Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ιωάννης Φραγκούδης -Ο μοναδικός Κύπριος χρυσός ολυμπιονίκης

Η θαρραλέα προσωπικότητα του μοναδικού Κύπριου Χρυσού Ολυμπιονίκη στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στο πάνθεο των αθλητών. Η σπουδαία αυτή μορφή ξεχάστηκε με την πάροδο των δεκαετιών.

Ο Ιωάννης Φραγκούδης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1863 ενώ η καταγωγή του ήταν από τη Λεμεσό. Πρόκειται για ένα από τους σπουδαιότερους Κύπριους αθλητές του οποίου το όνομα θάφτηκε στο πέρασμα των χρόνων.
Ο Φραγκούδης σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε το 1885. Οι στρατιωτικές του σπουδές συνέβαλαν στο να επιδείξει ενδιαφέρον για το άθλημα της σκοποβολής με το οποίο ασχολήθηκε εντατικά. Το αποκορύφωμα αυτής του της ενασχόλησης επήλθε με την συμμετοχή του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που φιλοξένησε η γενέτειρά τους, Ελλάδα.


Οι Κύπριοι αθλητές της εποχής συμμετείχαν με την ελληνική ομοσπονδία μιας και η Κύπρος δεν αποτελούσε ανεξάρτητη χώρα, βρισκόμενη κάτω από τον αγγλικό αποικιοκρατικό ζυγό. Παρ’ όλα αυτά, οι αθλητές που προέρχονταν από Κύπρο παρέλαυναν με την δική τους αποστολή, της οποίας ηγήτορας και σημαιοφόρος υπήρξε ο Ιωάννης Φραγκούδης.
Ο Φραγκούδης συμμετείχε στο πιστόλι 25 μέτρων και στο τυφέκιο πετυχαίνοντας το απίστευτο. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι ενώ η εκπληκτική του εμφάνιση τού απέφερε το αργυρό στο αγώνισμα του τυφεκίου. Ο ασύλληπτος αυτός Κύπριος αθλητής κέρδισε όχι ένα αλλά δύο μετάλλια (ένα εξ’ αυτών χρυσό).

Μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός Κύπριος αθλητής που έχει κατακτήσει ποτέ χρυσό μετάλλιο σε σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο μοναδικός Κύπριος αθλητής που κατέκτησε δύο Ολυμπιακά μετάλλια. Ο εντυπωσιακός Παύλος Κοντίδης που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, αποτελεί τον πρώτο Κύπριο που κατακτά μετάλλιο με τα χρώματα της Κύπρου ως ανεξάρτητη πλέον χώρα.
Η Αθήνα ξαναδιοργάνωσε τους Ολυμπιακούς μετά από αιώνες για αυτό και ονομάζονται σύγχρονοι. Στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες συμμετείχαν 14 χώρες με 241 αθλητές, με το Παναθηναϊκό στάδιο να ξεχειλίζει από 80.000 κόσμου. Στο άθλημα της σκοποβολής συμμετείχαν 61 αθλητές από 7 χώρες. Μια πηγή αναφέρει τουλάχιστον την συμμετοχή ακόμα ενός Κύπριου αθλητή, αυτή του Αναστάσιου Ανδρέου στον στίβο. Ο Ανδρέου ήταν πανελληνιονίκης, με ρεκόρ μάλιστα στα 110 μέτρα, όμως δεν κατάφερε να διακριθεί στους ολυμπιακούς αγώνες.
Άλλοι Κύπριοι αθλητές αναφέρεται σε πηγές ότι συμμετείχαν στις αρχαίες Ολυμπιάδες νικώντας σε αυτές, όπως ο Ηρακλείδης (204 π.Χ), ο Ονησίκριτος (180π.Χ.) και ο Δημήτριος όλοι από τη Σαλαμίνα (σημερινή Αμμόχωστο).
Πέρα από την επιτυχή αθλητική του καριέρα, ο Ιωάννης Φραγκούδης διετέλεσε ανθυπασπιστής του Έλληνα βασιλιά Γεωργίου Α΄ και υπήρξε παρών στην δολοφονία του 1913. Αποδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος, έτρεξε και συνέλαβε τον δολοφόνο του βασιλιά. Πέθανε στις ΗΠΑ την 19η Οκτωβρίου 1917.
Ο σπουδαίος αυτός στρατιωτικός και αθλητής κατάφερε να γράψει το όνομά του στο πάνθεον των ηρώων αλλά και των χρυσών Ολυμπιονικών. Σχεδόν 120 χρόνια μετά κανένας Κύπριος αθλητής δεν κατάφερε να ισοφαρίσει τον άθλο του, μόνο ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής όμως δεν ευτύχησε να φτάσει στο χρυσό.
bigcyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια: