Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Κρέας αλόγου εντοπίστηκε σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ στην Τσεχία



Τσέχοι επιθεωρητές εντόπισαν ίχνη κρέατος αλόγου σε κεφτεδάκια που παρασκευάζονται στη Σουηδία για τον Όμιλο IKEA, την μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στον τομέα των επίπλων και οικιακών ειδών, ανακοίνωσε ο εθνικός φορέας ελέγχου τροφίμων της Τσεχικής Δημοκρατίας σήμερα.

Οι έλεγχοι έγιναν μετά το ξέσπασμα του πανευρωπαϊκής κλίμακας σκανδάλου τον περασμένο μήνα, όταν έλεγχοι που διενεργήθηκαν στην Ιρλανδία αποκάλυψαν ότι προϊόντα βοείου κρέατος επίσης περιείχαν ένα ποσοστό κρέατος αλόγου.

Η υπόθεση αυτή πυροδότησε την ανάκληση χιλιάδων έτοιμων γευμάτων και έπληξε την εμπιστοσύνη στην τεράστια και πολυδαίδαλη βιομηχανία τροφίμων στην Ευρώπη.

Η κτηνιατρική υπηρεσία της Τσεχίας, που επέχει επίσης ρόλο εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων στη χώρα αυτή, διαβίβασε τα ευρήματά της στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της ΕΕ (RASFF), όπως ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Οι ερευνητές της υπηρεσίας πήραν δείγματα για ελέγχους γενετικού υλικού από το υποκατάστημα της IKEA στην πόλη Μπρνο, από ένα προϊόν το οποίο στη συσκευασία του αναφέρει ότι περιέχει «κεφτεδάκια βοδινού και χοιρινού» κράτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το φορτίο που ελέγχθηκε δεν είχε διανεμηθεί προς πώληση στους καταναλωτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας είπε ότι δεν γνωρίζει εάν και κατά πόσον τα κεφτεδάκια διανεμήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την IKEA, το προϊόν παρασκευάζεται από έναν μόνο προμηθευτή της, που εδρεύει στη Σουηδία.

Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης κρέας αλόγου σε μπιφτέκια από την Πολωνία, η συσκευασία των οποίων ανέφερε ότι επρόκειτο για «βοδινά προμαγειρεμένα μπιφτέκια» που είχαν καταλήξει στην εταιρεία εμπορίας και διανομής τροφίμων BidVest της Τσεχίας.

Οι Τσέχοι ερευνητές είχαν προηγουμένως βρει κρέας αλόγου και σε άλλα προϊόντα που διατίθενται στην τσεχική αγορά χωρίς το περιεχόμενό τους να δηλώνεται με σαφήνεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 



Δεν υπάρχουν σχόλια: