Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Βρήκαν νομίσματα αξίας... 12,5 εκατ. ευρώ



Φωτογραφίες από τον «θησαυρό» αξίας... 12,5 εκατ. ευρώ

Για τρεις δεκαετίες οι ερασιτέχνες ανιχνευτές μετάλλων Reg Mead και Richard Miles δεν το έβαζαν κάτω. Οι προσπάθειές τους να εντοπίσουν έναν θαμμένο θησαυρό κάνοντας έρευνες στην ίδια περιοχή τελικά καρποφόρησαν και οι δύο άνδρες χτύπησαν… φλέβα χρυσού, ή μάλλον ασημιού!

Ανακάλυψαν το μεγαλύτερο θησαυρό κέλτικων νομισμάτων που έχει ποτέ βρεθεί. Κάθε ένα από τα περίπου 30.000 με 50.000 νομίσματα εκτιμάται πως αξίζει περίπου 250 ευρώ κι έτσι συνολικά η αξία του ευρήματος προσδιορίζεται περίπου στα 12,5 εκατ. ευρώ!


Πιστεύεται πως τα νομίσματα χρονολογούνται από τον πρώτο π.Χ αιώνα και βρέθηκαν θαμμένα στο Jersey στη Βρετανία. Είναι πιθανό ο θησαυρός να θάφτηκε από κάποια κέλτικη φυλή που λεγόταν Coriosolitae με την ελπίδα προφανώς να ξεθαφτεί όταν ο κίνδυνος που αντιμετώπιζε θα είχε περάσει. Κι έτσι τα νομίσματα- που ζυγίζουν σχεδόν ένα τόνο- παρέμειναν ανέπαφα έως την περασμένη εβδομάδα.

Ο 70χρονος Mead και ο 40χρονος Miles είχαν την υποψία πως υπήρχε κάποιος θησαυρός στην περιοχή ήδη εδώ και τριάντα χρόνια, όταν είχαν ακούσει φήμες πως ένας αγρότης βρήκε ασημένια νομίσματα στη γη του. Αρχικά εντόπισαν 120 νομίσματα το Φεβρουάριο. Αλλά δεν σταμάτησαν να ψάχνουν κι όταν ο ισχυρός ανιχνευτής μετάλλου έδειξε ένα πολύ έντονο σήμα κάλεσαν αρχαιολόγους.

Άρχισαν να σκάβουν και κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πόσα νομίσματα βρίσκονταν εκεί…

Δείτε τις φωτογραφίες














ΠΗΓΗ : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: