Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Tα σήματα ΒΑΝ για τον σεισμό στον Ευβοϊκό



«Από τις 7 Αυγούστου έχουν αρχίσει να καταγράφονται ηλεκτρικά σήματα για την περιοχή του Ευβοϊκού» ανέφερε ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτής της επιστημονικής ομάδας ΒΑΝ Παναγιώτης Βαρώτσος, λίγες ώρες μετά τη διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.

Καταγράφηκαν προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα του σταθμού που βρίσκεται στην Κερατέα«Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρώτσος.

Η ερευνητική ομάδα, συνεχίζοντας τα πειράματά της που αφορούν στην πρόγνωση των σεισμών, δημοσίευσε στις 7 Αυγούστου 2014 νέες εκτιμήσεις στη διεθνή βάση του Πανεπιστημίου του Cornell, όπου παρουσιάζονταν τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα του σταθμού που βρίσκεται στην Κερατέα.





«Εμείς ενημερώνουμε την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα μόνο για περιπτώσεις ισχυρών σεισμικών δονήσεων της τάξεως των 6 Ρίχτερ» εξήγησε ο κ. Βαρώτσος σε δηλώσεις του στον ANT1,  αναφερόμενος στις ενέργειες της ομάδας του.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται από το Πανεπιστήμιο Cornell παρουσιάζεται μεταξύ άλλων ο χάρτης που αποτυπώνει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από το προσεισμικό σήμα SES.



Ο χάρτης που αποτυπώνει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από το προσεισμικό σήμα SES
Ο χάρτης που αποτυπώνει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από το προσεισμικό σήμα SES




Αριστερά ο χάρτης με τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν σεισμοί και δεξιά, τα σήματά τους
Αριστερά ο χάρτης με τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν σεισμοί και δεξιά, τα σήματά τους


«Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για σοβαρές σεισμικές δονήσεις, εμείς δεν θα είχαμε ειδοποιήσει» συμπλήρωσε ο κ. Βαρώτσος και τόνισε ότι «εάν πρόκειται να έχουμε καινούργιες ενδείξεις και πάλι θα το δημοσιοποιήσουμε με επίσημο τρόπο».

Μέρος της επιστημονικής μελέτης του κ. Βαρώτσου
Μέρος της επιστημονικής μελέτης του κ. Βαρώτσου


Ο καθηγητής, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης, ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε πως θα εκτοξεύσει δορυφόρο για να συλλέγει τα προσεισμικά ηλεκτρικά και μαγνητικά κύματα, προσθέτοντας ότι παρόμοιο ενδιαφέρον έδειξαν εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ε.Ε. με πρωτοβουλία της Γαλλίας.
ΠΗΓΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: