Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Ευχάριστα τα νέα για την έρευνα στην Ελλάδα – Δημιουργία Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά

Δυναμικό «παρών» στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα μας αναμένεται να δώσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Τους επόμενους μήνες, εκτός από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής που μένει μονάχα να εκλέξει διευθυντή, αναμένεται να λειτουργήσει στους κόλπους του ακόμα ένα ινστιτούτο, το Πετρελαϊκής Έρευνας που θα έχει έδρα στα Χανιά.


Τόσο το ΙΤΕ όσο και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με το οποίο θα έχει συνεργασία, έχουν δώσει το «πράσινο φως» για να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστα Φωτάκη, και στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, το όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Τα αρμόδια υπουργεία είναι ενήμερα για αυτό το φιλόδοξο σχέδιο των δύο Ιδρυμάτων της Κρήτης και αναμένουν να λάβουν στα χέρια τους τις λεπτομέρειες προκειμένου να το εγκρίνουν και στη συνέχεια να περάσει από τη Βουλή, όπως έγινε και με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής.
Σε ερώτηση της «Π» αν υπάρχει περίπτωση η ίδρυση του ινστιτούτου να καθυστερήσει ακόμα και δέκα χρόνια, όπως έγινε με το Ι.Α., ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης απαντά πως τότε η υπόθεση είχε μείνει χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού, μεσολάβησαν εκλογές, αλλαγή κυβέρνησης και το θέμα παρέμεινε στα χαρτιά.
Το ΙΤΕ χρειάστηκε να αρχίσει από την αρχή την προσπάθεια ίδρυσης του Ι.Α., κάτι που του πήρε ενάμιση χρόνο με θετικά, όμως, αποτελέσματα. Εκτιμάται πως αν όλα κυλήσουν ομαλά, το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας θα είναι γεγονός μέσα στο 2019. Το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης θα έχουν, επίσης, στο πλευρό τους το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Πάτρας.
Στο μικροσκόπιο οι υδρογονάνθρακες
Ο κ. Ταβερναράκης εξηγεί στην «Π» πως το ινστιτούτο θα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Η πρώτη κατεύθυνση θα αφορά στην έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, «είναι κάτι που τώρα γεωπολιτικά έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τη χώρα να το πράξει.
Ορίζεται η ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κρήτης και επεκτείνεται η υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης στα 12 μίλια. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να κάνουμε έρευνα για την εξεύρεση υδρογονανθράκων σε αυτές τις περιοχές» αναφέρει ο κ. Ταβερναράκης.
Προσθέτει πως τα Χανιά θα αποκτήσουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία καθώς συνορεύουν με τις περιοχές αυτές. Στο Πολυτεχνείο λειτουργούν οι Σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η έρευνα που αφορά στην παραγωγή, εξόρυξη του πετρελαίου. Ο τρίτος, που θεωρείται και ο πλέον σημαντικός, είναι η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτή τη διαδικασία.
«Είναι αλληλένδετα τα δύο κομμάτια, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες δεν μπορεί να μην έχει ένα κομμάτι που να αφορά στο περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό.
Πρέπει να έχουμε ορθολογική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, να μη γίνεται οτιδήποτε εις βάρος του περιβάλλοντος» αναφέρει ο κ. Ταβερναράκης.
Υπενθυμίζει πως ήδη στο ΙΤΕ λειτουργεί, στην Πάτρα, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής και στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας που πραγματοποιεί περιβαλλοντικές έρευνες και στη βιόσφαιρα. Το ΙΤΕ θα αναλάβει να εξοπλίσει, να στελεχώσει διοικητικά και επιστημονικά το νέο ινστιτούτο.
ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: