Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αυτή ειναι η πιο απομονωμένη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ - ΦΩΤΟ


Στα βάθη του Αρκτικού Κύκλου στη Γροιλανδία, βρίσκεται μία από τις πιο απομονωμένες, και ενδεχομένως μια απο τις πιο σημαντικές, αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ.
Περίπου 700 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, η αεροπορική βάση “Thule” βρίσκεται στο στρατηγικό σημείο ανάμεσα στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Ποέμου προοριζόταν ως μια πιθανή περιοχή ανασυγκρότησης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

Σήμερα, η βάση χρησιμοποιείται απο τις συμμαχικές δυνάμεις επιτηρήσεις της βόρειας πολικής περιοχής με παρουσία 400 Δανών, 50 Γροιλανδών, 3 Καναδών και 140 Αμεριανών, σε θέσεις στρατιωτικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης.




Η απομονωμένη τοποθεσία της “Thule” δημιουργεί μια εμπειρία πολύ διαφορετική από μια οποιαδήποτε άλλη βάση των ΗΠΑ. Ο οδηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για τη “Thule”, εξηγεί πως, έξω από τη βάση, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως για μίλια - μόνο μία απέραντη, παγωμένη περιοχή, η οποία περιβάλλει τη βορειότερη κατοικημένη περιοχή του κόσμου.
Ο οδηγός επισημαίνει ότι δεν υπάρχει “κοντινή πολη”. Το πιο γνωστό “Inuit” (χωριό των Εσκιμώων), ειναι το Qaanaaq, και βρίσκεται 65 μίλια μακριά. Δεν υπάρχει καπου να πάει κάποιος στρατιωτικός, εκτός από τον κόλπο, και μια ατελείωτη περιοχή καλλυμένη απο βράχους ή πάγο.




Η “Thule” είναι εγκλωβισμένη λόγω πάγου για εννέα μήνες κάθε χρόνο. Το καλοκαίρι, ένα καναδικό παγοθραυστικό, καθαρίζει τις βάσεις στο λιμάνι έτσι ώστε να είναι πιο εύκολος και γρήγορος ο ανεφοδιασμός τροφίμων, καυσίμων, υλικών κατασκευής και φορτίων - προτού παγώσει ο κόλπος και πάλι, περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

Για τους λίγους μήνες κατά τη διάρκεια του χρόνου που η “Thule” δεν είναι παγωμένη, οι στρατιωτικοί υποφέρουν απο τα σμήνη κουνουπιών, όπως προειδοποιεί ο οδηγό της Αεροπορίας. Μάλιστα οι ντόπιοι αποκαλούν τα κουνούπια "Η Πολεμική Αεροπορία της Γροιλανδίας".




Λόγω του περιορισμένου χώρου και της σημασία του να γνωρίζουν όλοι την τοποθεσία του άλλου σε ένα τόσο επικίνδυνο και δύσκολο αρκτικό περιβάλλον, όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από τον βαθμό, ζει σε κοιτώνες στη “Thule”. Το θετικό ειναι οτι όλα τα δωμάτια έχουν Wifi.




Το “Thule” βρίσκεται πολύ μακριά για να γίνει στόχος μιας συμβατικής επίθεσης, αλλά αντιμετωπίζει μια καθημερινή πρόκληση: τον καιρό. Δεν είναι ασυνήθιστο για μια βάση να καταστρέφεται από μαζικές χιονοθύελλες, οι οποίες καθυστερούν τις επιχειρήσεις και παγιδεύουν το προσωπικό στους κοιτώνες του. “Η Μητέρα Φύση έχει το δικό της πρόγραμμα για τα “Σαββατοκύριακα των τριών ημερών” για εμάς”, επισημαίνει ο οδηγός ο οποιος παρέχει την παρακάτω φωτογραφία για να δείξει τα επίπεδα στα οποία μπορεί να φτάσουν οι καιρικές συνθήκες .




“Είναι πραγματικά μια μοναδική βάση,” ισχυρίστηκε ένας αεροπόρος με μια δημοσίευσή του στην ιστοσελίδα “Reddit". Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η διάρκεια κάθε μέρας διαφέρει εξ’ ολοκλήρου από τις υπόλοιπες.

"Ο ήλιος θα βασιλεύσει για τελευταία φορά περίπου στα τέλη Οκτωβρίου και δε θα ανατείλει πάνω από το νότιο βουνό μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Θα χρειαστούν περίπου 30 ημέρες, δηλαδή 30 ανατολές και ηλιοβασιλέματα, μέχρις ότου ο ήλιος να “ζωγραφίσει” έναν κύκλο στον ουρανό. Κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου, η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD) ειναι συνηθισμένο φαινόμενο μεταξύ του προσωπικού . Υπάρχουν λάμπες UV στα περισσότερα από τα γραφεία με σκοπό να αντισταθμίσουν το σκοτάδι."




Η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει τις δυσκολίες που συνδέονται με το να υπηρετούν σε μια βάση πάνω από 700 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, και κάνει μια επιπλέον προσπάθεια για να καλύψει τις ανάγκες του μικρού αριθμού του προσωπικού που στέλνει.
"Αν παίζεις βίντεο παιχνίδια  το κοινοτικό κέντρο διαθέτει αίθουσα παιχνιδιών με πολλές δικτυωμένες κονσόλες. Φέρνουν δωρεάν πίτσα από το σύλλογο και ουσιαστικά το παιχνίδι κρατάει μέχρι τα μεσάνυχτα."

Όχι ότι υπάρχει και τίποτε άλλο να κάνουμε - υπάρχει ενα κέντρο μπόουλινγκ, γυμναστήριο, ένα κέντρο δραστηριοτήτων, καθώς και μια ενοποιημένη ομάδα που πραγματοποιεί εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται αποκριάτικα πάρτι και εκδηλώσεις για Βίκινγκς.

Να υπενθυμίσουμε και πάλι, οτι δεν υπάρχει τίποτα εκτός βάσης για τα επόμενα 65 παγωμένα μίλια. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πράγματα που θα μπορούσε κάνουμε, ο οδηγός διαφημίζει ένα ευρύ φάσμα πρόσθετων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του μαραθωνίου “Thule”, τοπικές ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή και μια καλοκαιρινή σειρά skeet - σκοποβολές.

Πηγή: Business Insider
Μετάφραση: Εύη Σπανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: