Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αφρικανική σκόνη: Το φαινόμενο που «χτύπησε» 5 φορές τη χώρα μας το 2016 . ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;




Μία περίεργη «ομίχλη» κάλυψε ήδη πέντε φορές εντός του 2016 την ατμόσφαιρα στην Αθήνα και τη νότια Ελλάδα, μειώνοντας την ορατότητα και δημιουργώντας ένα πέπλο που σκέπασε τις πόλεις. Το φαινόμενο θα μπορούσε να προσφέρεται κυρίως για εντυπωσιακές φωτογραφίες, αν δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
 
Πρόκειται για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία αφού περάσει πάνω από τη Μεσόγειο, φτάνει στην Ελλάδα και αυξάνει σε δραματικό βαθμό τις επικίνδυνες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Πώς γίνεται όμως κι έρχεται στην Ελλάδα η αφρικανική σκόνη; Σύμφωνα με εφημερίδα, η προέλευσή της είναι είτε από τη Βόρεια Αφρική, είτε από τη βορειοδυτική.

Στην πρώτη περίπτωση, χαμηλά βαρομετρικά συστήματα πάνω από την έρημο της Σαχάρας ευνοούν έντονες ανοδικές κινήσεις και διασκορπισμό της σκόνης και στην ανώτερη ατμόσφαιρα με μεταφορά της από νότιους ανέμους προς την Ελλάδα. Στην περίπτωση μεταφοράς σκόνης από τις περιοχές της βορειοδυτικής Αφρικής, παρατηρείται ένα υψηλό βαρομετρικό σύστημα πάνω από τη ΒΔ Αφρική και τη δυτική Μεσόγειο. Η σκόνη ανυψώνεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και με νοτιοδυτικούς ανέμους μεταφέρεται προς την ανατολική Μεσόγειο.
«Ανάλογα με την περιοχή προέλευση η σκόνη μπορεί να είναι λευκή ή ερυθρά. Στην πρώτη περίπτωση τα σωματίδια της σκόνης περίεχουν, σε μεγάλο ποσοστό, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
Στη δεύτερη, πυρίτιο, άργιλο και σίδηρο. Γι αυτό κι εμφανίζονται λευκές ή ερυθρωπές λασποβροχές» εξηγεί ο κ. Χάρης Καμπεζίδης, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ωστόσο, τα σωματίδια της σκόνης δεν είναι αθώα. Η εισχώρηση στο αναπνευστικό σύστημα ενός ξένου σωματιδίου αποτελεί πρόβλημα, ανεξάρτητα από τη σύστασή του. Πολύ περισσότερα που τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μεταφέρουν ρυπαντικά στοιχεία από τον τόπο προέλευσής τους.
ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: