτων που είχαν εμφανιστεί στις 12 του μήνα.
Το επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΟ δημοσιεύει πως 16 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Αυτή είναι που προκαλεί εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Ένας εκ των ασθενών βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η σοβαρότητα της λοίμωξης είναι εμφανής – Από τα 43 καταγγεγραμένα περιστατικά, μόλις ένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία!
Ασθενείς από 13 έως 85 χρόνων υποφέρουν από τη νόσο. Η βασική εστία της λοίμωξης βρίσκεται στη Δυτική Αττική – Εκεί αναφέρθηκαν περισσότερα από τα μισά κρούσματα του ιού.
Μετά τα Μέγαρα, την Ελευσίνα και την Ηλιούπολη, νέα εστία εμφανίστηκε στην Αττική, στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τη Χαλκηδόνα και το Ωραιόκαστρο, επηρεάζονται και οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου και Βόλβης.
Στην Ημαθία υπάρχουν δύο περιοχές είχαν κρούσματα – ως την περασμένη εβδομάδα ήταν μόνο ο δήμος Αλεξάνδρειας, πλέον είναι και ο δήμος Βέροιας.
Κρούσματα εκδηλώθηκαν και στην Κορινθία, στο δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.
Η Τανάγρα (Βοιωτίας), η Σαλαμίνα (Πειραιάς) και η Χαλκίδα (Εύβοια) παραμένουν βασικά σημεία της πορείας του ιού – και των μολυσμένων κουνουπιών .
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ θυμίζουν πως η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού και ζητούν από τους πολίτες σε όλες τις περιοχές, τόσο σε αυτές όπου ήδη κυκλοφορεί ο ιός όσο και στις άλλες, να εφαρμόζουν μέτρα για την ατομική τους προστασία αλλά και για να κρατούν τα κουνούπια έξω από τα σπίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: