Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Εφικτός ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ξεκίνησε τις εργασίες της στη Νότια Κορέα. Θα παρουσιαστεί έκθεση για το εάν είναι εφικτός ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ερευνητές από όλο τον κόσμο συναντώνται στη Νότια Κορέα από χθες και για πέντε ημέρες προκειμένου να συζητήσουν εάν είναι εφικτός ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. «Την εποχή της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή το 2015 δεν ήταν ακόμα σαφείς οι επιπτώσεις μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου» δήλωσε κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο Λι Χόε Σουνγκ, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος.

Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πυκνώνουν. «Οι καύσωνες, οι πυρκαγιές αλλά και οι σφοδρές καταιγίδες των προηγούμενων μηνών σε όλο τον κόσμο υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο αυτές τις προγνώσεις» συμπλήρωσε ο Λι Χόε Σουνγκ.
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι εάν δεν καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τότε η υπερθέρμανση του πλανήτη, κατά τρεις ακόμα και τέσσερις βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, είναι αναπόφευκτη. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε στη Συμφωνία των Παρισίων να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Μια έκθεση με ιδιαίτερη βαρύτητα
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος έλαβε εντολή σε μια ειδική έκθεση να περιγράψει τις συνέπειες για τον πλανήτη από μια αύξηση 1,5 βαθμών Κελσίου και με ποια μέσα θα μπορούσε να σταματήσει.
Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί τώρα στις 8 Οκτωβρίου και έχει μεγάλη σημασία για όλους όσοι λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις.
Την έκθεση συνέγραψαν 91 επιστήμονες ωστόσο άλλοι 250 επιστήμονες συνεργάστηκαν για να αναλύσουν 6.000 δημοσιεύσεις από 24.000 ειδικούς. Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την επόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα που θα γίνει στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: