Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΤΟΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΜΗΝΕΣ Ο ρωσικός πυρηνοκίνητος πύραυλος Burevestnik με την απεριόριστη ακτίνα δράσης!

Ο ρώσικός στρατός προσπαθεί να εντοπίσει τον πυρηνοκίνητο πύραυλο Burevestnik ο οποίος χάθηκε μετά από δοκιμή. 
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού CNBC το οποίο επικαλείται πληροφορίες από σχετική μελέτη αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, τον περασμένο Νοέμβριο η Ρωσία πραγματοποίησε μία από τις συνολικά τέσσερις δοκιμές του πυρηνοκίνητου πυραύλου cruise Burevestnik.
Ο Burevestnik έχει ακτίνα δράσεις 15.000 χιλιομέτρων ενώ μπορεί να πετάει για μέρες.
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Νοέμβριος 2017 – Φεβρουάριος 2018 και όπως φαίνεται στην πρώτη δοκιμή κάτι πήγε λάθος, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να χάσουν τον πύραυλο στην
θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της νήσου Severny στο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya.
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ένα παλιό παρατηρητήριο στην περιοχή Pankovo στη νήσο Yuzhny στο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya με κατεύθυνση βόρεια πετώντας πάνω από το νησί. Ακολούθως ο πύραυλος διέσχισε το πορθμό Matochkin Shar που χωρίζει τα νησιά Yuzhny και Severny του αρχιπέλαγος Novaya Zemlya και όπως φαίνεται συνετρίβη ανοικτά των ακτών της νήσου Severny στην περιοχή Sukhoy Nos.
 Η ευρύτερη περιοχή βόρεια του παρατηρητηρίου Pankovo μέχρι και την περιοχή Sukhoy Nos ήταν πριν από 57 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα πεδία πυρηνικών δοκιμών της ΕΣΣΔ. Στο πεδίο δοκιμών Sukhoy Nos είχε μάλιστα δοκιμαστεί στις 30 Οκτωβρίου του 1961 η μεγαλύτερη σε ισχύ πυρηνική βόμβα που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος η οποία ονομαζόταν Tsar και είχε ισχύ 52 ΜΤ ΤΝΤ.
Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται σήμερα ως απαγορευμένη, λόγω των παλαιότερων πυρηνικών δοκιμών που είχαν πραγματοποιηθεί. Σε αυτή την αφιλόξενη και απομακρυσμένη παγωμένη περιοχή της ρωσικής επικράτειας (900 χλμ από το λιμάνι του Μούρμανσκ) οι Ρώσοι πραγματοποίησαν συνολικά τέσσερις δοκιμές του πυραύλου cruise Burevestnik με πενιχρά όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί αποτελέσματα, αφού όλοι οι πύραυλοι κατέπεσαν λίγο μετά την εκτόξευση τους.

Μόνο ένας πύραυλος σύμφωνα με τους Αμερικανούς κατάφερε να διανύσει μια απόσταση 35 χλμ μετά από 2 λεπτά πτήσης, στοιχείο όμως που δεν επαληθεύεται απολύτως μελετώντας τους χάρτες και τα διαθέσιμα στοιχεία της δοκιμής.Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC ο πύραυλος που χάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο θα πρέπει να βρίσκεται ανοικτά των ακτών του πεδίου δοκιμών Sukhoy Nos, σε μια θαλάσσια περιοχή όπου το μέγιστο βάθος κυμαίνεται μεταξύ 250-300 μέτρων καθόλου απαγορευτικό βάθος για τα ρωσικά υποβρύχια συστήματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι γνωστό εάν οι Ρώσοι γνωρίζουν που ακριβώς έχει καταπέσει ο πύραυλος, ενώ τίθεται σοβαρό ερώτημα για ποιον λόγο δεν αποπειράθηκαν να εντοπίσουν και να ανασύρουν τον χαμένο πύραυλο νωρίτερα.
Ο πυρηνοκίνητος πυραύλους cruise Burevestnik διαθέτει ένα μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα διαμέτρου 0,5 μέτρων, ο οποίος χρησιμοποιεί για καύσιμο εμπλουτισμένο Ουράνιο U-235. Αυτό που οι αναλυτές δεν γνωρίζουν είναι το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί ο αντιδραστήρας από την πρόσκρουση στη θάλασσα, ενώ κάποιοι αμφισβητούν εάν ο πυρηνικός αντιδραστήρας είχε τεθεί σε λειτουργία πριν από την απώλεια του πυραύλου στην θάλασσα Μπάρεντς.
Για την ανεύρεση του πυραύλου οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν τρία ειδικά εξοπλισμένα πλοία, εκ των οποίων το ένα μπορεί να διαχειριστεί πυρηνικό υλικό. Ένα από τα πλοία που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μυστηριώδης «ερευνητικό» πλοίο Yantar, το οποίο φέρει τα βαθυσκάφη κλάσης 16810 Rus και 16811 Konsul και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο λιμάνι του Μουρμάνσκ.
 Στην ίδια περιοχή, στην θάλασσα Κάρα πλέει αυτές τις ημέρες το ρωσικό ερευνητικό πλοίο Akademik Primakov το οποίο διαθέτει ειδικό εξοπλισμό χαρτογράφησης του βυθού και θα μπορούσε μέσα σε λίγες μέρες να φτάσει στο σημείο που εκτιμάται ότι βρίσκεται ο πύραυλος.
Φυσικά η υπόθεση αυτή δεν έχει αφήσει τους Αμερικανούς ασυγκίνητους οι οποίοι πολύ θα ήθελαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες ή δείγματα από το χαμένο ρωσικό πυρηνοκίνητο πύραυλο cruise Burevestnik πιθανόν χρησιμοποιώντας το υποβρύχιο ειδικών αποστολών USS Jimmy Carter κλάσης Seawolf.
Αν και είναι πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουμε τις κινήσεις των αμερικανικών και των ρωσικών υποβρυχίων που θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του αρχιπελάγους της Novaya Zemlya  οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για το κυνήγι του χαμένου ρώσικου πυρηνοκίνητου πυραύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: