Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Οι μυστηριώδεις πέτρινες σφαίρες της Κόστα Ρίκα!


Τη δεκαετία του 1930 και ενώ μία ομάδα εργαζομένων της εταιρείας United Fruit, μάζευε μπανάνες από τις πυκνές ζούγκλες της Κόστα Ρίκα, σάστισε όταν άρχισε να ανακαλύπτει μεγάλες πέτρινες σφαίρες που κρύβονταν κάτω από τα φυτά!



Σχεδόν αμέσως, οι μυστηριώδεις αυτές σφαίρες, κατέληξαν σε κυβερνητικά κτίρια, σε κτίρια πλουσίων και σε στελέχη της εταιρείας που τις ανακάλυψε, ως περιζήτητα και σπάνια στολίδια. Πολλές από αυτές τις πέτρες, έσπασαν κατά τη μεταφορά τους, ενώ άλλες κατακερματίστηκαν σκόπιμα με δυναμίτη μιας και υπήρχε η πεποίθηση ότι έκρυβαν χρυσό στο εσωτερικό τους. Κατά τις επόμενες δεκαετίες, ανακαλύφθηκαν πάνω από 300, με τη διάμετρό τους να κυμαίνεται από 2 εκατοστά έως και 2,5 μέτρα. Ζυγίζουν μέχρι και 15 τόνους. Κάποιες από αυτές τις πέτρες μυστήριο, παραμένουν στις αρχικές τους θέσεις.

Η ηλικία τους είναι δύσκολο να υπολογισθεί αλλά εικάζεται ότι δημιουργήθηκαν περίπου το 600 μ.Χ. Επίσης, οι αρχαιολόγοι, δε μπορούν καταλήξουν στο ποιος πολιτισμός δημιούργησε αυτά τα αριστουργήματα αλλά κατά πως φαίνεται, διέθετε έμπειρους και ικανότατους τεχνίτες.

Όσον αφορά το σκοπό της ύπαρξης των σφαιρών, οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση ακόμη να δώσουν εξηγήσεις. Μερικοί μάλιστα κάτοικοι της περιοχής, αναφέρουν ότι συνδέονται με τη χαμένη Ατλαντίδα, άλλοι με το Στόουνεχντζ και τα γιγάντια κεφάλια από τα Νησιά του Πάσχα.

Οι περίεργες πέτρινες σφαίρες, που βλέπουμε στις εικόνες, έχουν χαρακτηριστεί σήμερα ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και βρίσκονται υπό την προστασία του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ : | ekriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: