Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Καταγγελίες σοκ για τη δράση παραθρησκευτικής οργάνωσης στη χώρα μας



Πριν λίγες ημέρες, λάβαμε ένα ανώνυμο email σχετικά με τη δραστηριότητα μια (παρά) - θρησκευτικής οργάνωσης με την ονομασία Overmind. Οι καταγγελίες που μας γνωστοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά σοβαρές. Πριν προβούμε σε αυτή τη δημοσίευση, αποφασίσαμε να κάνουμε την έρευνά μας για να δούμε εάν τα λεγόμενα του αποστολέα, έχουν κάποια βάση. Μεταξύ άλλων, απευθυνθήκαμε και στους ιδρυτές της Overmind για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

Χριστίνα Μανουηλίδου και Δαυίδ (Αριστείδης) Μπαντέλης. Αυτά είναι τα ονόματα των αρχηγών της ομάδας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, ''Η OVERMIND είναι η εταιρεία μέσω της οποίας διοχετεύεται η ενέργεια του Δασκάλου Δαυίδ.  Μέσω αυτής θα διοργανώνονται σεμινάρια, με σκοπό οι άνθρωποι να έρχονται πιο κοντά στην ψυχή τους. Μέσω της ενέργειας του Δασκάλου Δαυίδ θα δονείται μέσα τους το Φως, η Αλήθεια και θα εμφανίζεται ο δρόμος που πρέπει να περπατήσουν για να τιμήσουν την ψυχή τους.Η OVERMIND θα διοργανώνει σεμινάρια σε τέσσερις ηπείρους της Γης ψάχνοντας να βρεί χαμένες ψυχές που επιθυμούν να επιστρέψουν στα σώματα των ανθρώπων''. Τονίζουμε το ''εταιρεία'' για ευνόητους λόγους...


Με αυτό το σημείο θα μπορούσε κάποιος να πει πως πρόκειται για μια ακόμη παραθρησκευτική ομάδα, σαν τις δεκάδες άλλες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που λάβαμε, ενδέχεται πίσω από την οργάνωση να κρύβονται πολλά περισσότερα.

Ο ανώνυμος αποστολέας του email μας γνωστοποίησε κάποια δεδομένα. Ισχυρίζεται πως δε πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μια συμμορία απατεώνων που αποσκοπούν στην οικονομική αφαίμαξη των θυμάτων τους. Η κάθε συνάντηση-συνεδρία χρεώνεται. Συγκεκριμένα, για να έχει κάποιος την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη Κα Μανουηλίδου, θα; πρέπει να καταβάλει το ποσό των 50 ευρώ, ενώ για τον Κο Μπαντέλη, η ταρίφα ανεβαίνει στα 70. Επιπλέον, οι ομαδικές προσευχές πληρώνονται από τους συμμετεχοντες, ενώ ακόμη και οι ιντερνετικές διαλέξεις απαιτούν μηνιαία συνδρομή 25 ευρώ ή ετήσια 250 ευρώ.

Στη συνέχεια το πράγμα αρχίζει να σοβαρεύει. Ο καταγγέλων, ισχυρίζεται πως το δίδυμο Μπαντέλης-Μανουηλίδου, όχι μόνο αποσπούν λεφτά από τα θύματά τους, αλλά πολλές φορές τα στρέφουν εναντίον των οικογένειών τους, απαιτώντας τη διακοπή κάθε επαφής μαζί τους. Κάποιοι από τους ''μαθητές'' τους μάλιστα, έχουν εξαναγκαστεί να αλλάξουν ακόμη και το όνομά τους. ''Τους πείθουν ότι διαθέτουν θείο χάρισμα και μπορούν να ερμηνέυουν το λόγο του Θεού και να προφητέυουν το μέλλον'', συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο καταγγέλων. 

Τέλος, ο λόγος που ο κατεγγέλων επέλεξε την ανωνυμία είναι επειδή φοβάται μήπως του κάνουν κακό. Πιστεύει πως υπάρχουν άνθρωποι που τον παρακολουθούν, όπως μας έγραψε χαρακτηριστικά...

Η δικιά μας έρευνα
Προφανώς οι προαναφερόμενες καταγγελίες χρήζουν έρευνας από τις αρχές. Εμείς ψάξαμε το παρελθόν της οργάνωσης και των ανθρώπων που την απαρτίζουν και διαπιστώσαμε τα κάτωθι:

Μπαντέλης
Ο Δαυίδ, κατά κόσμον Αριστείδης Μπαντέλης, ήταν ιδιοκτήτης φροντιστηρίών μέσης εκπαίδευσης (ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα νότια προάστια. Μάλιστα, η έδρα της Overmind είναι η ίδια με πρώην φροντιστήριο (Ζέππου 15, Γλυφάδα). Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΦΚ), ο Μπαντέλης χρωστούσε το 2012, 300.000 ευρώ δεδουλευμένα σε καθηγητές, ενώ προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις 2 εξ αυτών για τη συνδικαλιστική τους δράση. Ο ΣΕΦΚ ισχυρίζεται επίσης, πως τη πενταετία 2007-12, τα φροντιστηρια του Μπαντέλη είχαν κερδοφορία ύψους 1.000.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που χρωστα σε εφορία και ΙΚΑ ποσά ύψους 1.160.000 ευρώ. 

Επιπλέον, κατά τη 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης (2011), έγινε συζήτηση  σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στα Φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας».Από τα πρακτικά διαβάζουμε:

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
14η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ης Ιουνίου 2011
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΕΥΦΗΜΙΑ ΖΑΝΝΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ-ΛΙΑΠΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΧΑΡ.ΚΟΛΙΟΦΩΤΗΣ ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Α.ΚΑΛΠΟΥΖΑΝΗ

1ο ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

«Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στα Φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας»
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισάγεται εκτός Ημερήσιας Διάταξης το με αριθμό 1 θέμα «Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στα Φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας».

Παρακαλώ τον εκπρόσωπο από τα Φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας». Ελάτε. Το όνομά σας, την ιδιότητά σας.

Σ.ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Καλησπέρα. Λέγομαι Σταμάτης Κρητικός. Είμαι Αντι-πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στα φροντιστήρια καθηγητών. Είναι το πρωτοβάθμιο Σωματείο που καλύπτει τους εργαζόμενους καθηγητές στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Αττικής.

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια καθηγητές δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υπογράφουν σύμβαση τον Σεπτέμβρη και τέλος Μάη απολύονται και ξαναπροσλαμβάνονται τον Σεπτέμβρη. Και αυτή η δουλειά γίνεται για όσα χρόνια δουλεύουν, 10 – 20 χρόνια.

Σ’ αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου η συνδικαλιστική δράση είναι πάρα πολύ εύκολο να ποινικοποιηθεί, είναι πάρα πολύ εύκολο να στοχοποιηθεί, είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεθεί αυτός που θα διεκδικήσει, ο απολυμένος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, 25 συνάδελφοι από τα Φροντιστήρια «Ένεκα Παιδείας», το «Ένεκα Παιδείας» είναι ένας από τους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς Οργανισμούς της Αττικής, έχει 5 φροντιστήρια, 5 υποκαταστήματα, 2 στην Γλυφάδα, 1 στην Ηλιούπολη, 1 στον Άλιμο και 1 στον Άγιο Δημήτριο, το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι στην Ηλιούπολη, στα Κανάρια, την περσινή χρονιά ανακοίνωσε στους εργαζόμενους, φώναζε η Διεύθυνση έναν-έναν τον εργαζόμενο στο γραφείο και έλεγε ότι ο μισθός θα μπαίνει μετά τις 5 του μήνα -στη σύμβασή μας είναι υποχρεωμένοι να πληρώνονται στις 5 του μήνα- στις 10, στις 20, στο τέλος του μήνα και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα θα δούμε αν θα δοθούν.

Μετά απ’ αυτή τη δήλωση της εργοδοσίας, της Διεύθυνσης του Φροντιστηρίου, 25 συνάδελφοι μαζευτήκανε, φτιάξανε γενική συνέλευση εργαζομένων μέσα στα φροντιστήρια, φτιάξανε ένα κείμενο το οποίο υπογράψανε οι 25 συνάδελφοι αυτοί. Το δώσανε στη Διεύθυνση. Είπαν ότι δεν πάνε πίσω ούτε ένα βήμα από τα δικαιώματά τους και ζητήσανε να πληρώνονται στην ώρα τους και να μην γίνει πράξη αυτό που η εργοδοσία ήθελε, να μην πληρωθούν τα δώρα.

Η εργοδοσία, μετά από μια συνάντηση που είχε με τους συναδέλφους μας, έκανε πίσω σε αυτά που είχε δηλώσει και πράγματι η προηγούμενη χρονιά κύλησε ομαλά και πληρώθηκαν οι μισθοί και τα δώρα στην ώρα τους.

Όμως στο τέλος της χρονιάς φέτος, στο τέλος Μαΐου, όπου, όπως σας είπα, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου λήξανε, 7 συνάδελφοι βρέθηκαν στο δρόμο. Η εργοδοσία εκδικητικά απέλυσε τους 7 αυτούς συναδέλφους και μάλιστα σε όλες τις συναντήσεις που είχε με τους συναδέλφους ζητούσε να δηλώσουν υποταγή και να δηλώσουν ότι θα δουλέψουν στο Φροντιστήριο με μείωση 10% στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δηλαδή προϋπόθεση για να δουλέψει το Φροντιστήριο ήταν να καταστρατηγηθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για τα δώρα βλέπουμε.

Αμέσως απευθύνθηκαν οι συνάδελφοι στο Σωματείο. Δημιουργήθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης από πρωτοβάθμια Σωματεία, από κινήσεις πόλης της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης, του Αλίμου, της Γλυφάδας και ξεκινήσαμε κινητοποιήσεις. Μετά τις κινητοποιήσεις η εργοδοσία από τις επτά απολύσεις πήρε πίσω τις τέσσερις και επιμένει στους τρεις συναδέλφους οι οποίοι σηκώσανε και το βάρος της οργάνωσης του αγώνα. Παρένθεση, ο ένας από τους τρεις συναδέλφους είναι και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτες, είναι εκδικητικές οι απολύσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Θα θέλαμε σήμερα εδώ να ζητήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα ψήφισμα αλληλεγγύης. Είναι πάρα πολύ σημα-ντικό για μας, στην πόλη αυτή που ζούμε και εργαζόμαστε, να ξέρουμε ότι η εργοδοτική τρομοκρατία δεν μπορεί να περάσει, ότι αυτά είναι παλιότερων εποχών.

Μια μικρή παρένθεση. Σε αφισοκόλληση που γινότανε στον Άλιμο, εμφανίστηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ο Μπαντέλης. Ο Μπαντέλης είναι ο εργοδότης στο υποκατάστημα του Αλίμου και ο οποίος δήλωσε στον Πρόεδρο του Σωματείου μας ότι «μην ξανααφισοκολλήσεις στο μαγαζί μου γιατί θα βρεθείς το κεφάλι σου σε κανένα χαντάκι».

Θέλω να σας πω ότι, εκτός από την εκδικητική απόλυση, συνεχίζονται οι απειλές και η στάση αυτή η απαράδεκτη από τη μεριά της εργοδοσίας. Θα δώσουμε τώρα στο Προεδρείο έναν πλήρη φάκελο με όλο το ιστορικό καταγεγραμμένο και σας μοίρασε τώρα και ο συνάδελφος τις τρεις προκηρύξεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Σωματείου μας και των εργαζομένων.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ρωτήσαμε το Κο Μπαντέλη, έαν αληθέυουν αυτοί οι ισχυρισμοί και μας απάντησε ως εξής: ''Όσο αφορά τα περι των φροντιστηρίων, πριν τις αποκαλύψεις και για 15 χρόνια μέχρι το 2012 ήταν δικά μου απο εκεί και πέρα απέχω. Τα περί απειλών είναι ψέματα''. Όσον αφορά τις επί πλήρωμή διδασκαλίες, μας απάντησε πως ''το δωρεάν κρύβει κάτι πονήρο''. Η αλήθεια είναι πως δεν μας έπεισε αυτή την απάντηση...

Στις μέρες μας, ο Κος Μπαντέλης δηλώνει πως διοχετεύεται η ενέργεια του Θεού στους ακολούθους του. Στο προφίλ του στο Facebook, στην επαγγελματική του ιδιότητα, δηλώνει ''Manager at God''....

 

Μανουηλίδου
Η Χριστίνα Μανουηλίδου ήταν ιδιοκτητρια ψιλικατζίδικου μέχρι που έμεινε έγκυος από τον Ύψιστο και στις 25 του Μαρτη θα γεννήση τον 2ο Ιησού, ονόματι Ιάσωνα. Όχι, δεν είναι πλάκα, το εννοεί! Η Κα Μανουηλίδου δηλώνει σύζυγος του Κου Μπαντέλη, ''Ενεργειακή Θεϊκή Θεραπεύτρια'' και προσεχώς μητέρα του νέου Μεσσία που θα ονομαστεί Ιάσωνας. Σε επανειλημένες ερωτήσεις συνεργάτιδάς μας για το λόγο που ζητάνε χρήματα από τα μέλη της ομάδας τους, η απαντήσεις της ήταν επιεικώς ασυναρτητες. 




  


Κατά την έρευνά μας, επιβεβαιώσαμε πως όντως οι προσευχές στο χώρο της ομάδας και οι διαδικτυακές ομιλίες-προσευχές χρεώνονται. Για το δεύτερο, η μηνιαία συνδρομή ειναι 25 ευρώ και η ετήσια 250. Κατά κανόνα, όταν στη θρησκεία επεισέρχεται το χρήμα, κάτι δε πάει καλά. Ως γνωστόν κάθε θρησκεία επιδιώκει τη ''θέωση'' του ανθρώπου μέσω της διδασκαλίας, της προσευχής, της άσκησης κτλ. Αν πάρουμε ως παράδειγμα τη χριστιανική διδασκαλία (την οποία επικαλείτε και η Overmind), θα διαπιστώσουμε ότι ο Χριστός ουδέποτε ζήτησε χρήματα ή ανταλλάγματα για να διδάξει, θεραπεύσει, κάνει θαύματα κτλ...




Η Κα Μανουηλίδου είχε δηλώσει μέσω του λογαριασμού της στο Facebook ότι κυοφορεί τον Υιό του Θεού. Όντας σε κάποιο ''βουνό'' (sic), ύστερα από ομιλία με τον Ύψιστο, δέχθηκε να γεννήσει το νέο Μεσσία, ονοματι Ιάσωνα. Η περιγραφή της ιδίας είναι απολαυστική...
 Αντί επιλόγου

Φυσικά δεν είμαστε σε θέση ούτε να επιβεβαιώσουμε, αλλά ούτε και να διαψέυσουμε τις καταγγελίες που λάβαμε. Είμαστε σε θέση όμως να γνωρίζουμε ότι εν έτη 2016, όταν κάποιοι ισχυρίζονται πως κυοφορούν το Μεσσία ή ''γειώνουν'' τη Θεία Χάρη (έναντι αντιτίμου), κάτι δε πάει καλά. Ελπίζουμε πως πρόκειται για τρολιά ή καλοστημένη φάρσα, διότι αδυνατούμε να πιστέψουμε αυτά που διαβάζουμε. Προφανώς, υπάρχουν αρκετοί αφελείς συμπολίτες μας που τα πιστεύουν και πληρώνουν για αυτό. Είναι βεβαίως δικαίωμά τους. Δικιά μας υποχρέωση όμως είναι η αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων, ειδικά όσον αφορά το παρελθόν των καινοφανών ''προφητών''. 

Από τη στιγμή που αρχίσαμε να ερευνούμε την Overmind, άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται και άλλοι άνθρωποι που έκαναν λόγο για καλοστημένη απάτη, πλύση εγκεφάλου κτλ. Ένα ακόμη ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το καθεστώς λειτουργίας της Overmind. Είναι απλά μια ''εταιρεία'' μέσω της οποίας διοχετεύεται η ενέργεια του Δασκάλου Δαυίδ (!), ειναι θρησκεία αναγνωρισμένη από την Εκκλησία της Ελλάδος, ή μήπως είναι απλά μια παραθρησκευτική οργάνωση που αποσκοπεί στην αποκομιδή κέρδους από τα μέλη της;

ΠΗΓΗ http://www.terranovaincognita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: