Ο μιξίτης (αγγλ. mixite) είναι αρσενικικό ένυδρο ορυκτό του βισμουθίου και του χαλκού. Οφείλει το όνομά του στον υπεύθυνο του ορυχείου του Jachymov ( Τσεχία) Anton Mixa (1838 - 1906), ο οποίος και πρωτοεντόπισε το ορυκτό.
Είναι σχετικά σπάνιο δευτερογενές ορυκτό, σχηματιζόμενο στις ζώνες οξείδωσης χαλκούχων - βισμουθιούχων αποθέσεων. Σχηματίζει σειρά παραμικτικών ορυκτών, τα οποία έχουν το γενικό τύπο ΑCu6(XO4)3(OH)6 . 3H2O, όπου Α= βισμούθιο, αργίλιο, ασβέστιο, δημήτριο, λανθάνιο, ύττριο, νεοδύμιο ή θόριο και Χ = αρσενικό ή φωσφόρος.
Τα κυριότερα μέλη της σειράς είναι:
- Αγαρδίτης (από τον οποίο και ξεωρίζει πολύ δύσκολα)
- Γκαουντεΐτης (περιέχει Al και Υ)
- Μιξίτης
- Πητερσίτης (περιέχει ύττριο, ασβέστιο και φωσφόρο)
Ανευρίσκεται σε αρκετά σημεία του πλανήτη. Αξιοσημείωτες είναι οι εμφανίσεις του στο Jachymov ((Joachimsthal) της Τσεχίας, τη Γερμανία (Σαξωνία, Μέλας Δρυμός, Θουριγγία, Βάδη-Βυρτεμβέργη και ιδιαίτερα στο ορυχείο Clara πολύ όμορφοι κρύσταλλοι), την Κορνουάλη στην Αγγλία, στο Cap Garonne της Γαλλίας, την Ιταλία, το Ζακατέκας του Μεξικού, το Τσουμέμπ της Ναμίμπια και αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ. Αναφέρεται επίσης η ύπαρξή του σε αρκετές ακόμη χώρες.
Στην Ελλάδα ανευρίσκεται σε όμορφα συσσωματώματα στα μεταλλεία Λαυρίου (Ιλάριον Νο 50 στην Καμάριζα, στο Νο 19 του Σουνίου και στο km-3 ορυχείο του Λαυρίου.
ΠΗΓΗ : WIKI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου