Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Δημοπρατείται η χρυσή ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια -Τι συμβόλιζε, ποιος την έφτιαξε [εικόνες]


Σε δημοπρασία στις 15 Δεκεμβρίου βγαίνει η χρυσή ταμπακιέρα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια από τον οίκο Βέργος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος», η χρυσή ταμπακιέρα με εξαιρετικά πλούσια διακόσμηση που άνηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια και η διαδρομή της οποίας τα τελευταία 190 χρόνια περιβάλλεται από μυστήριο, δημοπρατείται στις 15 Δεκεμβρίου από τον οίκο Βέργος.

Η αξία της χρυσής ταμπακιέρας με το μονόγραμμα του Καποδίστρια εκτιμάται στα 30.000- 40.000 και χρονολογείται από το 1821.
Όπως αναφέρει και ο κατάλογος του οίκου δημοπρασιών και η βιβλιογραφία για τα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια, η παραγγελία για την κατασκευή της έγινε το 1826 στον καλύτερο ωρολογοποιό και κοσμηματοποιό της Γενεύης Jean- Francois Bautte.
Το γραφείο και το κάθισμα του Ιωάννη Καποδίστρια όπως εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.Το γραφείο και το κάθισμα του Ιωάννη Καποδίστρια όπως εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Η απεικόνιση ενός φοίνικα στην ταμπακιέρα δεν είναι τυχαία καθώς, τότε συμβόλιζε την αναγέννηση της Ελλάδας και χρησιμοποιήθηκε στα προεπαναστατικά χρόνια και στα πρώτα χρόνια του Αγώνα.
Τον Νοέμβριο του 1827 την ώρα που ο Ιωάννης Καποδίστριας ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα από το λιμάνι της Ανκόνας, έγραψε επιστολή στον Bautte και του ζήτησε να κατασκευάσει έξι ταμπακιέρες, 10 ανδρικά ρολόγια τσέπης και τρία ζευγάρια γυναικεία βραχιόλια για να τα δωρίσει σε επιφανείς Έλληνες.
Ο τάφος του Καποδίστρια στην Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα. Στα δεξιά ο τάφος του αδερφού του, Αυγουστίνου.Ο τάφος του Καποδίστρια στην Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα. Στα δεξιά ο τάφος του αδερφού του, Αυγουστίνου.
Όλα θα έπρεπε να είναι χρυσά, σμαλτωμένα και να έχουν την παράσταση του αναγεννώμενου φοίνικα και το μονόγραμμά του. Μάλιστα, στην επιστολή ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ίδιες με αυτήν που είχε φτιάξει ένα χρόνο νωρίτερα ο Bautte.
Στη δημοπρασία της 15ης Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοπρατηθούν και άλλα αντικείμενα από εκείνη την εποχή, όπως ένα ρολόι τσέπης και ένας ασημένιος δίσκος με το οικόσημο και τα αρχικά του Διονυσίου Σολωμού, όπλα αγωνιστών της Επανάστασης καθώς και άλλα αντικείμενα
Φωτογραφίες: Wikipedia

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: