Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Αναζητούν τη λύση σε αρχαίο αιγυπτιακό γρίφο: Η σαρκοφάγος, ο Τουταγχαμών και ο «άγνωστος» πατέρας

Το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει μια έρευνα προκειμένου να λύσει το μυστήριο μιας σαρκοφάγου που ανακαλύφθηκε πριν από 110 χρόνια στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λουξόρ.
Περίπου 500 φύλλα χρυσού και απομεινάρια ανθρώπινου κρανίου εντοπίστηκαν σε αποθήκη μουσείου στο Κάιρο, αντικείμενα που τίθενται στο επίκεντρο της νέας έρευνας.

Η σαρκοφάγος είχε παλαιότερα εκτιμηθεί ότι περιείχε το νεκρό σώμα του βασιλιά Akhenaten, που έζησε στα 1350 π.Χ. Ο φαραώ φέρεται -χωρίς να έχει ποτέ επιβεβαιωθεί- ότι ήταν ο πατέρας του πιο γνωστού Αιγύπτιου ηγεμόνα, του Τουταγχαμών.


Ένα ιδιόχειρο σημείωμα, γραμμένο στα γαλλικά, το οποίο χρονολογείται από την εποχή της ανακάλυψης των αντικειμένων (1906) κάνει αναφορά στη σαρκοφάγο και την άγνωστη ταυτότητα του νεκρού. Την ίδια ώρα, περσινή μελέτη καταδεικνύει ότι τα φύλλα χρυσού πιθανώς ανήκαν στον άνθρωπο που κείτονταν εντός της σαρκοφάγου και ήταν θαμμένη σε τάφο που είναι γνωστός ως «KV55».

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Edward Ayrton ανακάλυψε τον περίτεχνο τάφο κοντά σε εκείνους του Τουταγχαμών και του Ραμσή ΙΧ, ωστόσο η ταυτότητα του νεκρού δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Τώρα, το αμερικανικό κέντρο ερευνών έχει χρηματοδοτήσει μία νέα έρευνα, με κονδύλι 28.500 δολαρίων προκειμένου να βρεθεί ποιος είχε ταφεί στον «KV55».

Η σαρκοφάγος εκτίθεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου στην πλατεία Ταχρίρ.







ΠΗΓΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: