Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ο χάρτης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα έχει πολλαπλά πρόσωπα και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί τόσο σε περιστασιακή όσο και σε μόνιμη βάση. Πέρα από τη βάση της Σούδας, αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) με κύριο σκοπό τη συνεργασία, συνεκπαιδεύσεις, καθώς και ευρύτερες δραστηριότητες.
Ως προς το ζήτημα των βάσεων, τον τόνο είχε δώσει ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορτ, προ περίπου ενός μήνα, όταν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αναζητούν νέες βάσεις, αλλά την ευρύτερη παρουσία στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα έχει ως εξής:

• Βάση της Σούδας: Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σταθμευμένο το αντιτορπιλικό «Arleigh Burke» (του ομώνυμου τύπου πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ). Οι εγκαταστάσεις εκεί παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα, από τεχνική υποστήριξη μέχρι ανεφοδιασμό και πολύμηνη παραμονή των πληρωμάτων. Η Σούδα είναι προκεχωρημένος σταθμός μέριμνας (Forward Logistics Station) και μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα και επισκευές αεροπλανοφόρων, έως κάποιο βαθμό. Στη Σούδα, επίσης, παραμένουν οι περισσότερες από τις μονάδες ειδικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ελλάδα για ασκήσεις.
• Λάρισα: 110 Πτέρυγα Μάχης: Εκεί σταθμεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper. Τα MQ-9 που σταθμεύουν στη Λάρισα επιχειρούν ήδη, δίχως να φέρουν οπλισμό. Ενδεικτικό παράδειγμα, η χρήση ενός αμερικανικού drone για την εναέρια παρακολούθηση των πύρινων μετώπων στην Αττική τον περασμένο Ιούλιο. Τον περασμένο Αύγουστο στην 110 Π.Μ. στάθμευσαν, επίσης, δύο αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-22 Raptor. Η 110 Π.Μ. αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ξανά για τη μεταστάθμευση και άλλων αμερικανικών αεροσκαφών, ίσως και ιπτάμενων τάνκερ ή ραντάρ.
• Στεφανοβίκειο Μαγνησίας: 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού: Εκεί θα σταθμεύσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περίπου 40 αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Apache και Black Hawk, τα οποία θα συμμετάσχουν σε ευρείας κλίμακας άσκηση στους πρόποδες του Ολύμπου.

• Αλεξανδρούπολη: Στην πρωτεύουσα του νομού Εβρου δεν υπάρχουν αμερικανικές εγκαταστάσεις, αλλά έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ σε γενικές γραμμές. Το λιμάνι της πόλης έχει χρησιμοποιηθεί μία φορά για τη διαπεραίωση ελικοπτέρων της 10ης ταξιαρχίας της αμερικανικής αεροπορίας στρατού προς την Ανατολική Ευρώπη και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ξανά για τον ίδιο σκοπό. Υπενθυμίζεται ότι στη στρατηγική σκέψη των Αμερικανών η Ελλάδα, εκτός από χώρα με παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, εντάσσεται και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η Κάρπαθος
Το σενάριο της Καρπάθου, όπως αποκάλυψε προχθές η «Κ», αφορά κάποιες εγκαταστάσεις για την ανάπαυση των πληρωμάτων πλοίων του 6ου στόλου (Morale, Welfare and Recreation). Για τον σχεδιασμό των ΗΠΑ, η Σούδα –και η Κρήτη ευρύτερα– θεωρείται ιδανική τοποθεσία για τη στάθμευση ή εγκατάσταση δυνάμεων και οποιεσδήποτε συζητήσεις γίνονται με βασικό σενάριο το συγκεκριμένο νησί και όχι την ηπειρωτική Ελλάδα. Το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα υπό νατοϊκή ομπρέλα συζητείται εδώ και χρόνια και η αμερικανική συνδρομή σε αυτό θα έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική βιωσιμότητα, δηλαδή τη συμμετοχή και εκπαιδευομένων από τη USAFE.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: