Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Βραζιλία: Ενστάσεις για τη δανειοδότηση προς την Ελλάδα






Δεν πρόλαβε να περάσει ένα εικοσιτετράωρο από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Μπαράκ Ομπάμα και η Βραζιλία εκφράσει, εκ νέου, τις ενστάσεις της για το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, καθώς όπως δηλώνει ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίντο Μαντέγκα, αυτό χρήζει αναθεώρησης.




Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Deutsche Welle» που αναφέρεται σε συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας, στην «Financial Times», ο κ. Μαντέγκα, αμφισβητεί, για ακόμη μία φορά, τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου (ΔΝΤ), σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ζήτημα και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο ίδιος εκτιμά πως το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδος επιβάλλεται να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί.


Η νέα αυτή παρέμβαση της Βραζιλίας πυροδοτεί νέο κλίμα έντασης, όπως επισημαίνεται, αφού γίνεται εμφανές ένα επιπρόσθετο στίγμα της διάστασης των απόψεων, εντός του ΔΝΤ: Από τη μία η Δύση και από την άλλη οι αναπτυσσόμενες χώρες που (θα μπορούσε να λεχθεί πως) εκπροσωπεί η Βραζιλία.


Η ηγεσία του ΔΝΤ, πάντως, αποδίδει τη συγκεκριμένη στάση της Βραζιλίας, σε υστερόβουλα κίνητρα, τα οποία ερμηνεύονται βάσει της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της Βραζιλίας.


Ο κ. Μαντέγκα, επίσης, στη συνέντευξή του, σπεύδει να καλύψει τον εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ, κ. Πάουλο Νοριέγκα Μπατίστα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, αντιτιθέμενος έτσι, απείχε από την ψηφοφορία για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλαδα, εκπροσωπώντας άλλες έντεκα λατινοαμερικανικές χώρες. Όπως διευκρινίζει, επρόκειτο για περίπτωση κακής επικοινωνίας σε κυβερνητικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: