Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Πληροφορίες για συμφωνία-βόμβα Ρωσίας-Τουρκίας: Αποδολαριοποίηση και μαζικές κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες – Χτύπημα και από Turkish Airlines

Μεγαλοπρεπής ήταν η υποδοχή μετά τιμών του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. Όλα δείχνουν πως υπάρχει συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας για σφοδρή απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις με αποδολαριοποίηση της Τουρκίας και μαζικά αντίποινα σε αμερικανικές εταιρείες.
Η φιλία Ρωσίας-Τουρκίας έχει φόντο τον κοινό αντίπαλο, τις ΗΠΑ, ενώ καμία πλευρά δεν δείχνει πρόθυμη για αποκλιμάκωση της κρίσης. Με την κλιμάκωση έρχεται και η σύγκρουση μεγάλων οικονομικών δυνάμεων που θα ταράξει τις διεθνείς αγορές.
Η Άγκυρα δεν υποστήριξε ποτέ κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει κυρώσεις εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Άγκυρα.

«Επιθυμούμε οι πολίτες μας να επισκέπτονται την Ρωσία χωρίς να έχουν προβλήματα με τις βίζες. Έχουμε κάποια δουλειά να κάνουμε γι ‘αυτό”. Κύριος στόχος μας δεν είναι να ξεπεράσουμε αυτή τη συγκυριακή κρίση, αλλά να επιτύχουμε τους στόχους μας του 2023. Εάν δεν επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε περισσότερες κρίσεις”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσω ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η Τουρκία δεν υποστήριξε ποτέ καμία κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Έχουμε ήδη πει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε ούτε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον πρέπει να αποβάλει την «εσφαλμένη θέση της όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Τουρκίας».
«Πρέπει να εγκαταλείψουν τις απειλές τους, αλλιώς δεν θα υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας», πρόσθεσε.
«Θα παράγουμε καλύτερες συσκευές και θα ξεπουλήσουμε κάθε προϊόν που αγοράζουμε με ξένο νόμισμα”. «Έχουν iPhone αλλά υπάρχει και η Samsung. Έχουμε το τοπικό προϊόν Venus Vestel, και θα το χρησιμοποιήσουμε”
Οι Turkish Airlines δεν θα δίνουν πλέον διαφημίσεις στις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Google. Έχουν αποφασίσει να αποσύρουν όλες τις διαφημίσεις από αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, λέει ότι στέκεται μαζί με την τουρκική κυβέρνηση και τους ανθρώπους που πλήττονται από την οικονομική επίθεση του Τραμπ.
Μεταξύ των παραπάνω, δεκάδες άλλες αμερικανικές εταιρείες συμπεριλαμβάνονται στα τουρκικά αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις:
Apple, Microsoft, Intel, Dell, HP, Amazon, AMD, Bose, IBM, Nvidia, Sandisk, Seegate, Viewsonic, Western Digital, Qualcomm, Alienware, Beats By Dre, Fitbit, Gemini and Jabra, Tommy Hilfiger, Nike, Polo, Ralph Lauren, Hugo Boss, Calvin Klein, Levi’s, Timberland, Lee, GAP, Nesquik, First Chocolate, Falme, Kraft, Fritolay, Milk, Ruffles, Doritos, Lays, Cheetos, Mc Donalds, Burger, Coca Cola, Pepsi, Yedigün, Sprite, Fanta, Schweppes, Damla Su, Danone, Hayat Su, Cappy Ace, Air Wick, Ajax, Aldays, Alo, Ariel, Ax, Blendax, Calgon, Clit Bang, Clin, Colgate, Dettol, Diadermine, Fa, Fairy, Finish, Head & Shoulders, Henkel, Ipana, Jhonsons Baby, Loreal, Lux, Max Factor, Oral-B, Orkid, Palmolive, Pantene, Prima, Persil, Perwoll, Prill, Prima, Protex, Rinso, Rejoice, Schwarzkopf, Sensodyne, Syoss, Vileda, Vanish, Veet, Vim, Febreze, Koleston, New Wave, Discreet, Gillette.
Την ίδια στιγμή έγινε λόγος για αγορά τουρκικού και ρωσικού αλουμινίου από την Κίνα σε εθνικά νομίσματα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας και της Μόσχας είναι παράνομες και αποτελούν έναν τρόπο για τις ΗΠΑ να αποκτήσουν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Είμαι βέβαιος ότι η σοβαρή κατάχρηση του ρόλου του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος θα οδηγήσει με την πάροδο του χρόνου στην αποδυνάμωση του”, δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Η χρήση των εθνικών νομισμάτων για το αμοιβαίο εμπόριο υπήρξε για πολλά χρόνια ένα από τα καθήκοντα που είχαν θέσει οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας”, δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: ΄΄Βιώνουμε μια καμπή στον κόσμο. Μετάβαση από έναν διπολικό κόσμο σε έναν πολυπολικό κόσμο. Θα ληφθούν μέτρα για την αύξηση της Τουρκίας μας σε στρατηγική εταιρική σχέση» είπε.
Ο κατάφωρα καταχρηστικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες το δολάριο θα το αποδυναμώσει ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών και ενδέχεται να εξαναγκάσει διάφορες χώρες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα εθνικά τους νομίσματα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ένας παρόμοιος κατάφωρα καταχρηστικός τρόπος χρησιμοποίησης του αμερικανικού δολαρίου ως διεθνές νόμισμα συναλλαγών, θα έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ο ρόλος του, να αρχίσει να περιορίζεται και όλο πιο πολλές χώρες, ακόμη και αυτές που δεν έχουν πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, θα αποχωρούν εν πάση περιπτώσει από το δολάριο και να στηρίζονται σε πιο σταθερούς, πιο αξιόπιστους για συμφωνίες εταίρους, από την άποψη της χρήσης των νομισμάτων τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ επεσήμανε επίσης ότι οι αμερικανικές κυρώσεις συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επιβλήθηκαν κατά της Τουρκίας υπονομεύουν όλες τις αρχές του παγκόσμιου εμπορίου.
Παράλληλα, τελεσίγραφο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να συζητήσουν τίποτα περαιτέρω με την Τουρκία μέχρι να απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον έστειλε δια του συμβούλου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των όσων συζήτησε ο Τζον Μπόλτον με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Σερντάρ Κιλίτς που επικαλείται το Bloomberg, το μήνυμα αυτό δείχνει ότι η κόντρα Ουάσινγκτον-Άγκυρας θα συνεχιστεί.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι τη συνάντηση που επικεντρώθηκε γύρω από το θέμα του κρατούμενου σε τουρκικές φυλακές πάστορα Μπράνσον ζήτησε ο Κιλίτς.
Κατά τις ίδιες πηγές ο Μπόλτον δεν παρουσίασε καμία εναλλακτική διαπραγματευτική πρόταση προς την Τουρκία καθώς και ότι τελικά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στο θέμα του Μπράνσον.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον είχε δώσει τελεσίγραφο για την απελευθέρωση του Μπράσον, τελεσίγραφο που αγνόησε η Άγκυρα. Στις 9 Αυγούστου η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει ότι «η πρόοδος που θέλουμε να γίνει είναι να επιστρέψει στο σπίτι του ο πάστορας Μπράνσον»
Θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δε λειτουργούν στην Τουρκία, λέει σύμβουλος του Τραμπ
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί “πολύ στενά” την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μετά τη σημαντική πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες.
“Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Ο υπουργός Οικονομικών (Στίβεν) Μνούτσιν παρακολουθεί (την κατάσταση) πολύ στενά”, είπε ο Χάσετ, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Χάσετ είπε ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς για τον χάλυβα που εισάγεται από την Τουρκία συνιστά ένα “πολύ πολύ μικρό κλάσμα” του ΑΕΠ της Τουρκίας, εξηγώντας ότι η πτώση του τουρκικού νομίσματος κατά 40% αποτελεί μια ένδειξη ότι “πολλά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν λειτουργούν στη χώρα αυτή”.
Εσπευσμένα στο Λευκό Οίκο ο πρέσβης της Τουρκίας: Μετέφερε μήνυμα για τον Πάστορα
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, που βρίσκεται μαζί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε απόψε ότι ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Σερντάρ Κίλιτς, ζήτησε συνάντηση από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο Λευκό Οίκο και αντικείμενό της ήταν η φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.
Συζητήθηκαν επίσης οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρέσβης φέρεται να μετέφερε μήνυμα από την Άγκυρα στο Λευκό Οίκο που αφορά την υπόθεση του φυλακισμένου Πάστορα.
Στην ανακοίνωση της κ. Σάντερς τονίζονται τα εξής: “Μετά από αίτημα του Τούρκου Πρέσβη, ο Πρέσβης κ. John Bolton συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη Σερντάρ Κίλιτς στο Λευκό Οίκο. Συζήτησαν τη συνεχιζόμενη κράτηση από την Τουρκία του πάστορα Άντριου Μπράνσον και την κατάσταση της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: